Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife/Pregnancy & Postpartum Expert

Back

Alles over vloeien na de bevalling

Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife/Pregnancy & Postpartum Expert

Vloeien is een normaal onderdeel van het herstel na een bevalling. Maar de meeste vrouwen hebben geen idee hoelang ze bloeden, hoeveel ze bloeden en wat eigenlijk normaal is. In deze blog vertellen we je alles over bloedverlies na de bevalling, ook wel vloeien genoemd.

Je bent net bevallen en een wekenlange menstruatie is het laatste waar je zin in hebt. Het lijkt te veel om te handelen. Maar het hoort erbij (helaas) en het is zelfs compleet normaal. Hieronder lees je alles wat je moet weten over vloeien na de bevalling, hoelang het duurt en hoe je ermee omgaat.

Wat is vloeien na de bevalling?

Het bloed dat je na je bevalling verliest, heeft een naam: lochia. En hoewel dit vloeien misschien lijkt op een suuuuuperlange menstruatie, bevat lochia eigenlijk een mix van bloed, slijm en baarmoederweefsel. Het kan een beetje muf ruiken, net als menstruatiebloed, maar als het vies of visachtig ruikt, neem dan contact op met je verloskundige of arts. Dit kan een teken zijn van een infectie.

Het bloedverlies kan een paar weken aanhouden. Het begint meestal zwaar en wordt geleidelijk steeds lichter tot het helemaal weggaat. Het is een normaal onderdeel van het genezingsproces na je bevalling en doet meestal geen pijn en het veroorzaakt ook geen complicaties.

Hoe ziet het bloedverlies na je bevalling eruit?

Iedereen is anders, maar over het algemeen lijkt lochia op een menstruatie. Het begint als donker of helder rood bloed en wordt dan geleidelijk steeds lichter. Uiteindelijk is het alleen nog maar wit slijm.

In het begin kan het lijken op een heel zware menstruatie. Het kan ook stolsels bevatten.

Na ongeveer een week wordt het bloed een meer roze/bruine van kleur en wordt het vloeien lichter en makkelijker te handelen. Je hoeft je maandverband misschien niet meer zo vaak te vervangen, maar zorg er in elk geval voor dat je altijd genoeg maandverband bij je hebt.

Na ongeveer 10 tot 14 dagen zal de kleur van het bloed veranderen. Het wordt romig of gelig. Op dit punt kun je waarschijnlijk overstappen op een minder luierachtig maandverband, omdat het vloeien een stuk lichter zal zijn. Voor sommige vrouwen is een dun inlegkruisje zelfs in dit stadium prima.

Waar bestaat het bloed uit?

Nadat je een baby hebt gekregen, begint je baarmoeder met een schone lei. Ze ontdoet zich van al het bloed, weefsel of andere materialen van de vele weken zwangerschap. Lochia ziet er misschien uit als gewoon menstruatiebloed, maar bestaat eigenlijk uit een heleboel verschillende dingen, zoals:

  • Het baarmoederslijmvlies
  • Vruchtwater
  • Bacteriën en micro-organismen
  • Baarmoederhalsslijm
  • Achtergebleven foetale vliezen
  • En natuurlijk bloed!

Wat is er anders aan menstruatiebloed?

Er zijn overeenkomsten tussen je menstruatiebloed en lochia, en voor veel vrouwen zal het bloedverlies lijken op een menstruatie. Het grootste verschil is dat lochia langer duurt, terwijl je menstruatie meestal maar 5 tot 7 dagen duurt.

Hoe lang duurt het bloeden na de bevalling?

Hoewel het per persoon verschilt, kan het zes weken of langer duren. Sommige vrouwen hebben acht weken na de bevalling nog bloedverlies. Dit kan aanvoelen als een eeuwigheid, maar onthoud dat het een normaal onderdeel van je herstel is en dat het uiteindelijk zal stoppen.

De drie fasen van postpartum bloeden

Er zijn eigenlijk drie stadia van lochia. We vermoeden dat je tussen al die voedingen, luiers verschonen en onderbroken slaap misschien niet zo veel geeft om de drie specifieke stadia van je postnatale bloeding, maar we zijn hier om je op de hoogte te brengen, dus bij dezen:

Fase 1: Lochia rubra

De eerste fase heet lochia rubra en het bloed is donker of helder rood. Deze fase duurt ongeveer 3 tot 5 dagen en lijkt op een megazware menstruatie. Als je menstruatie normaal heel licht is, kan dit overweldigend aanvoelen, maar onthoud dat het normaal is. Je kunt ook kleine stolsels verliezen en last hebben van milde, menstruatie-achtige krampen.

Fase 2: Lochia serosa

Fase 2 staat bekend als lochia serosa (klinkt nogal exotisch, vind je niet?!). Je afscheiding zal rozebruin van kleur zijn en er over het algemeen minder bloederig uitzien. Dit voelt nog steeds als een lichte menstruatie en het kan 4 tot 12 dagen duren. In dit stadium heb je waarschijnlijk geen stolsels meer.

Fase 3: Lochia alba

De laatste fase is lochia alba. In deze fase is de eindstreep in zicht en heb je alleen nog last van wat geelwitte afscheiding. Er zal waarschijnlijk ook geen bloed of stolsels zijn. Deze fase duurt ongeveer 12 dagen tot zes weken.

Wanneer moet je een arts bellen?

Als je de eerste dagen na de bevalling veel bloed verliest, kan dat alarmerend lijken, maar onthoud dat dit normaal is. Elke dag zou het lichter en beter beheersbaar moeten worden, maar als je last blijft houden van hevig bloedverlies dat verandert of erger wordt, praat dan met je verloskundige of arts.

Bel ook een arts als je dit hebt:

  • Stinkende bloed of afscheiding die visachtig of vies ruikt
  • Koorts van 38 graden of hoger
  • Een zeer gevoelig gevoel aan één of beide kanten van je buik
  • Je duizelig of flauw voelen
  • Snelle hartslag
  • Als je echt grote stolsels hebt of als het er veel zijn (alles wat groter is dan je eigen vuist wordt beschouwd als een groot stolsel). Dit kan betekenen dat je baarmoeder moeite heeft om weer te krimpen.

Probeer het niet uit te zitten. Als je je echt niet goed voelt, ga dan meteen naar je dokter.

Hoe vang je het bloed op?

Zelfs als je een fervent tampon- of menstruatiecupgebruiker bent, moet je het de eerste zes weken na de bevalling bij maandverband of menstruatieondergoed houden.

Want tampons of andere producten die je inbrengt, kunnen een infectie veroorzaken, dus hoe vervelend je ze misschien ook vindt, je zult naar maandverband moeten grijpen dat ongeveer even dik is als de luiers van je baby!

De meeste vrouwen vangen het bloed op met een groot maandverband of speciaal kraamverband – deze vervang je waarschijnlijk nog steeds elke 2 tot 3 uur! Deze verbanden zijn niet erg sexy, maar werken goed. En eerlijk, de eerste dagen na het moederschap zou je je geen zorgen moeten maken over of je sexy bent of niet.

Hoe zorg je voor jezelf na de bevalling?

Eet gezond (veel fruit en groenten) en overweeg om een supplement toe te voegen om je vitaminevoorraden aan te vullen die je tijdens de bevalling bent kwijtgeraakt.

Zorgen voor een goede balans van de juiste vitamines en mineralen helpt ook om je natuurlijke cyclus weer sneller op gang te krijgen.

Probeer ijzerrijk voedsel zoals vlees en groene bladgroenten in te slaan of een ijzersupplement te nemen. IJzer helpt bij de normale vorming van rode bloedcellen en hemoglobine, en draagt bij aan de ontwikkeling van de hersenen van kinderen (voor als je borstvoeding geeft).

Ook DHA, een omega 3-vetzuur, is goed om toe te voegen aan je dieet. Goede bronnen zijn zalm, sardines, eieren en zuivel. Je kunt DHA ook vinden in supplementen van hoge kwaliteit. DHA is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen, en, ingenomen door de moeder, is het een belangrijke bouwsteen voor de hersenen van de fœtus en van zuigelingen die borstvoeding krijgen. Ook draagt het bij tot de normale visuele ontwikkeling van zuigelingen.

'Terug naar normaal'?

Na een bevalling kan alles chaotisch en overweldigend aanvoelen, maar na verloop van tijd zul je een nieuw ritme en routine met je baby vinden. Zorg dat je de eerste weken doorkomt en wees niet te streng voor jezelf.

Geef jezelf de tijd om je aan te passen en probeer geen onrealistische verwachtingen te hebben over je leven of je lichaam. Schrap de uitdrukking 'terug naar je normale leven' uit je woordenboek. Het kost tijd om te wennen aan de veranderingen in je lichaam en mind na het krijgen van een baby.

Ben je net bevallen? Gefeliciteerd! Als je hulp nodig hebt voor je postpartumperiode, vragen hebt over je lichaam of mind, of over onze producten, chat dan met ons en we helpen je met veel kennis en liefde.