Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Hoe beïnvloedt je cyclus je humeur?

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Hoor jij ‘m ook? Die negatieve stem? Die zegt dat je niet goed genoeg bent? Niet mooi genoeg? Niet slim genoeg? Niet slank genoeg? Niet spannend genoeg? Onze inner voice kan killing zijn! 

PMS, of het premenstrueel syndroom, kan je enorm emotioneel maken. Je bent kwaad op de wereld en je voelt je leeg van binnen. Je twijfelt over simpele beslissingen en je voelt je schuldig over alles en niets. Herkenbaar? Bij sommige vrouwen kan PMS ernstige klachten hebben op het dagelijks functioneren. Van stemmingswisselingen, oververmoeidheid, slapeloosheid tot depressieve gevoelens. In deze blogpost vertellen we je wat meer over de oorzaken van stemmingswisselingen en hoe je ermee omgaat.

Waar komen die gevoelens vandaan?

🔎 Neem je hormonen eens onder de loep...

Gedurende je hele cyclus stijgen en dalen de hormonen. Dit kan invloed hebben op neurotransmitters (serotonine en dopamine) in je hersenen. Deze bepalen je humeur, slaap en energieniveau.

In de dagen voor je menstruatie merk je vaak een emotionele verandering door de hormonen oestrogeen en progesteron. Je beoordeelt jezelf, bent kritisch en hebt heftige moodswings. Vóór je menstruatie gaat oestrogeen plots dalen, hierdoor daalt het serotoninegehalte in je hersenen. Serotonine wordt ook wel het gelukshormoon genoemd.

Herkenbaar? Houd je maandstonden bij in een app en misschien ontdek je dat jouw negatieve stem vooral voorkomt in de dagen voor je menstruatie.

Kan de pil helpen bij stemmingswisselingen?

Voor sommige vrouwen kunnen hormonale anticonceptiemethoden zoals de pil, de NuvaRing of de hormoonspiraal helpen bij hevige moodswings. Maar voor anderen kan hormonale anticonceptie je humeur en gemoed zelfs verergeren!

Artsen schrijven vaak de pil voor wanneer je last hebt van PMS-gerelateerde symptomen, maar de pil is niet de enige oplossing. De pil bevat artificiële hormonen en blokkeert je natuurlijke hormonale patronen of legt je systeem volledig stil, waardoor je gevoelens afgevlakt worden. 

Als je toch besluit om weer aan de pil te gaan om te proberen je stemmingswisselingen of andere menstruatieproblemen te verminderen, is het belangrijk om te begrijpen welke invloed dit op je lichaam heeft. 

Vooraleer je zou overwegen om aan de pil te starten, raden we je aan om je levensstijl te bekijken en te ontdekken of je aanpassingen kunt doen.

Lees ook: Stoppen met de pil, zo help je je lichaam er weer bovenop. 

Wat kun je doen aan stemmingswisselingen?

Er is geen magische pil die je stemmingswisselingen kan wegnemen. Maar kijken naar je levensstijl kan mogelijk wel een impact hebben. We geven je een paar voorbeelden:

  • Probeer stress te verminderen. Stemmingswisselingen vóór je menstruatie worden niet veroorzaakt door stress, maar als je al gestrest bent, worden ze wel alleen maar erger. Het is niet altijd mogelijk, maar probeer stressvolle activiteiten in de week voor je menstruatie te vermijden. Plannen om te verhuizen? Rijexamen doen? Alleen op je kinderen passen terwijl je partner weg is? Kijk of je deze dingen een week of twee kunt verplaatsen! Je zal dankbaar zijn dat je het hebt gedaan!
  • Beweeg! Sporten maakt endorfines vrij. Zelfs korte oefeningen kunnen deze feelgood-chemicaliën vrijgeven die je humeur een boost geven. Weinig tijd? Het hoeft geen spinning-les van een uur te zijn. Doe 30 burpees in je woonkamer of een korte work-out van 15 minuten met jump squats, jumping jacks en pushups. Verhoog je hartslag en je humeur zal volgen.
  • Slaap! Niet genoeg slaap is op elk moment van je cyclus is een mood-killer, maar kan vooral effect hebben in de week voor je menstruatie. Probeer ten minste 7 tot 8 uur per nacht te slapen, vooral in de week voorafgaand aan je menstruatie.
  • Probeer cafeïne en suiker te vermijden. Dit kan je misschien oppeppen, maar het effect is slechts. Daarna volgt die gekende crash en voel je de impact. Voed je lichaam met gezonde voeding.
  • Zorg voor een gebalanceerd dieet. Studies hebben aangetoond dat bepaalde voedingsmiddelen die rijk zijn aan magnesium en gezonde vetten (omega-3)  bijdragen tot een normale psychologische functie wat een meerwaarde kan bieden om je dagelijke mood en mind te ondersteunen. 

Hoe zit het met natuurlijke remedies voor stemmingswisselingen?

We zeiden het net hierboven al. Er zijn vitaminen en mineralen die bijdragen tot een normale psychologische functie, je energielevels en je hormonen. Zorg daarom voor een gebalanceerd dieet. Heb je nog vragen? Praat met ons! We kunnen jou helpen.