Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert

Back

Een opgeblazen buik tijdens je menstruatie?

Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert

Een opgeblazen buik is een naar gevoel. Alsof er zo’n klein ballonvisje in je buik zit dat zich opblaast. Het is ongemakkelijk, en misschien ben je er ook wel onzeker door. Sommige mensen zullen zelfs denken dat je zwanger bent. Het is een van de PMS-symptomen die vrouwen meestal 1 tot 2 weken voor hun menstruatie krijgen. In dit artikel vertellen we je alles over een opgeblazen gevoel: waarom heb je het en wat kun je eraan doen?

Waarom heb je een opgeblazen buik?

Meer dan de helft van ons lichaam bestaat uit water. Het is dan ook een belangrijk onderdeel van ons lichaam. Maar dat betekent niet dat je er elke maand als een ballon bij hoeft te lopen door een opgeblazen buik.

Laten we beginnen met de oorzaak:

Onderzoek toont aan dat een opgeblazen gevoel kan worden veroorzaakt door veranderingen in de progesteron- en oestrogeenspiegel in de aanloop naar je menstruatie. Hierdoor houdt je lichaam meer water en zout vast. Je lichaamscellen zwellen op met water en dat veroorzaakt een opgeblazen gevoel. 

Studies hebben aangetoond dat vrouwen vooral het meeste water vasthouden en een opgeblazen gevoel hebben op de eerste dag van hun menstruatie. Het goede nieuws is dat dat opgeblazen gevoel daarna weer afneemt.

Hoe kun je dit opgeblazen buik verminderen?

Een opgeblazen buik wordt vaak gezien als een PMS-symptoom. Daarom zou je kunnen aannemen dat je er mee moet leren leven. Maar daar zijn wij het bij Guud dus niet mee eens. Je kunt een opgeblazen buik verminderen, en je dus ook tijdens je menstruatie gewoon fijn voelen – wat je ook doet, wat je ook draagt.

Pas je voeding aan

Het zal geen verrassing zijn dat ander voedsel kan helpen om een opgeblazen gevoel te verminderen. Hier let je op:

  1. Vermijd te veel zout (bye bye chips!). Omdat je al water vasthoudt, maakt extra zout het probleem alleen maar erger. Wat zout betreft: we weten dat je het niet altijd helemaal kunt vermijden, maar probeer niet meer dan 1,5 gram per dag binnen te krijgen. 
  2. Probeer bewerkte voedingsmiddelen te vermijden en voed je lichaam met zoveel mogelijk vers fruit en groenten. 
  3. Vermijd ten slotte bewerkte koolhydraten. We raden het sowieso aan niet te veel wit meel en bewerkte suikers te eten, maar probeer het vooral te vermijden als je last hebt van een opgeblazen gevoel. Deze voedingsmiddelen verhogen namelijk je bloedsuikerspiegel. Dit verhoogt weer het insulineniveau in je bloed, waardoor je nieren meer natrium (dat mineraal wat vocht vasthoudt) vasthouden. 

Eet vochtafdrijvende voeding 

Eet voeding die rijk is aan kalium. Kalium helpt vocht af te drijven, natrium houdt vocht vast. Je vindt kalium onder andere in spinazie, zoete aardappelen, bananen en avocado's. Het kan zijn dat je hierdoor meer moet plassen, maar dit is juist goed. 

Beweeg!

Als je het gevoel hebt dat je een volle, zware buik hebt, is sporten waarschijnlijk het laatste waar je zin in hebt, maar lees toch even verder. 

Studies hebben aangetoond dat regelmatige lichaamsbeweging PMS-symptomen kan verbeteren. Geen zorgen. We hebben het niet over dagelijkse HIIT-lessen of rennen. 

We hebben het over 2,5 uur matige lichaamsbeweging per week. Dat is goed te doen – minder dan een half uur per dag. Loop een rondje tijdens je pauze, of pak eens de fiets in plaats van de auto.

Kan je een opgeblazen buik hebben omdat je verstopt zit?

Ja! Veel vrouwen merken dat hun stoelgang verandert vlak voor en tijdens hun menstruatie en constipatie is een veelvoorkomend symptoom. In de periode tussen je eisprong en je menstruatie stijgt je progesteron. Dit kan ervoor zorgen dat voedsel langzamer door je darmen gaat en dit kan opstoppingen veroorzaken. Het gevolg? Constipatie.

Lees hier meer over hoe je stoeltgang verandert tijdens je cyclus.

En hoe zit het met je darmen?

Je darmen zijn superbelangrijk voor je algehele gezondheid en welzijn, dus het is de moeite waard om er aandacht aan te besteden. 

Als je darmen in balans zijn, werkt alles beter, ook je menstruatiecyclus. Dat komt omdat je darmen een grote invloed hebben op je hormonen, en schommelende hormonen zijn vaak de oorzaak van een premenstrueel opgeblazen gevoel. Een opgeblazen gevoel kan een teken zijn van ongezonde darmen. 

Wil je meer weten over je darmen en je cyclus? Bekijk dan ons artikel Happy Gut, Happy Hormones.

Wanneer moet je hulp zoeken?

Een opgeblazen gevoel tijdens je menstruatie kan onaangenaam zijn, maar voor de meeste vrouwen weerhoudt het ze er niet van om hun leven te leiden. Als je merkt dat je klachten niet verdwijnen na je menstruatie of als je naast het opgeblazen gevoel nog andere symptomen hebt, kun je het beste een specialist raadplegen.

Heb je nog vragen? Chat met ons. Onze experts zijn er om naar je te luisteren en je de hulp te geven die je verdient.