Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert

Back

Je dochter helpen met problemen rond haar maandstonden

Reviewed door

Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert

Weet jij nog toen je voor het eerst je maandstonden kreeg? Of het nu grappig, eng of gewoon ongemakkelijk was, de meeste vrouwen weten het nog goed. Sommigen renden meteen naar hun moeder of belden hun vriendinnen op. Anderen krompen ineen van angst en lazen stiekem of met schaamte de ingewikkelde instructies op een doos tampons. 

Bij Support krijgen we vaak vragen van vrouwen die hun dochters willen helpen met hun menstruatieproblemen. Voor veel vrouwen is het nog een taboe en ze vinden het moeilijk om over te praten. Maar hoe opener je bent, hoe beter het zal gaan en hoe groter de kans dat je kunt helpen de cirkel te doorbreken.

In dit blog geven we je handige tips om met je hele gezin over menstruatie te praten en geven we je tips om je dochter te helpen bij menstruatieklachten of PMS.

Stap 1: Het gesprek beginnen (met meisjes én jongens!)

Als je wilt dat maandstonden als iets normaals wordt gezien (wat ze natuurlijk ook zijn), is het belangrijk dat je erover praat met zowel meisjes als jongens. Hoe meer we de menstruatie normaliseren, hoe beter. Het zal jonge vrouwen helpen zich zekerder en meer in contact met hun lichaam te voelen. 

Als menstruaties bij jou thuis nog een taboe zijn, is de eerste stap dit te doorbreken.

Stel je dochter vragen om erachter te komen wat ze al weet, en bij te sturen als ze verkeerde informatie heeft (let op dat je niet te belerend overkomt!). Deel ook je eigen ervaringen. Vertel bijvoorbeeld wanneer jij zelf voor het eerst menstrueerde en hoe je je voelde. Het is een ijsbreker zorgt ervoor dat iedereen zich op hun gemak voelt.

Als je kinderen al oud genoeg zijn om het te begrijpen, kun je ook meteen de biologische kant van menstrueren uitleggen: waarom vrouwen menstrueren, wat mogelijke symptomen zijn, wat een ovulatie is en hoe een zwangerschap werkt.

Als je dit lastig vindt, zijn er boeken veel mooie boeken te koop die je erbij kunnen helpen (verderop in dit artikelen geven we je een boekentip). Het belangrijkste is te benadrukken dat menstrueren een normaal en onmisbaar onderdeel van het leven is. 

Sommige meisjes of jongens tonen al op jongere leeftijd interesse in het onderwerp. Soms omdat ze bijvoorbeeld tampons, menstruatiecups of maandverband in de badkamer zien liggen. Beantwoord de vragen eerlijk, passend bij de leeftijd van je kind, en vertel je zoon of dochter dat ze de producten gerust mogen bekijken. 

Als je denkt dat het bijna zover is en je dochter ongesteld zal worden, is het tijd om te praten over menstruatieproducten. Vraag je dochter welk menstruatieproduct haar aanspreekt en koop alvast wat in zodat ze het altijd bij de hand heeft.

De leeftijd waarop meisjes voor het eerst ongesteld worden, wisselt. De meeste meisjes worden rond hun twaalfde ongesteld, maar het kan variëren van acht tot zestien jaar. Als je dochter op haar zestiende of zeventiende nog niet ongesteld is geworden, raden we je aan om een arts te bezoeken. 

Voorbereiding op de eerste maandstonden van je dochter

Er zijn vaak een paar tekenen dat meisjes bijna ongesteld worden. De meeste meisjes worden zo’n twee tot drie jaar na het begin van hun borstontwikkeling ongesteld en ook het schaamhaar begint normaal gesproken een paar jaar voor de menstruatie te groeien. Ongeveer een jaar voor de menstruatie krijgen veel meisjes een grote groeispurt. 

Wat de emotionele kant van de eerste menstruatie betreft, zullen sommige meisjes enthousiast zijn over hun eerste menstruatie en erover praten met hun vriendinnen. Het kan een manier zijn voor meisjes om zich verbonden met elkaar te voelen. 

Meisjes die later ongesteld worden kunnen zich misschien juist uitgesloten voelen. Als dit het geval is bij jouw dochter, herinner haar er dan aan dat de periode waarin meisjes voor het eerst ongesteld worden echt wisselt en dat ze zich geen zorgen hoeft te maken.

Bedenk ook dat sommige meisjes onrustig of zelfs bang zijn voor hun eerste menstruatie. Dat is normaal, maar normaliseer menstruaties. Benadruk dat het een normaal levensverloop is en het als het begin van de volwassenheid. Geef voorbeelden van andere fases die je doorloopt om het wat tastbaarder te maken. 

PMS uitleggen aan je dochter

Het stereotype dat tieners chagrijnig worden door hun gierende hormonen is waar. Maar feit is dat de meeste jonge meisjes geen idee hebben hoe het precies zit en waardoor het ontstaat. Zoals bij alles moet je het onderwerp eerlijk benaderen. Leg uit dat sommige vrouwen vlak voor hun menstruatie klachten kunnen hebben, zoals stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, een opgeblazen gevoel en pijnlijke borsten.

Deze klachten worden vaak afgedaan als ‘chagrijnig tienergedrag’, maar het is belangrijk dat meisjes begrijpen waarom ze deze mentale en lichamelijke PMS-symptomen hebben. Het is ook geruststellend voor jonge meisjes om te weten dat deze symptomen vaak stoppen wanneer de menstruatie begint. 

Het kan ook handig zijn voor je dochter om te weten wanneer ze deze klachten kan ervaren. Zo kan ze er rekening mee houden. Raad je dochter daarom aan om haar menstruatie bij te houden via een kalender of een menstruatie-app. We schreven eerder een blog met onze favoriete apps.

Je dochter helpen met haar PMS-klachten

Wanneer PMS-symptomen het dagelijks leven van je dochter beïnvloeden, zullen veel moeders een arts om hulp vragen. Helaas zijn veel artsen snel geneigd om de pil voor te schrijven. Hoewel de pil sommige symptomen zoals onregelmatige menstruaties en hevige bloedingen kan verlichten, is het belangrijk om de bijwerkingen ervan te begrijpen. Lees ons blog hierover: De bijwerkingen van anticonceptie.

Het is belangrijk in gedachten te houden dat dit de bijwerkingen zijn voor een volwassen vrouw, dus stel je de gevolgen voor een tiener voor die zich nog verder ontwikkelt en nog aan het groeien is. 

Soms zijn eenvoudige veranderingen in levensstijl alles wat nodig is om je dochter te helpen. En door haar op jonge leeftijd deze selfcaretips te leren, zal ze de jaren daarna minder problemen hebben met haar maandstonden.

Belangrijk om te weten over tienermenstruaties:

  • Onregelmatige menstruaties komen vaak voor bij jonge meisjes, vooral in de eerste jaren nadat ze ongesteld zijn geworden. 
  • De menstruatiecyclus van tieners duurt gemiddeld 45 dagen, geen 28 dagen zoals bij volwassen vrouwen. 
  • Sommige meisjes hebben last van zware bloedingen en hevige krampen. 
  • Hoewel de menstruatie van jonge meisjes een cyclus volgt, kan de lengte van die cyclus van maand tot maand verschillen. 
  • Soms kunnen te zware menstruaties, erg pijnlijke krampen of cycli die korter dan 21 dagen of langer dan 45 dagen duren, een teken zijn van polycysteus ovariumsyndroom (PCOS) of endometriose. Moedig je dochter aan haar cyclus bij te houden om te zien of er patronen zijn. En als pijn of bloedingen haar dagelijks leven beïnvloeden, bezoek dan zeker een arts.

Mag mijn dochter supplementen nemen ter ondersteuning van haar menstruatie? 

Ja! Als je dochter ouder is dan 12 jaar en al menstrueert, kan ze supplementen nemen om haar menstruatie te ondersteunen. 

Magnesium draagt bijvoorbeeld bij tot een normaal energieleverend metabolisme, tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid, en tot een normale psychologische functie. Ze kan tot 250-300 mg magnesium per dag nemen. Je vindt magnesium onder andere in groene bladgroenten, zaden en noten, cacao en bananen.

DHA in omega 3 draagt onder andere bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie. Je vindt DHA in vette vis en in schaal- en schelpdieren.

Als je vragen hebt over hoe je je dochter kunt helpen met de menstruatie, zijn er interessante en uitgebreide bronnen die je kunnen helpen. Lees om te beginnen het boek Period Talk van Sophie Vanherpe.

Twijfel ook niet om contact op te nemen met een van onze experts als je nog vragen hebt of advies zoekt om haar verder te ondersteunen. En doe ook vooral onze quiz en ontdek meer over je klachten.