arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Winkelwagen


Guud Life

De hormooncyclus van de man vs de vrouwelijke cyclus

De hormooncyclus van de man vs de vrouwelijke cyclus


De vrouwelijke cyclus en alle hormonen die daarbij komen kijken, is een veelbesproken onderwerp. Maar wist je dat mannen ook een cyclus hebben? De mannencyclus is korter en minder intens, maar ze kunnen er wel last van hebben. Er is zelfs een mannelijke variant van PMS: het Irritable Man Syndrome (IMS). In dit artikel vertellen we je er meer over.

🤷‍♂️ De hormooncyclus van de man, bestaat dat echt?

Ja! Vrouwen hebben een hormonale cyclus van gemiddeld 28 dagen. Deze cyclus bestaat uit vier fases: de menstruele-, folliculaire-, ovulatie- en de luteale fase. Maar ook mannen hebben een cyclus, met hun pieken en dalen. Het grote verschil is dat de mannelijke cyclus elke 24 uur opnieuw begint en vaak voor minder klachten zorgt.

En daar blijft het niet bij. Studies lijken uit te wijzen dat mannen daarnaast ook nog een seizoenscyclus hebben. Deze zorgen voor verschillen in de testosteronaanmaak, waardoor mannen in het najaar bijvoorbeeld minder testosteron aanmaken dan in het voorjaar. 

💁‍♀️ En wat is het verschil met vrouwen?

De mannelijke cyclus wordt aangedreven door testosteron. Bij de vrouw draait het vooral om oestrogeen en progesteron. Onder invloed van deze hormonen rijpt de eicel van de vrouw in ongeveer één maand tijd, wat zorgt voor een maandelijks ritme. 

De cyclus van de man duurt 24 uur. Daarnaast gaan de hormonen van de vrouw meer op en neer wat voor meer klachten zorgt.

🙎‍♂️ Het ritme van de mannelijke cyclus

‘s Nachts wanneer een man slaapt, wordt er testosteron aangemaakt. Het niveau stijgt tot aan een ochtendpiek rond acht uur ‘s morgens. Vanaf dit moment daalt het testosteron weer. Tussen zeven en negen uur ‘s avonds bereikt de testosteronspiegel zijn laagste punt. Dit gebeurt elke 24 uur opnieuw.

🙎‍♀️ En wat is het verschil met vrouwen?

De man merkt niets van de nachtelijke hormoonaanmaak. Logisch, want een goede nachtrust zorgt namelijk voor méér testosteron. Goede nachtrust is dus van nature belangrijk voor de man. 

Bij vrouwen beïnvloeden de hormoonschommelingen van oestrogeen en progesteron de slaap wel. Na de ovulatie en vóór de menstruatie bijvoorbeeld, daalt de oestrogeenspiegel waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Zowel de duur als de kwaliteit van de nachtrust wordt hierdoor verstoord. Dit gebeurt bij een vrouw in een maandelijks ritme.

💁‍♂️ De mannelijke cyclus en het werkende leven

Als we kijken naar het ritme van de mannelijke cyclus, is deze perfect afgestemd op het dagelijkse werkleven en het dag- en nachtritme van de zon. De man is dankzij de cyclus overdag op z’n best en scherpst. Ideaal voor een standaard werkdag van negen tot vijf.

Vooral in de ochtend zorgt de piek voor energie, zelfverzekerdheid, impulsiviteit en temperament. Voor de rest van de dag is er genoeg testosteron over om opgewekt en gedreven te blijven. 

In de middag zorgt de overgebleven hoeveelheid testosteron nog weer voor productiviteit, focus en teamwork. En net als de testosteronniveaus echt dalen en er vermoeidheid optreedt, is de werkdag voorbij.

🙋‍♀️ En wat is het verschil met vrouwen?

De vrouwelijke cyclus valt samen met het onregelmatige, maandelijkse maanritme en volgt dus niet dit dagelijkse werkritme. Maar de werkende wereld is vooral afgestemd op mannen.
Vrouwen zijn ervoor gemaakt om hun leven rondom het maandelijkse ritme van de maan te plannen, en niet het 24-uursritme van de zon te volgen.

Maar geen zorgen: Vrouwen kunnen alsnog hetzelfde gedaan krijgen als mannen. Het enige wat ze moeten doen is hun workload anders indelen en het niet in een standaard 40-urige werkweek proberen te stoppen. 
Houd als vrouw je cyclus bij en leer wanneer je het beste bent uitgerust om activiteiten op te pakken – je hebt hier de hele maand voor.

🤷‍♂️ Wat doet testosteron voor de man?

Testosteron is een belangrijk mannelijk geslachtshormoon. 

Het zorgt onder andere voor:

 • vitaliteit
 • assertiviteit
 • welzijn, motivatie en zelfvertrouwen
 • libido
 • spiermassa en kracht
 • cognitie en een beter geheugen

De effecten zijn terug te zien in het gedrag van mannen. Zo stijgt het testosterongehalte van jonge mannen zodra er een aantrekkelijke vrouw in de buurt komt. Ook vertonen ze meer risicogedrag. 

Een hoger testosterongehalte zorgt ook voor meer assertiviteit en zelfvertrouwen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat testosteron een man minder empathisch maakt. Dit is op zich logisch. Want te veel empathie zorgt ervoor dat een man niet meer voor zichzelf zou opkomen en dus minder assertief is.

Getrouwde mannen met jonge kinderen, hebben vaak weer minder testosteron. 

💁‍♀️ En wat is het verschil met vrouwen?

Hoewel testosteron vooral een mannelijk hormoon is, is testosteron ook belangrijk voor de vrouwelijke cyclus. Bij vrouwen zorgt het voor de groei van skeletspieren en het schaamhaar. Ook stimuleert het de talgproductie en zorgt het er voor dat de vrouw meer zin in seks krijgt. Vlak voor de eisprong stijgt de testosteronaanmaak dan ook.

Testosteron-afname: Redenen en gevolgen

Er zijn twee soorten testosteronafnames:

 • Een tijdelijke afname door bijvoorbeeld de dagelijkse cyclus of IMS.
 • De natuurlijke, blijvende afname door ouderdom.

Beide afnames kunnen voor klachten zorgen. Hieronder vertellen we je er meer over.

Een tijdelijke schommeling zoals IMS

Mannen kunnen de schommelingen in hun dagcyclus voelen, maar ook last hebben van nog grotere (tijdelijke) schommelingen. Dit wordt het Irritable Male Syndrome (IMS) genoemd. Er is weinig over bekend, en pas sinds kort wordt dit syndroom onderzocht. 

Symptomen kunnen zijn: 

 • nervositeit
 • prikkelbaarheid
 • lager libido
 • laag gevoel van eigenwaarde
 • vermoeidheid en concentratieproblemen

Mannen zijn vatbaarder voor IMS als het testosterongehalte onder de normale grens komt.

Dit kan ontstaan door factoren zoals stress, slechte voeding, angst en depressie. Soms is het ook een sympathische reactie. Als bijvoorbeeld de vrouw van de partner PMS heeft, dan kan de man ook klachten hebben. 

Als je als man last denkt te hebben van IMS is het verstandig je testosteronniveau te laten testen. IMS komt vaker voor dan je denkt, dus negeer deze klachten niet.

💁‍♀️ En wat is het verschil met vrouwen?

Ook vrouwen kunnen last hebben van hun hormoonschommelingen. Deze symptomen hebben te maken met hun maandelijkse cyclus, en vinden vooral plaats vlak voor de menstruatie. Als je ernstige symptomen hebt die het dagelijks leven verstoren, kan het zijn dat je last hebt van het Premenstrueel syndroom (PMS). 

Dit kunnen heftige klachten zijn als ernstige moodswings, gespannen borsten, eetbuien, krampen, angsten, acne, hoofdpijn en een opgeblazen gevoel.

Lees hier meer over PMS en wat je als vrouw kunt doen om de klachten te verminderen.

💁‍♂️ De mannelijke menopauze

Er is veel geschreven over de overgang bij vrouwen: Het moment dat de eierstokken stoppen met de oestrogeenproductie. In korte tijd daalt de oestrogeenproductie met zo’n zestig procent en de progesteronproductie stopt bijna compleet. Dit zorgt vaak voor veel klachten.

Maar ook mannen komen in een ‘menopauze’. Vanaf hun vijfentwintigste levensjaar neemt het testosterongehalte langzaam af, met zo’n één procent per jaar. Hier merkt een man in het begin nauwelijks iets van. 

Maar zo rond de 35, 40 jaar kan de afname bij een kwart van de mannen extreem zijn.  Een grote afname zorgt voor klachten die lijken op de overgangsklachten van vrouwen.

Klachten van de hormoonafname bij mannen zijn onder andere:

 • minder energie
 • depressie
 • minder spiermassa en kracht, meer buikvet
 • lager libido en minder harde erecties
 • emotioneler reageren

De natuurlijke testosteronafname is niet te voorkomen. Maar de overgang is minder heftig wanneer de man er een gezonde levensstijl op na houd. Denk aan genoeg slaap, (kracht)training, goed eten, en een normaal lichaamsgewicht met een normaal tot laag vetpercentage.

Een gezond dieet kan aangevuld worden met voedingssupplementen zoals vitamine B3, magnesium en zink. Tekorten hiervan worden gelinkt aan een lagere testosteronspiegel.

💁‍♀️ En wat is het verschil met vrouwen?

Zo rond hun veertigste komen vrouwen in de overgang. Omdat de afname van oestrogeen en progesteron binnen korte tijd flink daalt, hebben vrouwen hier vrijwel altijd flink last van. Bij de mannen heeft ongeveer een kwart last van de ‘menopauze’.

We hopen dat je met dit artikel een beter idee hebt gekregen van wat de mannelijke cyclus precies is, en hoe het in verhouding staat met de vrouwelijke cyclus. Heb je zelf last van je vrouwelijke cyclus of ben je op zoek naar andere antwoorden rondom je cyclus? Neem contact met ons op, we helpen je graag!

Dutch