Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Hormonale acne: dit is het en zo behandel je het

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Als je aan acne en puisten denkt, herinner je je misschien die ongemakkelijke tienerjaren toen je gezicht hopeloos bedekt was met diepe, felrode vlekken. En verrassend genoeg kwamen ze altijd precies vlak voor een leuk feest. Voor veel vrouwen zijn deze ongemakkelijke momenten gelukkig een verre herinnering. Maar voor anderen kan hormonale acne nog steeds een levendig iets zijn. In dit blog vertellen we je alles over hormonale acne en, beter nog, hoe je ervan afkomt.

Laten we voorop stellen dat je niet de enige bent. Hormonale acne komt vrij vaak voor bij vrouwen tussen de 20 en 40 jaar? Oké, na je veertigste dan? Ben je dan vrij van puistjes? Nee, helaas. Ook dan niet. Sommige vrouwen krijgen later in hun leven puistjes, vooral rond de menopauze. Maar niet getreurd, er is een oplossing. Er is een oplossing. Het begint met weten wat het is, en hoe je het voorkomt (en behandeld).

Hormonale acne en ‘normale’ puistjes, wat is het verschil?

Wat is het verschil tussen hormonale acne en een paar puistjes op je kin? 

Als je merkt dat je puistjes elke maand rond dezelfde tijd opkomen, heeft het waarschijnlijk te maken met je menstruatiecyclus. Dat komt omdat hormonale acne wordt veroorzaakt door (je raadt het al!) schommelende hormonen die tijdens je cyclus veranderen. 

En elke keer wanneer er grote hormonale veranderingen in je lichaam optreden – zoals tijdens de puberteit, de menopauze of na het krijgen van een baby – kun je daarom hormonale acne krijgen. 

Bij sommige aandoeningen zoals PCOS, is het bekend dat het hormonale acne veroorzaakt. 

Dus heb je puistjes die samenvallen met schommelingen in je hormonen, dan is het waarschijnlijk hormonale acne. 

Als je een tiener bent, verschijnt hormonale acne vaak op de zogenaamde ‘T-zone’ – je neus, kin en voorhoofd. Als volwassene, begint hormonale acne vaak lager op je gezicht beginnen, zoals op je kin, kaaklijn of wangen. 

Hormonale acne kan verschillende gradaties hebben. Als je niet zoveel last hebt van acne, komen er misschien een of twee puistjes op als je menstrueert. Vrouwen met aanhoudende hormonale acne kunnen de hele maand door acne hebben. In erge gevallen ontstaan er zelfs littekens. 

Hormonale acne ziet eruit als pijnlijke, rode gezwollen bultjes. De meest voorkomende soorten puisten zijn: 

  • Mee-eters: Deze plekjes zijn bovenaan open en hebben een zwarte kop. Dit komt doordat het talg in aanraking komt met de lucht.
  • Pustels: Dit zijn de bekende puistjes met een witte kop. Ze zijn gesloten en zien er aan de bovenkant wit uit. 

Waarom krijg je hormonale acne? 

Acne komt door verstopte poriën in je gezicht. Gewone puistjes komen soms door make-up of zweet dat zich ophoopt in je poriën, maar hormonale acne ontstaat wanneer hormonale veranderingen in je lichaam ervoor zorgen dat je huid meer olie produceert of ontstekingen veroorzaakt

Vrouwen hebben de hele maand door hormoonschommelingen. Maar waarom krijgen sommigen dan acne en hebben anderen een supergave huid?

Sommige vrouwen verwerken het overschot aan oestrogeen, progesteron en testosteron – die je lichaam de hele maand door maand aanmaakt – niet efficiënt. Als je lichaam deze hormonen niet goed verwerkt, kan dit acne veroorzaken. 

Dit zijn de hormonen die je lichaam moet verwerken:

  1. Oestrogeen: Teveel oestrogeen zorgt voor oestrogeendominantie. Dit kan zorgen voor huidontstekingen. Bij vrouwen waarbij de hormonen goed worden aangemaakt en verwerkt (een goed werkend endocriene-systeem), veroorzaken deze veranderingen niet veel problemen. Maar veel vrouwen kunnen de extra hormonen niet goed verwerken. Het resultaat is acne. Vóór en tijdens je menstruatie dalen je oestrogeenlevels. Je huid wordt dunner en houdt minder vocht vast. Ook produceert je huid dan minder collageen (een eiwit wat als ‘lijmmiddel’ werkt voor ons lichaam). Hierdoor is je huid de dagen voor je menstruatie gevoeliger voor acne. 
  2. Progesteron: Nadat je ovuleert neemt de progesteronproductie toe. De impact van progesteron op de huid kan de talgproductie stimuleren en je poriën verkleinen. Samen zorgt dit voor verstopte poriën, wat puistjes veroorzaakt.
  3. Testosteron: Een teveel aan testosteron zorgt ervoor dat je huid meer olie aanmaakt. Deze olie zit in je poriën. Wanneer het zich vermengt met bacteriën, kan het acne veroorzaken. 

Als je cyclus natuurlijk is en goed functioneert, zullen deze hormonale veranderingen niet veel verschil je maken. Maar als je een van de ongelukkigen bent waarbij de hormonen niet correct kan verwerken, kun je elke maand weer last hebben van acne.

Hoe behandel je hormonale acne? 

Hoe verleidelijk het ook is, knijp je puistjes niet uit en zit er verder ook niet aan. De kans is groot dat je hierdoor littekens krijgt die waarschijnlijk nooit zullen verdwijnen. We weten dat het lastig is, maar doe het echt niet. Puistjes verdwijnen, littekens niet.

Veel artsen en mensen uit je omgeving raden je misschien hormonale anticonceptie aan. Het kan werken, maar de bijwerkingen op lange termijn mogen niet genegeerd worden. Je leest er alles over in dit blog.

In plaats daarvan raden we aan om een natuurlijke aanpak te proberen. 

  1. Kijk naar wat je eet: Het begint allemaal met je darmen

Als je al last hebt van hormonale acne, denk je misschien eerst aan het behandelen van je huid. Maar je huid is het resultaat – het is je lichaam dat jou zegt dat er ergens iets niet goed gaat. Wat je eet, heeft een enorme impact op je huid. Als je er meer over wilt weten, lees dan onze blogpost Gezonde darmen, happy hormones.

Vermijd stress en voorkom zo extra talgaanmaak

Stress speelt ook een belangrijke rol bij de ontwikkeling van hormonale acne. Als je gestrest bent, maakt je lichaam cortisol en adrenaline aan. Dit zorgt ervoor dat je huid meer talg produceert, wat kan leiden tot verstopte poriën en acne. 

Hormonale acne voorkomen met de juiste vitaminen en mineralen

Een paar simpele veranderingen in levensstijl, en extra vitaminen en mineralen, kunnen een wereld van verschil maken. 

  • Zorg voor genoeg zink. Dit krijg je binnen via rundvlees, kikkererwten, of zaden zoals pompoenpitten of hennepzaad. Onderzoeken tonen aan dat meer zink de talgproductie kan verminderen, wat acne kan helpen voorkomen. Als je het lastig vindt om genoeg zink binnen te krijgen (het WHO schat dat zo’n 30% van de wereldbevolking een zinktekort heeft), kun je overwegen je voeding aan te vullen met supplementen met bijvoorbeeld zink en selenium. Van allebei is wetenschappelijk bewezen dat het de huidkwaliteit kan verbeteren. 
  • Eet voedingsmiddelen die ontstekingen tegengaan zoals groene bladgroenten (denk aan spinazie, boerenkool en Galicische kool). Amandelen en walnoten zijn ook goed voor je. En nu we het toch over eten hebben: fastfood veroorzaakt geen acne. Maar let op, te veel junkfood kan wel leiden tot verhoogde ontstekingen, en deze kunnen acne veroorzaken. Dit geldt niet alleen voor fastfood, maar ook voor suiker, rood vlees, brood, pasta en zuivel. Deze kunnen allemaal ontstekingen veroorzaken. Als je echt moeite hebt om je acne onder controle te houden, eet dan een tijd een of meerdere van deze voedingsmiddelen niet, en kijk of je een verschil ziet.
  • Zorg voor genoeg omega 3-vetzuren. Deze vind je in vette vis zoals zalm, makreel, tonijn of sardines. Geen visliefhebber of ben je vegan? Overweeg dan supplementen toe te voegen aan je dieet.
  • Was je gezicht! Dure crèmes en liters groene zullen nooit helpen als je gezicht niet schoon is. Ga nooit naar bed met make-up op en zorg er voor dat je 's ochtends en' s avonds je gezicht wast. Het lijkt simpel, maar geloof ons, het maakt een groot verschil.
  • Gebruik niet te veel producten. Meer betekent niet per se beter. Breng niet meer dan een hoeveelheid ter grootte van een erwt aan op je gezicht. Als je te veel gebruikt, kan je huid uitdrogen en irriteren. 
  • Draag elke dag zonnebrandcrème. Dit is een algemeen huidverzorgingsadvies, maar het kan ook helpen om hormonale acne te verlichten. Bescherm je gezicht minimaal met SPF 30. Gebruik een dagcrème met SPF en dan hoef je er verder niet meer over na te denken.

Tot slot: Heb geduld en vraag advies

Er is geen snelle oplossing voor hormonale acne. Het kan enkele weken duren voordat veranderingen in levensstijl of behandelingen effect hebben, dus blijf volhouden en laat je niet ontmoedigen als je niet meteen resultaat ziet.

Heb je meer begeleiding nodig? Neem contact met ons op onderaan de pagina. We werken met experts zoals Lily, onze voedings- en darmgezondheidspecialist, en we kunnen je zeker helpen!