Je menstruatiecyclus bestaat uit vier verschillende fasen.
Deze fasen doen ons ook sterk denken aan de vier seizoenen. In elke fase van je menstruatiecyclus worden er verschillende hormonen afgescheiden, waardoor jij je in elke fase anders voelt.
Een cyclus start op de eerste dag van je bloeding en duurt gemiddeld 28 dagen. Maar dit kan variëren tussen 23 en 40 dagen afhankelijk van vrouw tot vrouw. Eens je boven de 40 dagen zit heb je een onregelmatige cyclus.
Het is belangrijk dat je in elke fase van je menstruatiecyclus een gebalanceerd en gevarieerd voedingspatroon volgt. Als metafoor kunnen de seizoenen jou helpen om betere keuzes te maken op vlak van voeding en beweging.
Hierbij enkele tips per fase die ook in het webinar terugkomen.
De menstruatie fase of de winter
Duurtijd: 3 - 7 dagen
Voeding:
Aangezien je bloed verliest eet je best voeding rijk aan ijzer, magnesium en zink.
Tijdens de winter ben je geneigd om de warmte op te zoeken. Kies dan eerder voor warme maaltijden zoals soepen en stoofpotjes.
Tip: ijzer kan je gemakkelijker absorberen uit dierlijke producten. Als je ijzer haalt uit plantaardige producten dan is het aangeraden om dit te combineren met vitamine C. Zo bevorder je de opname van ijzer. Je kan bijvoorbeeld wat citroensap toevoegen aan verse spinazie.
Beweging:
De menstruatie fase is een periode van rust en herstel Forceer jezelf niet teveel tijdens de eerste dagen van je menstruatie. Neem rustdagen als je voelt dat je lichaam dat nodig heeft en zorg ervoor dat je voldoende slaapt. Wil je toch iets aan bewegen doen, kies dan voor yoga, ga wandelen of doe wat lichte stretch oefeningen.
De folliculaire fase of de lente
Duurtijd: 7-10 dagen
De fase na je menstruatie heet de folliculaire fase. Deze fase is, net zoals de lente een nieuw begin. Je staat open voor nieuwe ervaringen en zit goed in je vel.
Voeding:
Je metabolisme vertraagt in deze fase dus kies voor frisse en lichte gerechten Een ideale week dus voor maaltijden met veel verschillende verse groenten, witte eiwitten en gefermenteerde voeding voor een goeie werking van je darmflora.
Beweging:
Je lichamelijke energie neemt toe waardoor er meer ruimte is voor beweging. Daag jezelf fysiek goed uit, je hebt er voldoende energie voor.
De ovulatie fase of de zomer
Duurtijd: 3-4 dagen
Voeding:
Je lichaamstemperatuur stijgt tijdens de ovulatie fase. Kies voor groenten en fruit die een verkoelend effect hebben.
Beweging:
Ook tijdens de ovulatie fase heb je veel energie ( en je bent het meest vruchtbaar). Een ideale periode om te knallen dus! Kies voor een intensieve work-out, kickboxing of power yoga.
De luteale fase of de herfst
Duurtijd: 10 - 14 dagen
Tijdens deze fase is het hormoon progesteron de baas om het lichaam voor te bereiden op een mogelijke innesteling.
Vindt er geen bevruchting plaats van de eicel? Dan neemt progesteron weer af zodat uiteindelijk aan het eind van deze fase de menstruatie begint.
Dit is ook de periode waarin vrouwen aangeven last te hebben van PMS (premenstrueel syndroom).
Vrouwen die last hebben PMS (stemmingwisselingen, hormonale acné, hoofdpijn, krampen, opgeblazen gevoel, pijnlijke borsten) hebben een verhoogde gevoeligheid voor hormonale schommelingen tussen oestrogenen en progesteron.
Voeding:
In deze fase is het belangrijk dat je lichaam oestrogeen kan afbreken. Eet daarom vezelrijke voeding voor een goede werking van je darmflora. Tijdens de herfst heeft je lichaam meer calorieën nodig. Voeg complexe koolhydraten zoals zoete aardappel, wilde rijst, quinoa en havervlokken toe aan je maaltijden.
Beweging:
Op het einde van de luteale fase daalt je energieniveau en is je lichaam gevoeliger voor emotionele en fysieke klachten. Wees je bewust van wat je lichaam nodig heeft en push jezelf vooral niet te veel. Kies voor pilates, een rustige vorm van yoga of ga wandelen.
Heb je nog vragen? Stel ze gerust via de live chat.