De kleur van je menstruatiebloed en wat het zegt
Deel
Reviewed door
Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert
Je maandstonden hebben betekent niet alleen dat je niet zwanger bent, maar het zegt je ook veel over je hormonen en je gezondheid. In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende kleuren menstruatiebloed.
Een gezonde cyclus? Kijk naar de kleur van je bloed
Menstruatiebloed bestaat uit afgestoten bloed en weefsel van je baarmoederslijmvlies. De samenstelling ervan hangt af van je hormonen en eventuele aandoeningen of infecties, en daarom kan de kleur verschillen per persoon en cyclus. Wat vertelt de kleur van je menstruatiebloed over je gezondheid?
Rood menstruatiebloed
Heb je helderrood menstruatiebloed, vergelijkbaar met normaal bloed bij een wondje? Zalig! Dit duidt op een gezonde cyclus. Je baarmoeder bouwt elke maand een goede laag baarmoederslijmvlies op en stoot deze ook elke maand volledig en op tijd af.
Donkerrood of bruin menstruatiebloed
Donkerrood of bruin menstruatiebloed is waarschijnlijk oud, geoxideerd bloed dat vaak voorkomt aan het begin of het einde van een menstruatie. De kleur van dit bloed is donker omdat het al langer in je lichaam aanwezig is.
Als je gedurende je hele menstruatie enkel bruin bloed verliest, kan er mogelijk iets aan de hand zijn. Het is het beste om dit met je arts te bespreken. Vrouwen die onregelmatig menstrueren door PCOS kunnen bijvoorbeeld vaker last hebben van donker menstruatiebloed.
Vrouwen die borstvoeding geven, kunnen ook onregelmatig bruin bloedverlies hebben, omdat hun menstruatie niet altijd regelmatig is. Ook het bloedverlies na de bevalling (lochia) kan donkerrood zijn.
Paars menstruatiebloed (zoals bevroren bosbessen)
Als je menstruatiebloed paars is zoals bevroren bosbessen, kan dit duiden op een teveel aan oestrogeen. Een hoger oestrogeen- dan je progesterongehalte kan verschillende menstruatieproblemen geven. Raadpleeg een arts als je menstruatiebloed paars is.
Lichtroze menstruatiebloed
Een korte menstruatie met lichtroze bloedverlies kan erop wijzen dat je lichaam weinig oestrogeen aanmaakt en moeite heeft met ovuleren. Er zijn verschillende oorzaken voor een laag oestrogeengehalte. Misschien krijg je niet voldoende vitaminen of voedingsstoffen binnen, bijvoorbeeld door een strikt dieet of doordat je intensief sport.
Lichtroze menstruatiebloed kan ook wijzen op een ijzertekort (ijzer is verantwoordelijk voor de rode kleur van bloed). Het kan ook het begin van de perimenopauze aanduiden.
Tussentijdse bloedingen (spotting) of bloedverlies tijdens de eisprong kunnen ook lichtroze van kleur zijn, omdat het om een kleine hoeveelheid bloed gaat vermengd met vocht en slijm.
Tussentijdse bloedingen of spotting zijn onverwachte bloedingen tussen twee menstruatiecycli. Er zijn veel redenen voor tussentijds bloedverlies, zoals hormonale ontregeling of het gebruik van bepaalde anticonceptiemethoden. Het kan ook een teken van een vroege zwangerschap zijn. Bij regelmatig bloedverlies tussen je menstruaties door, raden we je aan om een arts te raadplegen.
Licht bloedverlies rond de eisprong duurt meestal kort. Je kunt ook wat steken voelen. Het kan het gevolg zijn van hormonale schommelingen rond de ovulatie, veroorzaakt door een plotse daling van het oestrogeengehalte.
Je menstruatiebloed is oranje of grijs
Deze kleuren duiden misschien op een probleem of infectie. Als je oranje of grijs menstruatiebloed hebt, is het raadzaam om contact op te nemen met een arts.
De geur van je menstruatiebloed
Je menstruatiebloed kan naar ijzer ruiken, omdat het uit bloed bestaat. Buiten je vagina komt het bloed nog weer in aanraking met bacteriën, zuurstof, zweet en slijm. Daarom kan het soms wat minder fris ruiken. Vooral als je je menstruatieproduct lang niet verschoont of als het warm is.
(Wist je trouwens dat bij cupgebruikers je bijna geurloos bent omdat het bloed niet in aanraking komt met de lucht? Bloed gaat pas ruiken als het in aanraking komt met lucht.)
Ouder, donkerder bloed kan ook wat anders ruiken. Ruikt je menstruatiebloed echt sterk of vies? Bezoek dan een arts, want sterk geurend bloed kan wijzen op een infectie.
En, hoe zit het met de kleur van je afscheiding?
Je cervixslijm, ook bekend als baarmoederhalsslijm of simpelweg afscheiding, beschermt je baarmoeder tegen indringers, maar het geeft ook veel informatie over je cyclus en gezondheid.
De kleur en samenstelling van het slijm vertellen je in welke fase van je cyclus je bent. Groene afscheiding kan wijzen op een SOA of infectie. We raden aan om een arts te raadplegen.
Tijdens je menstruatie
Tijdens je menstruatie zijn je oestrogeen- en progesterongehalte lager. Dit betekent minder afscheiding. Gedurende je menstruatie heb je dus weinig tot geen afscheiding. Zelfs als er afscheiding is, is het waarschijnlijk niet zichtbaar vanwege het bloedverlies. Met een menstruatiecup of -disc, is dat soms iets beter te onderscheiden.
Na je menstruatie
Kort na je menstruatie heb je weinig tot geen cervixslijm. Mogelijk voelt je vagina ook droog aan. Naarmate je oestrogeengehalte stijgt, neemt de hoeveelheid cervixslijm toe. Dit slijm kan dik, plakkerig, melkachtig, romig of wit zijn. Wanneer het opdroogt, kun je een korrelig laagje in je ondergoed zien.
Rondom en tijdens je ovulatie
Tijdens je ovulatie is er een duidelijk verschil merkbaar in je afscheiding. Je vagina kan vochtiger aanvoelen en je kunt rekbaar en doorzichtig slijm zien op toiletpapier of in je ondergoed. Het lijkt een beetje op rauw eiwit of het slijm van aloë vera. Het is veel en kan zelfs uit je vagina lopen.
Voor je menstruatie
Na de eisprong daalt het oestrogeenniveau en neemt het progesterongehalte toe. Hierdoor neemt de hoeveelheid slijm af. Het is niet langer zo elastisch maar eerder dik, plakkerig, wit, gelig of korrelig. Op sommige dagen heb je misschien helemaal niets.
Lees hier meer over je cervixslijm.
De geur van je afscheiding
Je afscheiding zou geurloos moeten zijn, of een eerder flauwe geur die somslicht zouter of zoeter kan ruiken al naargelang waar je je in je cyclus bevindt. Ruikt je afscheiding sterk of heel vissig, neem dan contact op met een arts.
Hoe herken je een gezonde cyclus nog meer?
De frequentie, duur en intensiteit van een menstruatie verschilt per vrouw en cyclus. Als je cyclus niet overeenkomt met die van anderen, is dat niet erg; zolang het maar bij jouw lichaam past.
Als je weet wat normaal en gezond is voor jou, merk je sneller veranderingen op. De wijdverspreide overtuiging dat een cyclus altijd 28 dagen duurt en dat de eisprong precies in het midden plaatsvindt, klopt niet. Eigenlijk heeft zelfs maar de minderheid van de vrouwen zo’n cyclus.
Hoe herken je een normale cyclus dan wel?
1. Je menstrueert regelmatig
Een normale cyclus duurt tussen de 22 tot 40 dagen. Als je cyclus korter of langer is, is deze onregelmatig en kan het verstandig zijn om contact op te nemen met je arts.
2. Je bloedt niet te veel of te lang
Met ‘veel bloeden’ wordt bedoeld dat je een tampon, cup of maandverband om de één of twee uur moet vervangen, of dat je langer dan een week menstrueert. Normaal bloedverlies is tussen de 25 en 40 milliliter, max. 80 milliliter.
3. Je maandstonden zijn onregelmatig of juist heel vaak
Als je cyclus langer duurt dan 40 dagen, of als de lengte ervan elke maand tussen de zeven en negen dagen verschilt, kan er sprake zijn van een onregelmatige menstruatie.
Een onregelmatige menstruatie, of een cyclus die te kort of juist te lang is, kan verschillende oorzaken hebben, zoals overgewicht, gewichtsverlies, stress, hormonale onbalans of aandoeningen zoals PCOS. Als je je zorgen maakt, is het verstandig om met je arts te overleggen.
Let op: borstvoeding kan ook zorgen voor een onregelmatige of afwezige menstruatie, omdat je lichaam hormonen produceert die de eisprong onderdrukken. Over het algemeen is dit geen reden tot bezorgdheid. We zien een gemiddelde terugkeer van je cyclus na 11 tot 16 maanden bij exclusieve borstvoeding.
4. Je regels belemmeren je niet in je dagelijkse bezigheden
Wat krampen zijn niet erg, maar als je elke maand een paar dagen niet normaal kunt functioneren, is er mogelijk iets mis. Een menstruatie hoort niet gepaard te gaan met zoveel pijn. Ervaar je dit? Raadpleeg dan een arts.
Nog even, menstruatiebloed als gezichtsmasker?
Misschien heb je er al eens over gehoord: op TikTok spraken influencers een tijd over een menstruation mask of een moon mask. Yes, een gezichtsmasker van menstruatiebloed dus.
De influencers meenden dat het goed zou zijn voor je huid. Ze verwijzen naar een studie waarin blijkt dat menstruatiebloed een bron kan zijn voor stamcellen die huidbeschadigingen kunnen herstellen.
Maar in deze studies wordt het bloed niet zomaar op je gezicht gesmeerd, maar bewerkt, is te lezen in Nieuwscheckers. Een gezichtsmasker van menstruatiebloed zou juist kwaad kunnen doen, als je bijvoorbeeld een schimmelinfectie hebt of als het bloed is gemengd met bacteriën.
Dus of je nu een gezonde cyclus hebt of niet, we raden je niet aan je menstruatiebloed op je gezicht te smeren.
Conclusie
Menstruatiebloed is een mengsel van bloed en weefsel. Het heeft een andere consistentie dan het bloed dat door je aderen stroomt. Wanneer het uit de vagina komt, kan menstruatiebloed roze, rood, bruin, paars of zelfs een andere kleur hebben. Het is belangrijk om te begrijpen wat normaal is voor jou. Als je je zorgen maakt over veranderingen in je menstruatie, neem dan contact op met je zorgverlener of praat direct met ons – je bent echt niet alleen.