arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Winkelwagen


Guud Life

Buitenskamers #4 - Irritaties

Buitenskamers #4 - Irritaties


In Buitenskamers willen Morgane en haar man Jan onderwerpen die taboe zijn naar buiten brengen om ze binnenskamers bespreekbaar te maken. 

Ze praten openlijk over vruchtbaarheid, intimiteit, de vrouwelijke en mannelijke cyclus, seks, masturbatie, kinderen krijgen, en irritaties. 

Relationele irritaties 

Samen leven met je partner kan uitdagend zijn. Iedereen krijgt wel eens te maken met irritaties.

Praat er niet over op een aanvallende manier of op een manier waar je de andere de vinger wijst. In plaats daarvan kunt je het zien als een probleem dat je samen moet oplossen.

Hoe wij daar als koppel mee omgaan, of beter leren mee omgaan, bespreken we in dit kort gesprek. 

 

Kalmeren, respecteren en anticiperen.  

Voordat je iets ter sprake brengt om je ergernis te uiten is het nuttig om eerst zelf te kalmeren. Je houdt zichtbaar spanning vast in je gezicht en lichaam, dus haal diep adem. 

Spreek respectvol op een manier die niet de schuld geeft.  Vermijd om aanvallende zinnen te gebruiken die beginnen met  'Jij doet altijd' of 'Jij doet nooit.'

Als vrouw kun je je anders gaan voelen of gedragen doorheen je cyclus. 

Tijdens je cyclus spelen oestrogeen en progesteron een belangrijk rol. Zij kunnen een invloed hebben op hoe iemand zich voelt. 

Veel vrouwen kunnen gemakkelijker geïrriteerd of prikkelbaar zijn op het einde van de luteale fase. (de dagen voor je menstruatie). 

Waarom ben je prikkelbaar net voor of tijdens je menstruatie? 

Door hormonale veranderingen tijdens de cyclus kunnen vrouwen prikkelbaar of geïrriteerd zijn de dagen voor ze moeten menstrueren. 

De oorzaak van de slechte gemoedstoestand is divers, maar hormoonwisselingen spelen een belangrijke rol. 

Waarom heeft de ene vrouw wel veel klachten en de ander niet? Dat is nog niet goed bekend. De klachten kunnen bij sommige vrouwen al beginnen na de eisprong (vanaf de tweede helft van je cyclus). In deze periode maakt het lichaam het hormoon progesteron aan en de ene vrouw is daar net iets gevoeliger aan dan de andere.

Heb je nog vragen over dit onderwerp of ons gesprek? Stel ze gerust via de chat. 

Dutch