What's Guud for you?

Take the quiz

Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife & Menstrual Cycle Expert

Back

Mannen hebben ook een cyclus

Reviewed door

Rebecca Verhofstede - Midwife & Menstrual Cycle Expert

De vrouwelijke cyclus is een veelbesproken onderwerp. Maar wist je dat mannen ook een cyclus hebben? De mannencyclus is korter en minder intens, maar ze kunnen er wel last van hebben. Er is zelfs een mannelijke variant van PMS: het Irritable Man Syndrome (IMS). Hieronder lees je er alles over.

De hormooncyclus van de man, bestaat dat echt? 

Ja! Vrouwen hebben een cyclus van gemiddeld 28 dagen. Deze cyclus bestaat uit vier fases: de menstruele-, folliculaire-, ovulatie- en de luteale fase. Maar ook mannen hebben een cyclus, met pieken én dalen. Het grote verschil is dat de mannelijke cyclus elke 24 uur opnieuw begint en vaak voor minder klachten zorgt 

Maar daar blijft het niet bij. Studies lijken uit te wijzen dat mannen daarnaast ook nog een seizoenscyclus hebben. Dit zorgt voor verschillen in de testosteronaanmaak, waardoor mannen in het najaar bijvoorbeeld minder testosteron aanmaken dan in het voorjaar.

En wat is het verschil met vrouwen?

De mannelijke cyclus wordt gestuurd door testosteron. Bij de vrouw draait het vooral om oestrogeen en progesteron. Onder invloed van deze hormonen rijpt de eicel van de vrouw in ongeveer een maand tijd, wat zorgt voor een maandelijks ritme. De cyclus van de man duurt 24 uur. Daarnaast gaan de hormonen van de vrouw meer op en neer wat voor meer klachten zorgt.

Het ritme van de mannelijke cyclus 🔁

‘s Nachts maakt de man testosteron aan. Het testosteronniveau stijgt tot een ochtendpiek rond acht uur ‘s morgens. Vanaf dit moment daalt het testosteron weer. Tussen zeven en negen uur ‘s avonds bereikt de testosteronspiegel zijn laagste punt. Dit gebeurt elke 24 uur opnieuw. 

En wat is het verschil met vrouwen?

De man merkt niets van de nachtelijke hormoonaanmaak. Logisch, want een goede nachtrust zorgt namelijk voor méér testosteron. Goede nachtrust is dus van nature belangrijk voor de man.

Bij vrouwen beïnvloeden de hormoonschommelingen de slaap wel. Na de ovulatie en vóór de menstruatie bijvoorbeeld, daalt de oestrogeenspiegel waardoor de lichaamstemperatuur stijgt. Zowel de duur als de kwaliteit van de nachtrust wordt hierdoor verstoord. Dit gebeurt bij een vrouw in een maandelijks ritme. 

De mannelijke cyclus en het werkende leven

Als we kijken naar het ritme van de mannelijke cyclus, is deze perfect afgestemd op het dagelijkse werkleven en het dag- en nachtritme van de zon. De man is dankzij de cyclus overdag op z’n best. Ideaal voor een standaard werkdag van negen tot vijf.

Vooral in de ochtend zorgt de testosteronpiek voor energie, zelfvertrouwen, impulsiviteit en temperament. Voor de rest van de dag is er genoeg testosteron over om opgewekt en gedreven te blijven.

In de middag zorgt de overgebleven hoeveelheid testosteron voor productiviteit, focus en teamwork. En net als het testosteronniveau echt daalt en de man moe wordt, is de werkdag voorbij 😴

En wat is het verschil met vrouwen?

De vrouwelijke cyclus valt samen met het onregelmatige, maandelijkse maanritme en volgt dus niet dit dagelijkse werkritme. Maar de werkende wereld is vooral afgestemd op mannen 🤷‍♀️

Vrouwen zijn ervoor gemaakt om hun leven rondom het maandelijkse ritme van de maan te plannen, en niet het 24-uursritme van de zon te volgen. 

Maar geen zorgen: Vrouwen kunnen alsnog hetzelfde gedaan krijgen als mannen. Het enige wat ze moeten doen is hun workload anders indelen en het niet in een standaard 40-urige werkweek proberen te stoppen. Lees er hier meer over: Leven volgens je cyclus. 

Houd als vrouw je cyclus bij en leer wanneer je het beste bent uitgerust om activiteiten op te pakken – je hebt hier de hele maand voor.

Wat doet testosteron voor de man?

Testosteron is een belangrijk mannelijk geslachtshormoon. Het zorgt onder andere voor:

  • vitaliteit
  • assertiviteit
  • welzijn, motivatie en zelfvertrouwen
  • libido
  • spiermassa en kracht
  • cognitie en een beter geheugen

De effecten zie je terug in het gedrag. Zo stijgt het testosterongehalte van jonge mannen zodra er een aantrekkelijke vrouw in de buurt komt. Ook vertonen ze meer risicogedrag.

Een hoger testosterongehalte zorgt ook voor meer assertiviteit en zelfvertrouwen. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat testosteron een man minder empathisch maakt. Dit is op zich logisch. Want te veel empathie zorgt ervoor dat een man niet meer voor zichzelf zou opkomen en dus minder assertief is. 

Getrouwde mannen met jonge kinderen, hebben vaak weer minder testosteron.

En wat is het verschil met vrouwen?

Hoewel testosteron vooral een mannelijk hormoon is, is testosteron ook belangrijk voor de vrouwelijke cyclus. Bij vrouwen zorgt het voor de groei van skeletspieren en het schaamhaar. Ook stimuleert het de talgproductie en zorgt het er voor dat de vrouw meer zin in seks krijgt. Vlak voor de eisprong stijgt de testosteronaanmaak dan ook 

Testosteron-afname: oorzaken en gevolgen

Er zijn twee soorten testosteronafnames:

  • Een tijdelijke afname door bijvoorbeeld de dagelijkse cyclus of IMS 
  • De natuurlijke, blijvende afname doordat de man ouder wordt 

Beide afnames kunnen voor klachten zorgen. Hieronder vertellen we je er meer over 

Een tijdelijke schommeling zoals IMS

Mannen kunnen de schommelingen in hun dagcyclus voelen, maar ook last hebben van nog grotere (tijdelijke) schommelingen. Dit wordt het Irritable Male Syndrome (IMS) genoemd. Er is weinig over bekend, en pas sinds kort wordt dit syndroom onderzocht. 

Symptomen kunnen zijn: 

  • nervositeit
  • prikkelbaarheid
  • lager libido
  • laag gevoel van eigenwaarde
  • vermoeidheid en concentratieproblemen 

Mannen zijn vatbaarder voor IMS als het testosterongehalte onder de normale grens komt.

Dit kan ontstaan door factoren zoals stress, slechte voeding, angst en depressie. Soms is het ook een sympathische reactie. Als bijvoorbeeld de vrouw van de partner PMS heeft, dan kan de man ook klachten hebben. 

Als je als man IMS denkt te hebben, is het verstandig je testosteronniveau te laten testen. IMS komt vaker voor dan je denkt, dus negeer deze klachten niet.

En wat is het verschil met vrouwen?

Ook vrouwen kunnen last hebben van hun hormoonschommelingen. Deze symptomen hebben te maken met hun maandelijkse cyclus, en vinden vooral plaats vlak voor de menstruatie . Als je ernstige symptomen hebt die het dagelijks leven verstoren, kan het zijn dat je last hebt van het Premenstrueel syndroom (PMS).

Dit kunnen heftige klachten zijn als ernstige moodswings, gespannen borsten, eetbuien, krampen, angsten, acne, hoofdpijn en een opgeblazen gevoel.

Lees hier meer over PMS en wat je als vrouw kunt doen om de klachten te verminderen. 

De blijvende daling: De mannelijke menopauze

Er is veel geschreven over de overgang bij vrouwen: Het moment dat de eierstokken stoppen met de oestrogeenproductie. In korte tijd daalt de oestrogeenproductie met zo’n zestig procent en de progesteronproductie stopt bijna compleet. Dit zorgt vaak voor veel klachten.

Maar ook mannen komen in een ‘menopauze’. Vanaf hun vijfentwintigste levensjaar neemt het testosterongehalte langzaam af, met zo’n één procent per jaar. Hier merkt een man in het begin nauwelijks iets van.

Maar zo rond de 35, 40 jaar kan de afname bij een kwart van de mannen extreem zijn. Een grote afname zorgt voor klachten die lijken op de overgangsklachten van vrouwen. 

Klachten van de hormoonafname bij mannen zijn onder andere: 

  • minder energie
  • depressie
  • minder spiermassa en kracht, meer buikvet
  • lager libido en minder harde erecties
  • emotioneler reageren

De natuurlijke testosteronafname is niet te voorkomen. Maar de overgang is minder heftig wanneer de man een gezonde levensstijl heeft. Denk aan genoeg slaap, (kracht)training, goed eten, en een normaal lichaamsgewicht met een normaal tot laag vetpercentage.

En wat is het verschil met vrouwen?

Zo rond hun veertigste komen vrouwen in de overgang. Omdat de afname van oestrogeen en progesteron binnen korte tijd flink daalt, hebben vrouwen hier bijna altijd flink last van. Bij de mannen heeft ongeveer een kwart last van de ‘menopauze’ 

Testosteronsupplementen voor de man?

Sommige mannen, zoals bodybuilders of mannen die geen of nauwelijks testosteron aanmaken, gebruiken testosterongel of andere boosters. Soms gebruiken mannen het ook om de natuurlijke testosteronafname tegen te gaan 

Doe dit nooit zonder begeleiding van een arts. Er is weinig bekend over de gevolgen van het zelf toedienen van testosteron. En het zou fantastisch zijn als het als wondermiddel werkt en het je libido verhoogt en erectie versterkt, spiermassa verhoogt en depressies vermindert. Helaas werkt het niet zo simpel.

Een gezond testosteronniveau is meer dan dat. En dat geloven wij ook bij Guud. Een gezonde levensstijl met voldoende beweging, gezond eten en een gezonde mentale gesteldheid zorgt voor een stabielere hormoonspiegel en minder klachten.

We zeiden net dat klachten van een lager testosteron zich kunnen uiten op verschillende manieren als minder energie, depressie, minder spiermassa en kracht, meer buikvet, lager libido en minder harde erecties en emotionelere reacties. Verschillende vitamineren en mineralen hebben bewezen gezondheidsclaims voor een aantal van deze klachten. We noemen er een paar.

Magnesium draagt onder andere bij tot …

  • de vermindering van vermoeidheid en moeheid
  • een normaal energieleverend metabolisme
  • een normale psychologische functie

Zink draagt bij tot…

  • een normale vruchtbaarheid en voortplanting
  • de instandhouding van normale testosterongehalten in het bloed

Omega 3…

  • Het vetzuur DHA draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie
  • EPA en DHA dragen bij tot de normale werking van het hart

Vitamine B6 draagt bij tot…

  • de regulering van de hormonale activiteit
  • een normaal energieleverend metabolisme
  • de normale werking van het immuunsysteem
  • een normale psychologische functie
  • de vermindering van vermoeidheid en moeheid
  • de normale werking van het zenuwstelsel

We hopen dat je met dit artikel een beter idee hebt gekregen van wat de mannelijke cyclus precies is, en hoe het in verhouding staat met de vrouwelijke cyclus. Heb je zelf problemen met je cyclus of ben je op zoek naar andere antwoorden? Neem contact met ons op, we helpen je graag! 

Meer lezen?

De testofactor, Ralph Moorman
Heimwee naar de lust, Ivan Wolffers