What's Guud for you?

Take the quiz

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Je IVF-slagingskans verhogen

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Voordat we met dit blog beginnen, willen we zeggen dat het ons spijt dat je dit blog leest. Als dat zo is, betekent dat waarschijnlijk dat het krijgen van een baby tot nu toe niet gemakkelijk is geweest. Het kan ook betekenen dat je op het punt staat te beginnen, of dat je al bezig bent met een IVF-traject. We wetenhoe fysiek, emotioneel slopend en stressvol het kan zijn. We willen zeggen dat we het begrijpen en dat we er zijn om je te helpen. 

Ieders ervaring is anders en er is geen toverformule tot succes. We zouden willen dat die er wel was. Hoewel de IVF-procedures elk jaar beter worden en het succespercentage zeer bemoedigend is, willen we erkennen dat zelfs als je alles perfect doet, IVF misschien geen baby oplevert. We hopen van harte dat dat voor jou niet het geval is. 

In dit blog hebben we geprobeerd echte, praktische adviezen op te nemen om je te helpen met je IVF-behandelingen. Sommige adviezen gaan over veranderingen in levensstijl die een IVF-behandeling kunnen ondersteunen. Andere tips gaan over praktische en logistieke kanten van IVF die je misschien nog niet hebt overwogen. Of he nu net begint of al aan je vijfde IVF-ronde bezig bent, we hopen dat je er iets aan hebt.

Aanpassingen in je levensstijl

Er zijn verschillende dingen die je kunt doen om je IVF-behandelingen te ondersteunen. Voor het grootste deel zijn deze aanpassingen in je levensstijl dezelfde als je op natuurlijke wijze zwanger probeert te worden. Dus als je al een tijdje bezig bent, kunt je het volgende stuk overslaan. Als IVF nieuw voor je is, is het interessant om dit te lezen.

Zwanger worden en je lichaamsgewicht

We weten dat over- of ondergewicht van invloed is op het succespercentage van IVF. Over-of ondergewicht kan zorgen voor een onregelmatige cyclus en minder ovulaties. Overgewicht bemoeilijkt ook het volgen van je eierstokken tijdens IVF en verhoogt de kans op complicaties bij het plaatsen van de eicel.

Je kunt vaak een gezond gewicht bereiken door te veranderen wat je eet en hoe je beweegt. Als je hulp nodig hebt, kun je overwegen met een personal trainer of een diëtist te gaan werken.

Wat is een gezond lichaamsgewicht?

Vanouds werd er veel gekeken naar de BMI (Body Mass Index), om te bepalen of iemand een ‘gezond’ gewicht heeft. Deze maatstaf helpt bij het bepalen van het lichaamsvet. Maar BMI wordt door veel wetenschappers in twijfel getrokken.

  • Het getal zegt niets over waar je vet zit. Buikvet zorgt bijvoorbeeld voor meer gezondheidsproblemen dan bijvoorbeeld vet rond de heupen, billen, of benen. Buikomtrek is daarom ook een belangrijke maatstaf om rekening mee te houden.
  • BMI houdt verder ook geen rekening met vetmassa versus spiermassa. Iemand die veel weegt omdat hij of zij veel spieren heeft, kan hierdoor een hoger BMI hebben.

Kijk daarom altijd naar je middelomtrek als aanvulling. Je middelomtrek zegt iets over de hoeveelheid vet in je buikholte, wat meer zegt over je gezondheidsrisico dan je BMI. Een gezonde middelomtrek voor vrouwen is idealiter tussen 68 en 80 centimeter.

Focus je op voedzaam eten en overweeg een supplement

Een evenwichtig en voedzaam dieet tijdens je IVF-behandelingen kan de kans op succes ook vergroten.

Het is ook een goed idee om je te richten op bepaalde soorten voedsel. Onderzoekers van de Harvard School of Public Health bekeken de vetconsumptie van 147 vrouwen die een IVF-behandeling ondergingen en ontdekten dat degenen die veel enkelvoudig onverzadigde vetten binnenkregen 3,4 keer meer kans hadden op een zwangerschap via IVF. 

Je vindt enkelvoudig onverzadigde vetten in voedsel als avocado, noten en zaden. Je kunt ook een hoogwaardig supplement met duurzame omega 3 nemen. 

Het kan ook een goed idee zijn om een multivitaminensupplement aan je dieet toe te voegen om je hormonale gezondheid te ondersteunen en wat ervoor kan zorgen dat je een goede balans hebt van vitaminen en mineralen in je lichaam. 

Zoek naar supplementen met vitamine D, want een groot deel van de mensen (40%) heeft een tekort en er zijn steeds meer aanwijzingen dat onvoldoende vitamine D in verband wordt gebracht met vruchtbaarheidsproblemen en lage IVF-resultaten. Het is daarom verstandig om je arts te vragen om je vitamine D-niveau te controleren. 

Daarnaast is het aanbevolen om foliumzuur te nemen. Foliumzuur wordt meestal gebruikt door vrouwen die zwanger zijn of zwanger proberen te worden. Het verhoogt de folaatstatus van de moeder. E en lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten ( de rug of de schedel is niet goed dicht gegroeid) bij de zich ontwikkelende foetus.

Wil je meer weten over foliumzuur? Bekijk onze blogpost hier: Alles wat je moet weten over foliumzuur.

Verminder stress (als dat lukt…)

Een IVF-proces kan stressvol zijn, dus dit advies lijkt misschien afgezaagd, maar  het is belangrijk dat je het toch probeert. Stressniveaus kan je conceptie beïnvloeden. Verschillende onderzoeken wijzen op betere zwangerschapsresultaten wanneer zowel mannen als vrouwen hun stressniveau actief verminderen. 

Wanneer je lichaam stress heeft, maakt het cortisol aan (je stresshormoon). Om meer cortisol te maken zal je lichaam als het ware progesteron ‘stelen’ waardoor je progesteronlevels dalen. En wanneer dit gebeurt, kan het je hormonale balans in de war brengen. 

Probeer bijvoorbeeld minder projecten aan te nemen op werk en je sociale verplichtingen te verminderen. 

Kun je geen stapje terug doen, probeer dan manieren te vinden om om te gaan met stress. Denk aan acupunctuur, yoga, meditatie, mindfulnessprogramma's of een andere cursus om met stress om te gaan.

Kijk kritisch naar je gewoontes

Rook je? Kijk je ‘s avonds tot laat tv? Drink je veel koffie of wijn? Dit zijn zeker gewoontes om te veranderen. Roken kan de kans op succes bij IVF drastisch verminderen omdat het de kwaliteit van zowel de eicellen als het sperma aantast. 

Te weinig slaap kan ook een probleem zijn. Koppels die een IVF-cyclus ondergaan, wordt aangeraden elke nacht ongeveer 7-8 uur te slapen om de resultaten te verbeteren. 

Daarnaast is het een goed idee om niet te veel cafeïne en alcohol te drinken. Uit sommige onderzoeken blijkt dat het je slagingspercentage kan verminderen.

Wil je meer lezen over wat de impact van koffie kan zijn op je cyclus? Lees ons blog erover: De invloed van koffie op je cyclus.

Praktische tips voor tijdens een IVF-traject

Als we het over IVF-tips hebben, worden veranderingen in je levensstijl vaak besproken. Maar er zijn ook andere, praktische zaken die je misschien wilt bekijken als je op het punt staat IVF te beginnen of er al mee bezig bent.

Zoek een kliniek en arts waar je je goed bij voelt 

Het is belangrijk om een arts en een kliniek te vinden die bij je passen. Zodra je aan het IVF-proces begint, zul je er veel naartoe moeten en de processen en informatie zijn behoorlijk ingewikkeld overweldigend. 

Zorg ervoor dat je een goede klik hebt met de professionals die daar werken en dat je goed met ze kunt communiceren. Zorg ervoor dat ze je duidelijke uitleg geven en dat ze luisteren naar wat je bezighoudt. 

Kijk of ze handige, toegankelijke manieren hebben om contact op te nemen als je vragen hebt over de recepten of over hoe je iets moet doen. Als je je niet gerustgesteld voelt, overweeg dan eens een andere kliniek ter vergelijking.

Begrijp het hele proces

Hoewel veel paren op de hoogte zijn van IVF, begrijpen de meesten het proces pas volledig als ze er al in zitten. IVF is een traject met talloze bloedtesten, injecties en toedieningen. 

Bekijk of je jezelf dagelijkse injecties kunt geven, of dat je dit liever door iemand anders laat doen. De meeste vrouwen vinden dit in het begin moeilijk, maar raken er na een tijdje aan gewend. 

Ook begint een IVF-traject met het gebruik van kunstmatige hormonen om de eierstokken te stimuleren meerdere eicellen te produceren, in plaats van één enkele. Dat komt omdat er meerdere eicellen nodig zijn, omdat sommige eicellen na de bevruchting niet bevrucht raken of zich niet goed ontwikkelen.

Telkens wanneer er synthetische hormonen in je lichaam worden toegebracht, kunnen er bijwerkingen optreden zoals stemmingswisselingen, depressie en angst. Het kan ook een opgeblazen gevoel, misselijkheid en hoofdpijn geven. Wees je bewust van deze mogelijkheid en hoe dat je leven en je relaties kan beïnvloeden. 

Hoewel de feitelijke procedure enigszins verschilt van kliniek tot kliniek, volgt een typische behandeling normaal gesproken deze stappen:

Stap 1: Onderdrukking van de natuurlijke menstruatiecyclus

Je krijgt medicijnen die je natuurlijke menstruatiecyclus onderdrukken. Het medicijn is meestal een dagelijkse injectie die je zelf toedient.

Stap 2: Je eierstokken helpen meer eicellen te produceren

Zodra je natuurlijke cyclus is onderdrukt, neem je een vruchtbaarheidshormoon(het follikelstimulerend hormoon, FSH). FSH verhoogt het aantal eicellen dat je eierstokken produceren. Dit betekent dat er meer eicellen kunnen worden verzameld en bevrucht. Met meer bevruchte eicellen heeft de kliniek een grotere keuze aan embryo's voor je behandeling.

Stap 3: Het verzamelen van de eicellen

Voordat je eicellen worden verzameld, krijg je een injectie met een hormoon genaamd humaan choriongonadotrofine (hCG) dat je eicellen helpt te rijpen. Na het verzamelen van de eicellen krijg je hormoonmedicijnen toegediend om het baarmoederslijmvlies voor te bereiden op de ontvangst van het embryo. Je eicellen worden verzameld met een naald die door je vagina en in elke eierstok wordt ingebracht. Het klinkt misschien eng, maar dit is een kleine ingreep die slechts 15-20 minuten duurt.

Sommige vrouwen kunnen na deze procedure krampen of een kleine vaginale bloeding ervaren – dat is normaal.

Stap 5: Bevruchting van de eicellen

De verzamelde eicellen worden in een laboratorium samengevoegd met sperma om ze te bevruchten. De bevruchte eicellen (embryo's) groeien maximaal 6 dagen in het laboratorium voordat ze in de baarmoeder worden geplaatst. Een specialist selecteert de beste 1 of 2 embryo's en die worden in je baarmoeder geplaatst.

Zodra de embryo's zijn overgeplaatst, wordt je geadviseerd ongeveer twee weken te wachten voordat je een zwangerschapstest doet om te zien of de behandeling heeft gewerkt.

Dit wachten kan eindeloos en stressvol zijn, omdat je elk pijntje en krampje analyseert. Probeer jezelf bezig te houden en test niet te vroeg.

Denk aan je andere verplichtingen 

IVF is niet iets wat je in één afspraak regelt. Zelfs één enkele IVF-ronde brengt meerdere tests en afspraken met zich mee. Denk na over de tijd die ermee gemoeid is en hoe je dit gaat regelen. Hoe flexibel is je leven? Kun je je werk verlaten wanneer dat nodig is? Heb je extra vrije tijd nodig? Is dit iets waarover je open en eerlijk kunt zijn tegenover je collega's of werkgever? 

De meeste werkgevers zijn misschien helemaal niet op de hoogte van het proces en hebben veel vragen. Probeer open te zijn en leg het proces en de onzekerheid over de uitkomst van vruchtbaarheidsbehandelingen uit.

Zo combineer je IVF-behandelingen verder het beste met je werk: 

  • Probeer vroeg in de ochtend een afspraak te maken. De meeste klinieken hebben afspraken vanaf 7 uur 's ochtends. 
  • Kies een kliniek in de buurt van je kantoor of huis.
  • Probeer, indien mogelijk, thuis te werken tijdens het IVF-proces om stress te verminderen. 
  • Als je niet met je werkgever kunt praten over je IVF-behandeling, probeer dan een collega te vinden met wie je kunt praten over wat er gaande is en kijk of hij of zij je kan vervangen in geval van nood.

Denk aan vakanties

Als je een reis plant terwijl je een IVF-behandeling ondergaat, deel dan de reisgegevens met de kliniek. Voor bepaalde onderdelen van de IVF-behandeling moet je in de buurt blijven, omdat je naar de kliniek moet voor dagelijkse afspraken. Er zijn ook bepaalde afspraken die moeten samenvallen met de dag waarop je cyclus begint.

Praat erover (of niet)

Veel mensen hebben meer dan één IVF-behandeling nodig en de resultaten variëren van cyclus tot cyclus. Als je eerste behandeling niet succesvol was, kan dat ongelooflijk teleurstellend zijn. Sommige paren hebben vele cycli nodig en dat kan lang duren – in sommige gevallen vele jaren.

Gezien de hoeveelheid afspraken, de hormonen en de intensiteit van het hele proces, kan het ongelooflijk vermoeiend en isolerend zijn. Soms helpt het om met andere mensen over je ervaringen te praten. Als je een goede vriend of familielid hebt die je in vertrouwen kunt nemen, overweeg dan om hen erover te vertellen.

En als je je niet op je gemak voelt bij vrienden of familie, overweeg dan de hulp in te roepen van een therapeut of een steungroep speciaal voor vrouwen of stellen die een IVF-behandeling ondergaan. 

Onthoud: het grootste deel (zo niet alles!) van IVF heb je niet in de hand. Dit kan ongelooflijk moeilijk zijn om mee te leven, zelfs als je geen control freak bent! Niemand houdt van een gebrek aan controle, maar als je het een beetje kunt loslaten en er met mensen over kunt praten, kan dat je helpen om het traject beter te doorstaan. Je bent niet alleen. 

En als het niet volgens het plan verloopt, probeer jezelf dan niet de schuld te geven. Er zullen waarschijnlijk tegenslagen zijn, maar zoek manieren om tijdens dit proces voor jezelf te zorgen. Wees lief voor jezelf en zoek momenten van vreugde. Dit is geen gemakkelijke reis. 

En als je je hele ervaring liever privé houdt, is dat ook goed. Voor sommige mensen is het een goede vorm van zelfbescherming. Iedereen heeft verschillende manieren om met de emoties rond IVF om te gaan.

Je partner helpen

IVF doe je niet alleen. Je hebt zowel een eicel als zaadcellen nodig om een baby te maken. Voor mannen zijn vruchtbaarheidsproblemen vaak een privé-aangelegenheid. Veel van de medische ervaring richt zich op de vrouw en haar lichaam, maar de man doet ook mee! Dit kun je doen om je partner te steunen.

Help je partner met gezond sperma

Hier zijn wat tips om de kwaliteit en kwantiteit van het sperma van je partner te helpen verbeteren:

  • Drink met mate! Dit geldt natuurlijk voor iedereen. Maar een man die graag vader wil worden, drinkt met mate. Meer dan twee alcoholische drankjes per dag vermindert de kwaliteit van het sperma.
  • Rook niet en gebruik geen drugs. Dit zorgt voor mindere kwaliteit sperma. Net als alcohol.
  • Houd het cool daar beneden. Als de testikels van een man te warm worden, kan de kwaliteit van het sperma afnemen. Ze mogen niet warmer worden van 35 graden – yes, twee graden lager dan de gemiddelde lichaamstemperatuur. Maar no worries, je hoeft er geen ijsblokjes op te leggen. Los ondergoed is goed genoeg. En daarnaast is het verstandig om niet te lang op dezelfde plek te zitten, niet te vaak warm te baden of vaak en lang sauna’s te bezoeken.
  • Een gezonde omgeving. Als een man ziek is, kan dit de kwaliteit van het sperma tijdelijk verminderen. En als hij werkt met chemicaliën of radioactieve substanties, pesticiden, lood, stralingen (zoals röntgenfoto's) kan dit ook invloed hebben op de kwaliteit van het sperma.
  • Verminder stress. Stress is een andere boosdoener als het gaat om de kwaliteit van het sperma. We weten dat het hele IVF-proces stressvol kan zijn, probeer intense en langdurige stress zoveel mogelijk te beperken.
  • Sport, maar houd het rustig. Regelmatig sporten, zelfs tot een minimum, kan een positieve invloed hebben op de spermakwaliteit. Als een man echter te veel oefent, kan dat leiden tot minder testosteronproductie, waardoor het aantal zaadcellen afneemt. Ga dus niet tot het uiterste.
  • Eet gezond. Gezond voedsel zoals fruit en groenten verbeteren de kwaliteit van het sperma. Vitamine B, foliumzuur en voedingsmiddelen met veel zink zijn ook perfect voor gezond sperma.

Onthoud dat: De rijping van een spermacel duurt 75 tot 90 dagen. Wat een man vandaag eet, heeft dus invloed op de kwaliteit van zijn sperma over drie maanden.

Studies hebben aangetoond dat foliumzuur, zink en omega 3 gunstig kunnen zijn voor de kwaliteit van sperma, dus naast een gezond dieet kan een man ook overwegen een supplement aan zijn dagelijkse routine toe te voegen.

Lees ons blog over voeding en vruchtbaarheid om er meer over te leren

Zorg ervoor dat je partner flexibel en voorbereid is en het proces begrijpt 

Het is belangrijk om je partner te steunen en hem mentaal voor te bereiden op het proces. Net zoals het voor jou belangrijk is om het proces en de procedures te begrijpen, moet je ervoor zorgen dat je partner weet wat er van hem wordt verlangd. 

Bijvoorbeeld, op de dag van de eicelpunctie moet je partner een spermamonster afgeven. Masturbatie is de meest gebruikte methode om een monster te krijgen, dus zorg ervoor dat hij dit weet. Zorg er ook voor dat hij niet op reis is wanneer het spermamonster nodig is. De precieze timing is misschien niet helemaal te voorspellen, want die is gebaseerd op jouw cyclus, dit is ook belangrijk om te weten.

Probeer hem op de hoogte te houden van het hele proces en hoe jij je daarbij voelt, zodat hij kan begrijpen hoe hij je kan steunen. Probeer eerlijk en open te zijn over je gevoelens zodat hij je kan steunen en moedig hem aan om ook zijn gevoelens te delen. Het kan fijn zijn om samen een steungroep bij te wonen. Als er specifieke verplichtingen zijn waarmee hij kan helpen terwijl jij afspraken hebt, wees dan specifiek en vraag om hulp.

Wachten op het nieuws van een zwangerschap

Wachten om te horen of je IVF-behandeling tot een zwangerschap heeft geleid, kan uitputtend zijn. Tijdens de bijna twee weken durende wachttijd houd je je lichaam in de gaten om eventuele tekenen van zwangerschap te herkennen.

Probeer de angst te compenseren door jezelf te trakteren op iets wat je leuk vindt. Ga bewust dingen plannen waar je blij van wordt, zodat je je op iets anders kunt concentreren. Mediteer of oefen affirmaties die je kunnen helpen negatieve gedachten om te zetten. Concentreer je op je ademhaling als je je angstig voelt en praat zoveel mogelijk met je partner. Onthoud dat het altijd kan misgaan, maar daar heb je geen controle over.

Maak een slecht nieuws-plan

Ondanks dat een IVF-behandeling kan lukken, is de kans nog steeds groter dat het niet lukt, dan dat het wel lukt. Dus hoe goed je je ook mentaal voorbereidt, als de behandeling niet lukt, voel je je waarschijnlijk verdrietig, boos en teleurgesteld. 

Probeer jezelf eraan te herinneren dat je alles hebt gedaan wat in je macht ligt. Om jezelf emotioneel te beschermen, zijn er een paar dingen die je kunt doen: 

  • Beperk het aantal mensen die je vertelt over de behandelingen. Als het mislukt, kan het vermoeiend zijn om het nieuws steeds te moeten vertellen.
  • Plan waar je wilt zijn als je het nieuws krijgt. Je wilt bijvoorbeeld niet op de gang op werk staan. Als dit niet praktisch of mogelijk is, probeer dan een plan te hebben voor wat je gaat doen als het nieuws slecht is. Kun je vergaderingen afzeggen op de dag dat je een telefoontje van je kliniek verwacht of die dag thuiswerken? Dit kan helpen als je niet het gewenste nieuws krijgt.
  • Als het slecht nieuws is, bespreek dan wat jij en je partner doen om elkaar te steunen. 
  • Probeer geen activiteiten te plannen rond de tijd dat je nieuws verwacht. Uiteraard zijn sommige zaken onvermijdelijk, maar als je van plan bent een familiediner te organiseren of een avondje uit te gaan, overweeg dan een andere datum te plannen.

Houd je oog op de toekomst

Natuurlijk is het belangrijk om positief en hoopvol te blijven tijdens je IVF-traject. Maar het kan ook een goed idee zijn een grens te stellen aan hoe ver je wilt gaan. Een einde in zicht hebben kan psychologisch fijn zijn. Ook kan het nuttig zijn om te aanvaarden dat IVF misschien niet werkt, dus het is ook aan te raden te bedenken hoe je leven zal zijn zonder kind.

Denken dat een kind de sleutel is tot je langetermijngeluk en levenstevredenheid, kan heel schadelijk zijn voor je geestelijke gezondheid wanneer deze droom niet uitkomt.

Het is een goed idee om te bedenken wat je gaat doen en hoe je uiteindelijk oké zou kunnen zijn met het verlies van je oorspronkelijke levensplan. Dit soort visualisatie kan nuttig zijn voor zowel je mentale gezondheid als je stressniveau.

Waar het op neerkomt

IVF is voor veel koppels uitdagend en stressvol. Vergeet niet dat als je niet onmiddellijk slaagt, je door een rouwproces kunt gaan. Alle tips in dit artikel zijn bedoeld om je te helpen de emotionele achtbaan van IVF onder controle te krijgen, maar we willen ook erkennen dat er niets is wat de angst volledig kan wegnemen. Er staat namelijk te veel op het spel. 

Soms kan het helpen om de details van je ervaring privé te houden. Andere keren is praten met anderen een bron van steun. Wat je ook beslist, onthoud dat je niet alleen bent. 

Als je bezig bent met een IVF-traject en het gevoel hebt dat je wat extra steun nodig hebt, praat dan met ons team van deskundigen. Wij zijn er om naar je te luisteren en je te helpen.