Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Wat betekent PMS?

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Het haast niet meer trekken van de pijn tijdens een vergadering, vanwege krampen en stemmingswisselingen. En dat elke maand weer, een hele week lang? Klinkt dat bekend? Misschien heb je last van PMS. Waarschijnlijk heb je er al eens van gehoord, maar wat betekent PMS? PMS, of premenstrueel syndroom, is een combinatie van symptomen die zich voordoen voordat je ongesteld wordt. In dit blog vertellen we je alles over PMS, zodat je jouw ritmes kunt ontdekken en je gevreesde PMS-symptomen kunt verlichten.

Wat is PMS precies?

Laten we beginnen met de basis en de belangrijkste vraag beantwoorden: wat is PMS?

De betekenis of definitie van PMS omvat alle tekenen en symptomen van PMS, waaronder stemmingswisselingen, gespannen borsten, cravings, opgeblazen gevoel, vermoeidheid, acne en veel meer. De symptomen ontstaan zo tussen de eisprong en het begin van je volgende menstruatie.

Helaas is PMS nog steeds een mysterie in de wetenschappelijke wereld. De precieze oorzaak ervan is namelijk nog steeds onbekend. Vooralsnog denken onderzoekers dat PMS optreedt na de eisprong, omdat je oestrogeen- en progesteronniveaus dan dalen (tenzij je zwanger bent).

Ongeveer 10 dagen na je eisprong stopt je lichaam met het afgeven van progesteron. Naarmate de hormoonspiegels afnemen, nemen je PMS-symptomen weer af, verdwijnt je baarmoederslijmvlies en word je ongesteld.

Als je zwanger bent, blijf je progesteron produceren (en heb je mogelijk nog steeds PMS-achtige symptomen). En na een zwangerschap kan PMS ook weer terugkomen, mogelijk met andere PMS-klachten.

Wie kan PMS krijgen?

Iedereen. PMS-symptomen kunnen beginnen vanaf de puberteit en duren tot aan de menopauze. De meest voorkomende leeftijd waarop veel vrouwen meer last hebben van PMS is, is rond hun 20ste en 30ste. PMS lijkt vaker voor te komen bij vrouwen met veel stress, depressies in de familie, of een persoonlijke geschiedenis met depressie of postnatale depressies. 

Maar liefst 3 op de 4 vrouwen kunnen in hun leven met PMS te maken krijgen. Dat zijn dus 3 van je beste vriendinnengroepje van 4!

En meer dan 90% van de vrouwen zegt last te hebben van PMS-symptomen zoals hoofdpijn, een opgeblazen gevoel en humeurigheid. Dat is één op de tien! Voor sommigen is PMS zo erg dat ze niet naar hun werk of school kunnen.

Zeer ernstige PMS-symptomen kunnen een teken zijn van premenstruele dysforie (PMDD), een veel ernstigere vorm van PMS. Minder dan 5% van de vrouwen in de vruchtbare leeftijd lijdt aan PMDD. Zij hebben last van terugkerende symptomen als: 

  • gebrek aan energie 
  • angst- of paniekaanvallen 
  • suïcidale gevoelens
  • slapeloosheid 

Wat is de oorzaak van PMS?

Je lichaam verandert de hele maand door. Er gebeurt er elke keer weer heel veel omdat je lichaam en baarmoeder zich voorbereiden op een eisprong en bevruchting.

Om dit te doen, maakt je lichaam telkens andere, wisselende hoeveelheden hormonen aan. Maar de echt precieze oorzaak is verder onbekend. We hebben een woord om de symptomen te beschrijven, maar hoe het precies ontstaat, weten we dus niet.

Men denkt dat PMS het resultaat is van de veranderingen in het lichaam, vooral rond de menstruatie. Als je wilt weten hoe je met PMS omgaat, is het verstandig om eerst je cyclus en symptomen bij te houden. Hoe meer je weet over je cyclus, hoe beter je kunt begrijpen wat normaal is voor jou en je lichaam.

Veel experts geloven dat PMS en de natuurlijke schommelingen in hormonen je stemming kunnen beïnvloeden. Er zijn ook chemische veranderingen in de hersenen die kunnen bijdragen aan PMS. 

Sommige vrouwen merken ook dat andere gezondheidsproblemen vlak voor de menstruatie verergeren, zoals allergieën, astma en migraine.

Verder kunnen andere factoren je PMS-klachten ook beïnvloeden of verergeren. Denk hierbij aan:

  • roken 
  • stress 
  • te weinig beweging
  • slechte slaap 
  • depressie 
  • overmatig alcoholgebruik 
  • te veel suiker, rood vlees of zout 

Hoe voelt PMS?

Opgezwollen borsten en een stekende pijn in je buik kunnen je dag flink bederven. Zelfs als je weet dat het eraan komt, zit je het liefst alleen maar op de zetel en de pijn uitzitten met een kruik.

Welke PMS-symptomen je precies ervaart, kan voor iedereen anders zijn. PMS bestaat namelijk uit lichamelijke en emotionele klachten. Ze kunnen zelfs van maand tot maand verschillen.

Lichamelijke PMS-pymptomen zijn onder andere:

  • krampen in je buik 
  • constipatie of juist diarree 
  • opgeblazen gevoel en winderigheid 
  • hoofdpijn
  • rugpijn 
  • onhandigheid 
  • cravings
  • vermoeidheid
  • huidproblemen 

Mentale en emotionele symptomen van PMS kunnen zijn: 

  • angst 
  • slapeloosheid 
  • niet goed kunnen concentreren
  • depressie 
  • woede en prikkelbaarheid 
  • in de war zijn 
  • geen behoefte om sociaal te doen

De verschillende fasen van de menstruatiecyclus zijn ook van invloed op je libido. Sommige vrouwen hebben meer zin in seks rond de dagen voor hun menstruatie, terwijl anderen er juist minder zin in hebben. Wat je in die dagen voelt, is persoonlijk voor jou en je cyclus. Als het om PMS gaat, is de wetenschap niet echt beslissend, dus het is belangrijk om je door je lichaam te laten leiden en te voelen wat voor jou werkt. 

Als je merkt dat je PMS-symptomen je functioneren en je dagelijks leven en werk sterk beïnvloeden, praat dan met een arts. Houd je symptomen in de gaten en spreek altijd met een professional als je je zorgen maakt. 

Verandert PMS met de leeftijd?

Ja. PMS-symptomen veranderen als je ouder wordt. Je menstruatie en cyclus veranderen en evolueren naarmate je in de menopauze komt. Je kunt merken dat PMS-symptomen erger worden als je tegen de 40 loopt. In dit deel van je leven bevindt je lichaam zich in een overgangsfase naar de menopauze, de zogenaamde perimenopauzeTerwijl je lichaam zich voorbereidt op de menopauze, kan het onvoorspelbaar worden: je hormonen gaan meer op en neer.

Dus hoewel het niet onvermijdelijk is, kunnen je PMS-klachten wel veranderen. Dit geldt vooral voor mensen die erg gevoelig zijn voor schommelende hormoonspiegels tijdens de menstruatiecyclus. 

Het is moeilijk te voorspellen hoe deze veranderingen er precies uitzien. De stemmingswisselingen kunnen bijvoorbeeld gelijk blijven of juist erger worden. Uiteindelijk stopt PMS na je menopauze, omdat je dan niet meer menstrueert bent. De menopauze komt meestal ergens tussen het 45 en 55 levensjaar.  

Kunnen vitaminen of mineralen helpen?

Studies tonen aan dat sommige vitaminen en mineralen PMS-symptomen kunnen verlichten, zoals vitamine B6, magnesium en omega 3.

    Ondertussen is het een goed idee om bepaalde voedingsmiddelen zoals alcohol juist te beperken. Uit onderzoek blijkt dat alcoholgebruik in verband wordt gebracht met een hoger risico op PMS. Als je PMS hebt en op het punt staat je menstruatie te krijgen, is het een goed idee om veel water te drinken en op je alcoholgebruik te letten. 

    Wat kan ik nog meer doen tegen PMS?

    Hoewel het soms lastig kan zijn om PMS onder controle te krijgen, zijn er veel manieren om klachten te reguleren. Er zijn veel dingen die je gewoon zelf vanuit huis kunt doen.

    Een van de beste manieren om PMS te beheersen is door inzicht te krijgen in je unieke fases van je cyclus (lees: Leven volgens je cyclus, zo doe je dat), zodat je kunt gaan uitzoeken wat voor jou werkt en waardoor je je beter voelt. 

    Leef volgens de 4 seizoenen van je cyclus en:

    • Beweeg regelmatig (ongeveer 30 minuten per dag).
    • Eet een voedzaam dieet met volle granen, fruit en groenten.
    • Probeer voldoende calcium binnen te krijgen (denk aan zuivel, bladgroenten en zalm uit blik).
    • Vermijd zout, alcohol en cafeïne.
    • Rook niet.
    • Zorg voor voldoende slaap.
    • Houd je stress zoveel mogelijk onder controle.
    • Houd je menstruatiecyclus en symptomen in de gaten.

    Hoewel je waarschijnlijk niet zoveel zin hebt om aan lichaamsbeweging te doen als je PMS hebt, tonen verschillende studies aan dat lichaamsbeweging, vooral aerobe lichaamsbeweging, kan helpen om PMS-symptomen te verbeteren

    Andere studies suggereren dat jongere vrouwen met veel lichaamsbeweging mildere PMS-symptomen hebben. Lichaamsbeweging stimuleert de afgifte van het feel-good hormoon serotonine, wat ook nog eens je stemming kan verbeteren.  

    Een goede balans van voedingsstoffen via je voeding en regelmatige lichaamsbeweging kunnen een positief effect hebben op je fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Om je menstruatiecyclus van binnenuit te ondersteunen, kun je proberen een dagelijks supplement toe te voegen. Goede, kwalitatieve supplementen bevatten essentiële ingrediënten om de hormonale activiteit en een gezonde menstruatiecyclus te ondersteunen.  

    Heb je nog vragen over PMS? Chat met ons, we zijn er voor je!