Je libido tijdens elke levensfase
Deel
Reviewed door
Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert
De ene keer heb je misschien zin in een stomende vrijpartij, terwijl je op een ander moment ab-so-luut geen vinger aan je lichaam wilt. Dat is allemaal heel normaal: je libido is geen constante, maar verandert continu. Gedurende de hele maand, maar ook per levensfase. Denk maar eens aan de puberteit, de kraamperiode, of de menopauze – al deze gebeurtenissen en levensfases hebben een grote invloed op je libido.
Tijdens de tienerjaren hebben veel jongeren ‘wilde hormonen’ en zijn ze bezig met het vinden van hun eigen seksualiteit. Het is ook de periode dat veel meisjes aan de pil gaan (wat vervolgens weer invloed heeft op het libido).
In de twintigenjaren draait alles om experimenteren en zelfontdekking, en als dertiger sta je vaak heel anders in het leven, met een zwangerschap, bevalling, carrière maken en je lichaam leren accepteren voor wat het is.
Als we de veertig naderen, wordt alles weer anders en merken veel vrouwen dat hun libido verandert. Maar niet alleen vrouwen merken een verandering, ook mannen hebben hun eigen ups-and-downs, die vooral gekoppeld is aan hun testosteronniveau. Deze is in hun dertigerjaren in overvloed aanwezig, terwijl het daarna geleidelijk afneemt. Wat moet je nog meer weten over je libido per levensfase
Libido per levensfase
Je tienerjaren
Denk je aan pubers, dan denk je vaak aan hitsige jongeren die continu bezig zijn met alles wat met seks te maken heeft. Dat is niet zo gek: door veranderingen in de hormonen begint tijdens deze levensfase de interesse in seksualiteit. Het zijn ook precies de hormonen die het begin van de puberteit markeren.
Bij vrouwen zorgen deze hormonen ervoor dat de eierstokken oestrogeen gaan aanmaken, wat zorgt voor het rijpen en vrijkomen van eicellen. Bij mannen zorgen de hormonen ervoor dat de testikels sperma aan gaan maken.
Grote veranderingen, maar wat betekenen ze? Ze zorgen ervoor dat seksualiteit ineens een groot onderdeel wordt van het leven van een tiener. In deze fase beginnen ze beginnen zich seksueel tot elkaar aangetrokken te voelen en ontwikkelen ze een nieuwsgierigheid naar seks en romantische relaties, iets wat daarvoor nog niet bestond. Deze ontwikkeling is een normaal onderdeel van het opgroeien, en zorgt ervoor dat jongeren gaan experimenteren om hun lichaam te ontdekken.
Voor veel tienermeisjes is deze fase vaak het moment waarin ze beginnen met hormonale anticonceptie zoals de pil. En hoewel het belangrijk is dat een ongewenste zwangerschap kan worden voorkomen, kan hormonale anticonceptie invloed hebben op verschillende processen, waaronder het libido. Daar over zo meer.
Je twintiger jaren
In onze twintiger jaren draait alles om het avontuur van seksuele exploratie en zelfontdekking. Dit is de tijd om je voorkeuren te ontdekken – wat goed voelt en tot wat voor soort persoon je je aangetrokken voelt.
Tijdens deze fase gebruiken meer vrouwen hormonale anticonceptie, maar ook veel vrouwen raken juist ‘pilmoe’. De reactie op de pil verschilt per persoon, maar sommige vrouwen hebben een lager testosteronniveau als ze de pil slikken, wat kan zorgen voor een laag libido en vaginale droogheid. Dus als je als twintiger last hebt van een laag libido, neem dan contact op met een arts. Hij of zij kan je helpen andere aandoeningen uit te sluiten of eventueel je anticonceptie pil veranderen.
Dat gezegd hebbende, de meeste mensen – mannen en vrouwen – hebben vaak veel zin in seks in hun twintigenjaren. Dat komt omdat de biologische drang om zich voort te planten in volle gang is! Het testosteronniveau van mannen piekt en vrouwen zijn over het algemeen vruchtbaarder in hun twintiger en begin dertiger jaren.
Sommige vrouwen merken dat hun zin in seks beïnvloed wordt door hun cyclus. Als je menstrueert, daalt je oestrogeenniveau. Dit stijgt weer tijdens de follikelfase, waardoor je libido weer toeneemt. Twee weken later, als je ovuleert, is je zin in seks het grootst (daar is ‘ie weer: die biologische drang om je voort te planten!) en na de ovulatie kan dat verlangen weer afnemen.
Wil je meer weten over hoe je cyclus je libido beïnvloedt? Lees dan onze blogpost over hoe je cyclus je zin in seks beïnvloedt.
Je dertiger jaren
Voor de meeste mensen verandert het libido in hun dertiger jaren. Het krijgt een nieuwe dimensie, vooral voor vrouwen. Deze jaren gaan namelijk vaak gepaard met de grote veranderingen en ervaringen, zoals een zwangerschap, bevalling en het ouderschap. Hormonen en stress kunnen invloed kunnen hebben op je libido.
Volgens de gegevens van Statista, bevalt de gemiddelde Europese vrouw op haar dertigste, maar we zien ook dat steeds meer 35- tot 39-jarige vrouwen kinderen krijgen. Een laag libido rond deze jaren kan samenhangen met zwangerschap en kinderen.
Er wordt wel eens gegrapt dat je seksleven naar de knoppen gaat zodra je kinderen krijgt. Dat hoeft echt niet zo te zijn, maar het valt niet te ontkennen dat er echt wel wat verandert. De positieve kant is dat veel vrouwen meer oog krijgen voor hun lichaam zoals het is, en hun seksuele voorkeuren en verlangens beter begrijpen.
Vrouwen die borstvoeding geven kunnen nog meer veranderingen in hun libido hebben. Dit kan komen door hormonale veranderingen door het geven van borstvoeding (meer prolactine, daarover zo meer) maar ook vanwege lichamelijke ongemakken zoals vermoeidheid, pijnlijke borsten en touched out zijn. Dit verschilt natuurlijk per persoon, en is gelukkig tijdelijk van aard. Het is echt niet zo dat je libido voor altijd is verdwenen als je borstvoeding geeft.
De veertiger jaren en daarna
Veertig worden is het begin van een interessante periode. Voor vrouwen kan de nadering van de perimenopauze (de periode vóór de definitieve overgang) die veranderingen in de cyclus met zich meebrengen. Deze hormonale veranderingen kunnen ook je libido beïnvloeden.
Tussen de 45 en 55 zullen de meeste vrouwen in de overgang zijn. In de periode hiervoor, de menopauze, maken je eierstokken steeds minder oestrogeen aan, totdat je in de menopauze komt en niet meer menstrueert.
De daling van je oestrogeenproductie tijdens de perimenopauze en menopauze kan je zin in seks verminderen en ook invloed hebben op hoe seks voelt: veel vrouwen krijgen last van vaginale droogheid.
Ondertussen is dit voor de meeste mensen nog steeds een drukke periode in het leven, waarin de meeste mensen veel stress ervaren: jonge kinderen of pubers, een veeleisende carrière. Dit alles speelt een grote rol bij seksueel verlangen.
Maar gelukkig is het niet alleen maar kommer en kwel. Sommige vrouwen voelen zich juist wat vrijer, en hebben meer zin in seks – ze vergelijken het soms zelfs met hun twintiger jaren! Dus je veertiger jaren en daarna kunnen ook een heerlijk seksueel bevrijdende tijd zijn.
Je kent je lichaam en weet wat je lekker vindt, dus het kan makkelijker zijn om met je partner te communiceren, wat voor een nieuwe diepere connect zorgt. En zodra de menopauze officieel begint (een jaar zonder menstruatie), hoef je je geen zorgen meer te maken over zwanger worden, wat voor veel vrouwen heel bevrijdend kan zijn!
Hoe krijg je zin? Mannen vs. vrouwen
Zowel mannen als vrouwen kunnen merken dat de manier waarop ze opgewonden worden, verandert per leeftijd. Sommige experts op het gebied van seksuele gezondheid delen een seksueel verlangen in twee soorten in: spontaan (je krijgt uit het niets zin in seks) en responsief (het is een reactie op iets).
Hoe je zin krijgt, verandert en wordt beïnvloed door je levensfase, hormonale veranderingen en relatiedynamiek.
Als jij en je partner op een andere manier zin krijgen in seks, kun je dat probleem tackelen door er gewoon goed over te praten. Weten wat werkt voor jou en je partner en erover praten is echt het belangrijkste. We schreven er meer over in ons artikel: Waarom heb ik zo'n laag libido?
Veranderingen in je libido: mannen en vrouwen door de jaren heen
Zowel mannen als vrouwen ervaren na verloop van tijd veranderingen in hun libido, maar er zijn enkele tussen de twee:
Mannen
- Minder testosteron: Rond hun dertigste zal de testosteronspiegel bij mannen geleidelijk afnemen, wat gelinkt kan worden met een lager libido.
- Erectiele disfunctie (ED): Als een man lichamelijk en geestelijk gezond is, is er geen reden waarom hij niet van zijn seksleven zou kunnen blijven genieten als hij ouder wordt. Maar ED komt vaker voor als mannen ouder worden. Mannen krijgen minder snel een erectie, en als het toch gebeurt, is deze minder hard. Maar dit komt niet zozeer door de leeftijd, maar heeft vaak te maken met gezondheidsproblemen die vaker voorkomen met het ouder worden, zoals hartaandoeningen, diabetes, hoge cholesterol en obesitas, en de medicijnen die deze problemen behandelen.
Vrouwen
- Hormonale invloeden: Ouder worden voor mannen betekent een afname van testosteron en dus vaak een lager libido. Vrouwen hebben dit minder. Het kan zelfs zo zijn dat een vrouw van in de 30 juist een opleving kan hebben in haar libido. Want het seksuele verlangen van vrouwen wordt beïnvloed door verschillende factoren, waaronder hormonale veranderingen tijdens de menstruatiecyclus.
- Zin in seks tijdens vruchtbare jaren: Tijdens de jaren dat een vrouw vruchtbaar is, zullen veel vrouwen merken dat ze rondom hun ovulatie meer zin hebben. Dit komt onder andere doordat hun oestrogeenspiegels stijgen.
- Veranderingen in de menopauze: Wanneer vrouwen in de menopauze zijn, veranderen hun hormonen ook. Sommige vrouwen kunnen dat ook merken in hun libido, omdat de oestrogeenspiegel daalt. Maar niet getreurd: het verschilt echt per persoon, en veel vrouwen kunnen nog steeds een bevredigend seksleven hebben na hun menopauze.
Hoewel je zin in seks tijdens verschillende levensfases dus vooral wordt aangestuurd door de hormonen, is het belangrijk te beseffen dat het echt niet de enige is. Er zijn allerlei andere factoren die meespelen: je lichamelijke gezondheid, psychologisch welzijn, hoe goed je relatie is, en zelfs culturele invloeden.
Zin in seks als moeder
Het is voor veel vrouwen een struggle: libido nadat je moeder bent geworden. Het begint al tijdens de zwangerschap. Sommige vrouwen hebben ontzettend veel zin in seks, terwijl anderen te juist weinig zin hebben doordat ze bijvoorbeeld heel moe zijn, of last hebben van hun lichaam. En laten we eerlijk zijn: sommige standjes zijn ook gewoon onhandig of zelfs onmogelijk als je (hoog)zwanger bent. Daarnaast voelen veel vrouwen zich onzeker over hun zwangere lichaam. Dit heeft invloed op het zelfvertrouwen, wat weer een effect heeft op je libido.
Na de bevalling zorgen hormonale schommelingen, lichamelijk herstel, de zorg voor een pasgeborene, slaaptekort, stress en veranderingen in hoe je lichaam eruit ziet, druk zetten op je seksleven.
Ok het geven van borstvoeding speelt een grote rol. Als je borstvoeding geeft, maak je meer prolactine aan, wat je ovulatie kan onderdrukken en je oestrogeengehalte kan verlagen. Lage oestrogeengehaltes kunnen vaginale droogheid geven, en in sommige gevallen je zin in seks verminderen. Maar hier geldt ook weer: dit verschilt per vrouw. Weten wat er met je lichaam gebeurt, en dit ook kunnen bespreken met je partner is echt het sleutelwoord tijdens de tropenjaren, en de key om de romantiek levende te houden.
De voordelen van een gezond seksleven
Je libido is geen constante. Het is ook normaal dat je soms even minder zin hebt, maar als je merkt dat je eigenlijk nooit zin hebt, is het belangrijk om dat te erkennen en eventuele actie te ondernemen.
Onderzoeken hebben aangetoond dat seks goed is voor je gezondheid. Seks activeert allerlei neurotransmitters die niet alleen invloed hebben op je hersenen, maar ook op verschillende andere organen in je lichaam.
De voordelen van seks zijn onder andere:
- Lagere bloeddruk
- Beter immuunsysteem
- Betere gezondheid van het hart, mogelijk lager risico op hartaandoeningen
- Verbeterd gevoel van eigenwaarde
- Minder depressies en angsten
- Hoger libido (yes, het is een cirkel!)
- Natuurlijke pijnverlichter
- Beter slapen
- Meer intimiteit en toenadering tot je seksuele partner
- Algehele stressvermindering, zowel lichamelijk als emotioneel
Als je je zorgen maakt over of je libido normaal is of als vragen hebt, chat dan met ons. Onze experts zijn er om je te helpen. Voel je niet geremd, er is geen taboe, we zijn allemaal mens en je bent niet alleen. Liever even verder lezen? Hieronder vind je meer inspiratie!