arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Winkelwagen


Guud to know

Menstruatie, ovulatie en je hormonen. Hoe zat dat nu weer?


Je vrouwelijke cyclus wordt gestuurd door een heleboel hormonen maar de twee meest gekende zijn: oestrogeen en progesteron. Het zijn twee belangrijke geslachtshormonen bij vrouwen. Deze hormonen zorgen er, samen met andere hormonen zoals FSH en LH, dat eitjes kunnen rijpen, springen en goed innestelen bij een bevruchting. 


 

Je cyclus start op de eerste dag van je menstruatie. Deze duurt gemiddeld tussen de 3 a 7 dagen. 


Na de menstruatie begint oestrogeen in je lichaam toe te nemen. Tijdens deze periode, die de folliculaire fase heet, beginnen kleine follikelen aan de eierstok zich te ontwikkelen. Naar het midden van je cyclus toe zal er een van die follikelen zich ontwikkelen tot een volwaardige eicel. 


De ovulatie 


In iedere cyclus wordt een eicel vrijgegeven uit één van je eierstokken: dit wordt ovulatie genoemd. Het oestrogeenniveau in je lichaam stijgt in de dagen voor de piek van het luteïniserend hormoon (LH). 


Oestrogeen helpt je lichaam voor te bereiden op de ovulatie door de baarmoederwand dikker te laten worden en zorgt ook dat er een spermavriendelijk baarmoederslijmvlies ontstaat. De toename in oestrogeen geeft aan dat je periode van hoge vruchtbaarheid aanbreekt, die meestal vier of meer dagen duurt.Gezonde mannen zijn elke dag vruchtbaar maar vrouwen maar een paar dagen per maand. De grootste kans op een zwangerschap is als je vrijt rond de dagen dat je vruchtbaar bent. 


De zaadcellen van de man blijven langer leven dan de eicel van de vrouw (tot 3-5 dagen). Daardoor heb je de kans om  tot 3 dagen voor en 2 dagen na je verwachte eisprong bevrucht te worden. Afhankelijk van je doel heb je dus best seks in deze periode of gebruik je best voorbehoedsmiddelen als je kinderen wil vermijden. 


New chief in town. 


Vanaf de tweede helft van je cyclus (na ovulatie) is progestoron de baas. De hoeveelheid oestrogeen neemt dan af en het progesterongehalte neemt toe. Als het eitje niet wordt bevrucht neemt progesteron weer af en wordt het opgebouwde baarmoederslijmvlies afgestoten. Dit is het begin van je menstruatie en het begin van je volgende menstruatiecyclus.


Sommige vrouwen ervaren voor of tijdens de menstruatie lichamelijke maar ook emotionele klachten. De ernst van de klachten verschilt sterk per vrouw. 


Vrouwen die last hebben van premenstrueel syndroom (PMS) hebben een verhoogde gevoeligheid voor hormonale schommelingen tussen oestrogenen en progesteron. 


Vaak is er bij PMS sprake van een overschot aan oestrogeen in het lichaam.  Typische symptomen zijn stemmingswisselingen, , vermoeidheid, geprikkeldheid, angst, krampen, acné, boosheid, slaapstoornissen, pijnlijke borsten, opgeblazen gevoel en/of eetbuien. 


Vaak worden deze symptomen als onderdeel van ‘vrouw zijn’ bestempeld, maar dat hoeft niet zo te zijn. Lees in dit artikel hoe voeding en beweging een positieve invloed kunnen hebben op je cyclus. 


De twee vrouwelijke hoofdrolspeelsters. 


Oestrogeen  


Oestrogeen ook wel gekend als het ‘feel good’ hormoon wordt aangemaakt in de eierstokken, maar ook vetcellen kunnen het hormoon aanmaken. De aanmaak van dit hormoon komt pas in de pubertijd goed op gang. 


Oestrogeen speelt een belangrijk rol bij het reguleren van de menstruele cyclus, de zwangerschap enandere lichaamsprocessen zoals: 

  • Sterke botten 
  • Een stralende en gezonde huid 
  • Emotionele stabiliteit 
  • Goede hersenfuncties:
  • Door oestrogeen neemt de hoeveelheid serotonine in de hersenen toe. Serotonine beïnvloedt je stemming, slaap, libido en je eetgedrag.
  • Oestrogeen beïnvloedt de productie van endorfinen. Endorfinen werken in de eerste plaats pijnonderdrukkend, maar zorgen ook voor een gevoel van geluk of euforie.

Een goede balans van oestrogeen helpt om goed in je vel te zitten.


Progesteron 


Progesteron wordt gemaakt in je eierstokken en bijnieren. In de bijnieren speelt het een rol bij de aanmaak van de stresshormonen cortisol en adrenaline.


Progesteron maakt je lichaam klaar voor een mogelijke zwangerschap en zorgt voor een goede doorbloeding van de baarmoeder zodat het eitje zich kan nestelen.


Tijdens de zwangerschap zorgt het ervoor dat je kindje optimaal en veilig kan groeien.


Als het eitje niet wordt bevrucht neemt progesteron weer af zodat uiteindelijk aan het eind van de luteale fase de menstruatie begint.


Een goede balans van progesteron draagt bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel en heeft een kalmerende en stabiliserende werking op je hersenen.  


Op het einde van de luteale fase (lees hier meer over de verschillende fases) zal progesteron plots dalen waardoor je bepaalde klachten zou kunnen ervaren als gevolg hiervan. 


Bij het begin van een zwangerschap zal progesteron blijven stijgen en dat kan ook de reden zijn waarom je moe bent in het begin van een zwangerschap. 


Balans


Bij een verstoord evenwicht tussen oestrogeen en progesteron kan je menstruatiecyclus ontregeld raken. Hierdoor kan je een onregelmatige cyclus krijgen of kan je menstruatie zelfs uitblijven.


Progesteron en oestrogeen balans is cruciaal om je goed te voelen, een regelmatige cyclus te hebben en je voor te bereiden op een gezonde zwangerschap.


Wil je meer te weten komen over hoe voeding en beweging een invloed hebben op je cyclus en hormonen lees het dan hier. 

Dutch