arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Winkelwagen


Guud Life

Cheers to being a woman, alcohol en hormonen

Cheers to being a woman, alcohol en hormonen


Tijdens de feestdagen wil je genieten van een lekker glaasje wijn en meestal blijft het niet bij één glaasje. We know the drill. 

Net zoals je lichaam wat ontregeld kan worden, kan je menstruatiecyclus ook in de war zijn door te veel alcohol. 

Alcohol wordt afgebroken in de lever maar de lever speelt ook een belangrijke rol bij het verwerken van je hormonen. Als je lever teveel tijd nodig heeft om alcohol te verwerken zal oestrogeen op de wachtlijst komen te staan en zal je oestrogeen het lichaam niet goed kunnen verlaten. 

Helaas zijn vrouwen gevoeliger voor alcohol dan mannen. Gevoeligheid voor alcohol is afhankelijk van de hormonen oestrogeen en progesteron. Deze spelen een belangrijke rol in de menstruatiecyclus. Ze zijn gedurende de cyclus in verschillende hoeveelheden in het lichaam aanwezig.

Tijdens je menstruatie bijvoorbeeld zijn je vrouwelijke hormonen op het laagste punt. In die periode lijk je hormonaal het meeste op een man.  Wil dat dan zeggen dat je beter tegen alcohol kan ook? Stuff to think about 🤔. Ik merk alvast dat mijn katers verschillen doorheen mijn cyclus. 

Als je veel drinkt kan het je symptomen (mood-swings, acne, cravings, krampen, slapeloosheid) versterken. Wat is veel? Binge drinken wordt gedefinieerd als meer dan 4 glazen per twee uur.

Wanneer je teveel alcohol drinkt raak je magnesium kwijt. Hierdoor wordt je bloedsuikerspiegel lager waardoor je meer trek krijgt in ongezonde zoete snacks. Het is belangrijk om voldoende magnesium binnen te halen via voeding of een supplement want het helpt bij krampen en hoofdpijn. 

Zoals eerder gezegd verhoogt alcohol verhoogt het oestrogeengehalte in je lichaam. Hierdoor kan je emoties ervaren die niet helemaal te verklaren zijn. Denk aan gezonde vetten (omega 3) om je hormonen in balans te houden en mood swings onder controle te krijgen. 


Al je symptomen worden erger na een avondje drinken hier alvast een paar tips voordat je de avond start: 

🥂 Kies alcohol met een laag  glycemische index, zoals champagne, rode of witte wijn.

🥂 Drink nooit op een lege maag. Voorzie een (niet te vettig) apero hapje. Vermijd gefrituurde hapjes want zij versnelen glucose opname in je lever en dat wil je liever niet.  Kies voor guacamole, groene olijven, cashewnoten, hummus met rauwe groentjes, toastje met zalm of grijze garnalen. 

🥂 Drink water tussen elke glas alcohol. Vind je water te saai, vandaag zijn er voldoende opties om leuke non alcoholische cocktails te maken met Gimber, Nona June en Seedlip. 

🥂 Als je een glas alcohol drinkt, voel je dan niet schuldig en geniet! 


Heb je toch te diep in het glas gekeken? Hier een paar tips om je kater te verlichten: 


😻 Véél drinken: En dan bedoel ik natuurlijk geen alcohol of koffie. De cafeïne in koffie zal je nog meer uitdrogen. Probeer veel water te drinken. 

😻  Slaap uit en have some sex: Dit is een leuke hé?! Tijdens je slaap herstelt je lichaam zich sneller en wanneer je seks hebt maak je lichaam het hormoon oxytocine aan wat zorgt voor een mindere pijnprikkel en een goed gevoel. Zelfbevrediging telt ook!

😻  Eet iets: probeer de dag te starten met een gezond ontbijt ook al heb je enkel zin in croissants met chocolade. Volkoren brood en fruit zijn gezonde en veilige opties, maar een eitje en avocado zijn natuurlijk hét ultieme katervoedsel en is een bron van proteïnen, vitamine B en gezonde vetten.  En drink gember of groene thee erbij om je lichaam te ontgiffen. 

😻  Beweging + buitenlucht: door te bewegen zal je lichaam alcohol gemakkelijker afbreken. En frisse lucht doet altijd goed 

Related Products

Probiotica - Guud

Probiotica

€13,90

/

Probiotica - Guud

Probiotica

€13,90

/

Dutch