arrow-right cart chevron-down chevron-left chevron-right chevron-up close menu minus play plus search share user email pinterest facebook instagram snapchat tumblr twitter vimeo youtube subscribe dogecoin dwolla forbrugsforeningen litecoin amazon_payments american_express bitcoin cirrus discover fancy interac jcb master paypal stripe visa diners_club dankort maestro trash

Winkelwagen


Guud Life

Hoe kan ik mijn ovulatie berekenen?

Hoe kan ik mijn ovulatie berekenen?


Om te weten wanneer je ovuleert en dus je vruchtbare periode start zal je je lichaam moeten leren kennen op een manier die goed aanvoelt. 

In elke cyclus zijn er slechts enkele dagen waarop een vrouw vruchtbaar is. Als je dus zwanger probeert te worden, is het aangeraden dat je op deze dagen seks hebt. Als je niet zwanger wilt worden wees dan extra voorzichtig tijdens deze dagen.  

Meestal treedt de eisprong (ovulatie) halverwege de menstruatiecyclus op: er komt een eitje vrij dat vanuit de eierstok via de eileiders naar de baarmoeder afdaalt.

De cycluslengte varieert van vrouw tot vrouw en van cyclus tot cyclus. Daarom is het belangrijk om te weten hoeveel dagen je cyclus duurt om je eisprong te berekenen. 

Hoe weet je wanneer je eitje springt? 

1. Vaginale afscheiding (cervixslijm) 

Het oestrogeenniveau bereikt zijn piek net voor ovulatie.  Oestrogeen helpt je lichaam voor te bereiden op de ovulatie door de baarmoederwand dikker te laten worden en zorgt ook dat er een spermavriendelijk baarmoederslijmvlies ontstaat. Dit slijm is helder, dunner en rekbaar. Je hebt meer vaginale afscheiding en het voelt allemaal wat natter aan.  Dit is ook een teken dat je in je vruchtbare periode zit.

2. Lichaamstemperatuur 

Op het moment dat je ovulatie is geweest stijgt je lichaamstemperatuur. Gemiddeld genomen is je temperatuur na je eisprong ongeveer 0,2 tot 0,4 graden hoger dan voor je eisprong. Hierbij is het aangeraden om elke dag je temperatuur ‘s morgens te meten en bij te houden in een grafiek. Als je dit vaak genoeg doet kun je na verloop van tijd een bepaalde regelmatigheid gaan zien in de temperatuurwisselingen, zodat je een idee hebt wanneer de ovulatie meestal plaatsvindt. Deze methode is betrouwbaar als je deze samen toepast met het analyseren van je cervixslijm. In het begin vergt het veel discipline om alles bij te houden en te analyseren. Laat je daarom begeleiden door een Fertility Awareness Advisor. 

3. Ovulatietesten

Om met meer zekerheid te bepalen wanneer je vruchtbaar bent kan je ook gebruik maken van ovulatietesten. 

Ze zijn heel gemakkelijk en duidelijk om te gebruiken. 

De ovulatietest van Guud detecteert en meet een belangrijk vruchtbaarheidshormoon: luteïniserend hormoon (LH).  Als de LH-piek op zijn hoogst is, vindt de eisprong/ovulatie binnen 24 tot 48 uur plaats. 

Het oestrogeenniveau in je lichaam stijgt in de dagen voor de piek van het luteïniserend hormoon (LH). Je meest vruchtbare dagen vallen samen met de LH-piek. Deze piek duurt  1 of 2 dagen. 

Om deze piek te vinden, zal je een aantal opeenvolgende dagen moeten testen. Wanneer je best test hangt af van de lengte van je cyclus want die is namelijk bij iedereen anders. 

Let op!  De eicel leeft 12 tot 24 uur.

Na de eisprong komt de eicel terecht in de eileider en kan deze bevrucht worden. De rijpe eicel leeft ongeveer 12 u tot 24 u. Terwijl zaadcellen 2 tot 3 dagen kunnen overleven in de baarmoeder en eileiders.

Om de kansen op een zwangerschap te verhogen kun je dus het beste één of twee dagen vóór en op de dag van de ovulatie seks hebben.

Heb je hier nog vragen over, stel ze gerust via de live chat rechts onder op de pagina. 


Shop  de GUUD Ovulatietesten 

Related Products

Te koop
Guud Ovulatietesten - Guud

Guud Ovulatietesten

€14,00 Normale prijs €16,00

/

Te koop
Guud Ovulatietesten - Guud

Guud Ovulatietesten

€14,00 Normale prijs €16,00

/

Te koop
Guud Ovulatietesten - Guud

Guud Ovulatietesten

€14,00 Normale prijs €16,00

/

Dutch