Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Zo herken je een eisprong nadat je stopt met de pil

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Stoppen met hormonale anticonceptie is best een biggie. Of het nu is omdat je een natuurlijke cyclus wilt, of je voorbereidt op een zwangerschap – het is belangrijk om te weten wat er gaat gebeuren. Wanneer word je weer ongesteld? En hoe herken je je eisprong? In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten en geven we je tips over hoe je je lichaam kunt ondersteunen als je stopt met de pil.

Heeft de pil invloed op mijn vruchtbaarheid?

Voordat we beginnen willen we een belangrijke vraag beantwoorden. Veel vrouwen denken dat de pil je vruchtbaarheid beïnvloedt.

Er doen veel geruchten de ronde over wat er kan gebeuren als je lang aan de pil zit. Hoewel artsen de bijwerkingen van de pil soms bagatelliseren, zijn veel vrouwen bang dat het gebruik van de pil of andere hormonale anticonceptie het moeilijker kan maken om ooit zwanger te worden. Maak je je zorgen? We begrijpen het. Er is veel tegenstrijdige en onjuiste informatie over dit onderwerp. Wij zetten het recht. 

Volgens onderzoek is er geen bewijs dat de pil je vruchtbaarheid negatief beïnvloedt nadat je ermee gestopt bent. Uit onderzoekt blijkt dat de overgrote meerderheid (83%) van de vrouwen binnen een jaar na het stoppen met de pil zwanger werd. Dat is bemoedigend voor vrouwen die willen stoppen met anticonceptie omdat ze zwanger willen worden.

Een andere algemene overtuiging is dat hoe langer je de pil slikt, hoe groter de invloed is op je vruchtbaarheid. Maar onderzoek toont aan dat dit ook niet het geval is. 

Dus hoe lang nadat je gestopt bent met de pil kun je zwanger worden? Dat hangt ervan af. Sommige vrouwen worden bijna meteen zwanger, terwijl het bij anderen langer duurt. 

Dit kan te maken hebben met je leeftijd of andere onderliggende factoren die eerder niet aan het licht zijn gekomen vanwege de hormonale anticonceptie. Als je om gezondheidsredenen (en niet vanwege een kinderwens) van de pil af wilt, is het belangrijk om een andere vorm van anticonceptie te gebruiken, omdat er een kans is dat je meteen zwanger wordt.

Wanneer moet je stoppen met hormonale anticonceptie?

Wij raden je aan te stoppen als je zwanger wilt worden (een open deur, maar we noemem hem toch maar even) of als je een natuurlijke cyclus wilt. Soms kan de pil ongewenste bijwerkingen geven. In dat geval kun je stoppen met de pil om deze symptomen te verlichten. 

Lees meer over dit onderwerp in onze blogpost: Bijwerkingen van de anticonceptiepil.

Stoppen met de pil is een grote stap, vooral als je de pil al lang gebruikt, maar geen zorgen. Veel vrouwen merken positieve veranderingen op nadat ze stopten met de pil. Een voorbeeld is onze Guud-ambassadeur Trix. Lees hier over haar ervaringen toen ze stopte met de pil.

Wanneer komen je maandstonden weer op gang?

Wanneer kun je je eerste menstruatie verwachten na het stoppen met de pil? Het verschilt van vrouw tot vrouw, maar gemiddeld begint de menstruatie meestal binnen vier weken na het stoppen met de pil. 

Dit hangt af van hoe je cyclus normaal gesproken is, maar als je lang aan de pil bent geweest, weet je dat misschien niet! Heb geduld. Als je na drie maanden nog niet ongesteld bent geworden, raden wij je aan een afspraak te maken bij je gynaecoloog. 

Ook andere zaken kunnen van invloed zijn op het moment dat je weer ongesteld wordt na het stoppen met de anticonceptie. Stress, lichaamsbeweging en hormonale aandoeningen zoals PCOS of endometriose kunnen je menstruatie beïnvloeden. 

Onthoud ook dat je menstruatie na het stoppen met de pil een tijdje onregelmatig kan zijn. Geef je lichaam tijd om zich aan te passen. Dit kan ook weer drie maanden duren. Waarom? Omdat de pil hormonen bevat die de eisprong onderdrukken. De eerste bloeding na het stoppen met de pil is nog een onttrekkingsbloeding. De eerstvolgende daarna is je eerste natuurlijke menstruatie. 

Probeer je cyclus bij te houden nadat je bent gestopt met de pil om patronen of onregelmatigheden te ontdekken. We hebben hier een lijst met onze favoriete apps voor het bijhouden van je menstruatie.    

Hoe weet je of je weer ovuleert?

Je ovuleert meestal twee weken na je menstruatie. In het begin kan je menstruatie niet regelmatig zijn, dus kan het een even zoeken zijn om het exacte moment van je ovulatie te bepalen. Maar na verloop van tijd reguleert je lichaam zich en herken je symptomen: 

  • Meer baarmoederhalsslijm, dat er helder en glibberig uitziet (als eiwit). Het klinkt misschien gek, maar je baarmoederhalsslijm vertelt je heel veel over je cyclus. Lees er meer over in dit blog.
  • Bekken- en buikpijn
  • Zin in seks!
  • Een opgeblazen gevoel
  • Mogelijk wat spotting of licht bloedverlies 

Wil je meer hard bewijs dat je ovuleert, dan kun je een ovulatietest kopen. Het werkt heel makkelijk: je plast op een staafje dat het niveau van het luteïniserend hormoon (LH) meet. Dit hormoon stijgt 24 tot 36 uur voor je eisprong.

Een andere manier is je basale lichaamstemperatuur bijhouden. Dat is je temperatuur in rust, 's ochtends voordat je opstaat. Als je ovuleert, stijgt je basale lichaamstemperatuur. 

Lees hier meer over hoe je je cyclus kunt volgen via je basale lichaamstemperatuur en baarmoederhalsslijm.

Tips als je stopt met de pil

Misschien vind je het eng om te stoppen met de pil – ben je bang voor bijwerkingen of dat symptomen die stopten toen je met de pil begon, weer terugkomen. Maar als je je lichaam op deze verandering voorbereidt, kun je de meest voorkomende bijwerkingen voorkomen, zoals stemmingswisselingen, gewichtsveranderingen en acne. 

Wil je meer weten over het stoppen met de pil? We hebben een hele blogpost geschreven over hoe je stopt met de pil en hoe je je natuurlijke cyclus zo snel mogelijk weer op de rails krijgt. 

We geven je alvast wat tips…

Bereid jezelf voor

Als je nu geen babywens hebt, vergeet dan niet een condoom of een andere vorm van anticonceptie te gebruiken. We zeiden het net al, er is een kans dat je meteen zwanger wordt. Wees verder voorbereid op lichamelijke symptomen. Die verschillen van vrouw tot vrouw, maar je kunt last krijgen van stemmingswisselingen, acne of haaruitval. Wees extra lief voor jezelf en onthoud dat alle symptomen waarschijnlijk stoppen wanneer je hormonen zich weer reguleren.

Ondersteun je lichaam met voeding en supplementen

Het is een goed idee om je lichaam te ondersteunen met een supplement om ervoor te zorgen dat je de juiste vitaminen en voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je zwanger wilt worden, zorg er dan voor dat je lichaam in balans is en je de juiste hoeveelheid van alle voedingsstoffen binnenkrijgt, zoals foliumzuur. Weet je niet zeker welke supplementen bij je passen? Doe de quiz of chat met ons. We kunnen je helpen.

Beweeg én rust

Slaap. Het is zo eenvoudig en wordt toch vaak over het hoofd gezien. Slaap is ongelooflijk belangrijk voor je algehele welzijn, dus zorg ervoor dat je genoeg slaapt. Dat is niet alleen goed voor je cyclus, maar zorgt er ook voor dat je energie hebt en je kunt concentreren, en dus klaar bent om de wereld aan te gaan. 

Lichaamsbeweging is een ander belangrijk onderdeel van je levensstijl dat de terugkeer naar een natuurlijke cyclus kan vergemakkelijken. Door voor je lichaam te zorgen, kun je je cyclus en hormonen weer op gang brengen en je lichaam voorbereiden op een eventuele zwangerschap.

Wil je meer weten over hoe slaap je cyclus beïnvloedt? Lees ons blog erover: Slaap en je cyclus: Hoe zijn ze met elkaar verbonden? 

In de war? Voel je je een beetje... verloren? Wij zijn er voor je. Neem contact op met een van onze experts die je kunnen helpen op je reis naar een natuurlijke cyclus.