Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Werken collageen-supplementen?

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Collageen is zo’n beetje hét trendwoord in de wellnessindustrie. Het trekt de aandacht van zowel vrouwen als mannen. Want of het nu gaat om het vergroten van je spiermassa, sterk haar, een elastische huid, tekenen van veroudering tegengaan of een jonge moeder ondersteunen in de kraamtijd – collageensupplementen lijken het antwoord op alle problemen. Maar voordat je los gaat en dit levenselixer koopt, wil je natuurlijk wel weten: werken collageensupplementen echt?

Het antwoord is, zoals bij veel vragen rondom de gezondheid, complex. Voordat we ingaan op de vraag of collageensupplementen echt werken (want ja, we hebben een antwoord), is het belangrijk om te weten wat collageen precies is.

Collageen is het meest voorkomende eiwit in het lichaam. Het zit in onze huid, botten, spieren, kraakbeen, gewrichtsbanden, haren, nagels. Zie het als de lijm die alles in het lichaam bij elkaar houdt. Collageen wordt van nature aangemaakt in je lichaam, maar je krijgt het ook binnen via eten zoals vlees, vis, bottenbouillon en eiwit, of dus via supplementen.

Waarom die hype rondom collageen? Het antwoord zit hem in veroudering, want hoe ouder je wordt, hoe minder collageen je aanmaakt – en oud ben je al vanaf je 20e, wanneer je collageen afneemt. Op veertigjarige leeftijd verliezen we ongeveer één procent van ons collageen per jaar. Als je tachtig bent, ben je al 75% van je collageen kwijt.

Als je naar deze cijfers kijkt, begrijp je vast waarom collageensupplementen een interessant idee lijken, maar of het werkt, hangt af van verschillende factoren.

De basis van collageen

Collageen is een hoeksteen voor weefsels, waaronder botten, kraakbeen, spieren en je huid. Omdat, zoals we net zeiden, onze collageenproductie afneemt naarmate we ouder worden, is de interesse in deze supplementen toegenomen.

Maar niet alle supplementen zijn gelijk.

Er zijn verschillende soorten collageen – vooral type I, type II en type III – en ze spelen elk een andere rol in het lichaam.

En om het nog ingewikkelder te maken, komen collageensupplementen in verschillende vormen, zoals natief collageen, collageenpeptiden en gehydrolyseerd collageen.

We zeggen dit niet om het onnodig ingewikkeld te maken: de verschillen in soorten en vormen zijn belangrijk bij het kiezen van het juiste supplement.

Zijn er voordelen voor het nemen van collageen-supplementen?

Onderzoek laat zien dat collageensupplementen werken voor je lichaam, vooral in combinatie met weerstandstraining (resistance training). Er zijn potentiële voordelen voor

  • herstel van het bindweefsel
  • minder pijn
  • meer kracht
  • lichaamssamenstelling

Voor vrouwen in de menopauze, kunnen specifieke collageenpeptiden goed zijn voor de gezondheid van de botten: er is een hogere botdensiteit en minder botafbraak.

En hoewel niet onomstotelijk is bewezen dat collageen de haargroei stimuleert, suggereren onderzoeken wel verbeteringen in de elasticiteit en structuur van de huid (met name peptiden van gehydrolyseerd collageensupplementen). Dit wordt wel aangeraden in combinatie met collageenversterkende mineralen (zink) en vitamine A, C, en E.

  • Vitamine C is onmisbaar voor de aanmaak van collageen. Een tekort aan vitamine C kan leiden tot lage collageenniveaus, wat ernstige aandoeningen kan geven, zoals bijvoorbeeld scheurbuik. Je vindt vitamine C in citrusvruchten, groene of rode paprika's, aardbeien en broccoli.
  • De eigenschappen van vitamine E stimuleren de aanmaak van nieuwe huidcellen en collageen. Vitamine A (retinol) remt de afbraak van collageen.
  • Zink en seleen zijn twee mineralen waarvan bewezen is dat ze je huid gezond houden.
  • Carotenoïden, zoals retinol en bètacaroteen, zijn antioxidanten die de gezondheid van de huid kunnen bevorderen. Carotenoïden zijn derivaten van vitamine A. Je vindt vitamine A onder andere in runderlever, zoete aardappelen, spinazie, pompoen en wortelen.

Uit onderzoek bleek dat deze combinatie – collageen, zink, en vitamine A, C en E – de elasticiteit en structuur van de huid bij vrouwen tussen de 40 en 60 verbeterde.

Maar het belangrijkste is om te weten welke specifieke soort en vorm van collageen bij jouw gezondheidsdoelen past.

Collageenboosters vs. collageensupplementen

De termen collageenboosters en collageensupplementen worden vaak door elkaar gebruikt, maar er is een verschil.

  • Bij collageensupplementen gaat het om collageenpeptiden van dierlijk collageen.
  • Collageenboosters bevatten een mix van aminozuren, vitaminen en voedingsstoffen uit verschillende bronnen.

Het doel van beide is de collageenproductie van het lichaam te stimuleren. Zowel de boosters als de supplementen hebben als doel de collageenproductie op gang brengen, maar hoe effectief ze dat doen, verschilt.

Collageenboosters bestaan vaak uit plantaardige ingrediënten. Hoewel ze kunnen helpen de collageenproductie te stimuleren, zijn ze vaak minder efficiënt dan collageensupplementen met echte collageenpeptiden, vooral van dierlijk collageen.

Minder collageen na zwangerschap

Zwanger zijn en bevallen heeft een grote invloed op je collageenniveau. Hormonale schommelingen tijdens de zwangerschap en de bevalling kunnen de dichtheid van collageen in je huid en de weefselelasticiteit beïnvloeden. Dit kun je terugzien in zwangerschapsstriae (het collageen in je huid en bindweefsel rekt uit).

Na de zwangerschap kan extra collageen helpen. Het is namelijk bewezen dat collageen een belangrijke rol speelt bij het herstellen van je haar en huid, het verhogen van je botdensiteit, het bevorderen van de slaap, het verminderen van gewrichtspijn en het in balans brengen van hormonen – ontzettend belangrijk voor de periode na de bevalling!

De juiste collageensupplementen

Voordat je een collageensupplement koopt, is het belangrijk om jouw behoeften te kennen en het juiste type en de juiste vorm collageen te kiezen.

De drie belangrijkste collageensoorten die je ziet zijn type I, type II en type III.

Type I en III worden geassocieerd met huid, pezen en gewrichten, en type II wordt geassocieerd met kraakbeen.

Er zijn ook verschillende vormen collageensupplementen.

  • Natief collageen is het volledige collageenmolecuul. Natief collageen is te groot om door de darmen opgenomen te worden; het werkt door een immuunrespons op te wekken die de afbraak van je weefsels vermindert.
  • Collageenpeptiden zijn kleinere, opgebroken stukjes van de oorspronkelijke collageenmolecule, waardoor ze gemakkelijker worden opgenomen.
  • Collageen hydrolysaat is hetzelfde als collageenpeptiden. Hydrolyse is het proces waarbij volledige collagenen worden afgebroken tot collageenpeptiden.

Neem je collageen, dan is het belangrijk dat je geduldig bent. Het kan namelijk tot zes maanden duren voordat je resultaat ziet. Voed je lichaam ondertussen met antioxidanten, eiwitten en micronutriënten om de collageenproductie te ondersteunen.

Lifestyle is key

En zoals bij alles in het leven, heeft het geen zin om één ding goed te doen, en de rest achterwege te laten. Het gaat om een holistische benadering.

Levensstijlfactoren zijn heel belangrijk voor de gezondheid van je huid. Sommige gewoonten zoals roken, overmatig alcoholgebruik, slechte voedingskeuzes, een onregelmatig slaappatroon, en chronische stress kunnen een negatieve invloed hebben op je huid.

Dus wil jij je huid verbeteren en je collageenproductie ondersteunen, kijk dan kritisch naar je levensstijl:

Stop met roken

Invloed op collageen: roken versnelt de afbraak van collageen- en elastinevezels in de huid. Dit leidt tot vroegtijdige veroudering, rimpels en een slappe huid.

Aanbeveling: stoppen met roken kan de gezondheid van de huid verbeteren en je huid jonger doen lijken. Stoppen met roken kan lastig zijn, maar je hoeft het niet alleen te doen. Vraag hulp aan artsen en zoek een steungroep om succesvol te stoppen met roken.

Drink niet te veel en te vaak

Invloed op collageen: uitdroging en ontsteking. Overmatig alcoholgebruik kan de huid uitdrogen, waardoor deze er dof uitziet en ontstekingen worden bevorderd, wat kan bijdragen aan de afbraak van collageen.

Aanbeveling: Beperk alcoholgebruik, blijf gehydrateerd en drink niet-alcoholische dranken, zoals water en kruidenthee om je huid gehydrateerd te houden.

Stress onder controle

Invloed op collageen: chronische stress verhoogt het cortisolniveau, wat je collageen kan afbreken en de gezondheid van de huid kan verminderen.

Aanbeveling: doe stressbeheersingstechnieken, zoals meditatie, yoga, diepe ademhalingsoefeningen of hobby's om stressniveaus te verlagen en je wellbeing te bevorderen.

Evenwichtige voeding

Invloed op collageen: beperk de inname van bewerkte voedingsmiddelen, omdat deze kunnen bijdragen aan ontstekingen en de huidkwaliteit negatief kunnen beïnvloeden.

Aanbeveling: beperk bewerkte voedingsmiddelen zoals suikers en ongezonde vetten. Zorg voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan fruit, groenten, magere proteïnen en volle granen om te voorzien in belangrijk voedingsstoffen zoals vitaminen, mineralen en antioxidanten die onmisbaar zijn voor de collageensynthese en de gezondheid van de huid.

Slaap goed

Invloed op collageen: slaap van goede kwaliteit is belangrijk voor de herstel- en regeneratieprocessen van het lichaam, waaronder de collageensynthese.

Aanbeveling: Streef naar 7 tot 9 uur ononderbroken slaap per nacht. Zorg voor een consistent slaapschema, creëer een ontspannende routine voor het slapengaan en beperk beeldschermtijd voor het slapengaan tot een minimum.

Bescherm je huid tegen blootstelling aan de zon

Invloed op collageen: schade door de zon. Uv-stralen van de zon kunnen de afbraak van collageen versnellen en je huid vroegtijdig verouderen.

Aanbeveling: Gebruik zonnebrandcrème met een breedspectrum SPF, draag beschermende kleding en vermijd langdurige blootstelling aan de zon om je huid te beschermen tegen schadelijke uv-stralen.

Veranderingen in je levensstijl kunnen je huid gezond houden, de collageenproductie ondersteunen en je helpen om een jeugdige en stralende teint te behouden.

Maar weet ook: het draait allemaal om consistent zijn, voor een langere periode. Gezonde gewoonten, in combinatie met een hoogwaardig supplement, kunnen de sleutel zijn.

Wil je meer weten over je huid en de invloed van je maandelijkse cyclus? Lees onze blog.