Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Back

Waarom je PMS erger is tijdens de feestdagen

Reviewed door

Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach

Wij houden van de feestdagen! Maar we weten dat kerst en alles wat daarbij hoort ook veel stress kan geven. Je bent bezig met het kopen van cadeaus, het versieren van je huis, koken, de kerstdagen hosten en aan bekijken op welke kerstdag je bij welke kan van de familie bent. Voeg hier moodswings, prikkelbaarheid, weinig energie, vermoeidheid en krampen aan toe, en het is een meedogenloze combi.

Maar wist je dat de feestdagen PMS-symptomen zelfs nog kunnen verergeren? Valt jouw premenstruele of menstruele fase op kerst? Lees dan verder. In dit blog vertellen we je waarom je PMS-klachten erger kunnen zijn en wat je eraan kunt doen.

Waarom heb je meer last tijdens de feestdagen?

Als je regels samenvallen met deze feestelijke periode, kan dat een domper zijn. En zelfs als je menstruatieklachten normaal niet zo erg zijn, kun je tijdens de feestdagen alsnog meer last hebben! Het goede nieuws is dat je er veel aan kunt doen om je beter te voelen, zodat je kunt genieten, zelfs als je menstruatie zwaar is. Laten we beginnen met wat de symptomen verergert.

Gezellige drankjes

Tijdens de feestdagen is het best normaal om wat meer te drinken. Maar met zoveel feestjes en sociale gelegenheden waarbij alcohol een grote rol speelt, is het belangrijk om te weten wat alcohol doet met je menstruatiecyclus. Want alcohol en onze hormonen gaan niet zo goed samen. 

Dat komt omdat alcohol wordt afgebroken door de lever, maar de lever speelt ook een grote rol bij het verwerken van je overschot aan hormonen. Als je lever te veel tijd besteedt aan het verwerken van die kerstborrel van die avond daarvoor, sluit je oestrogeen achteraan in de rij aan en kan het je lichaam niet verlaten. 

Dit is ook de reden waarom het je misschien is opgevallen dat je katers tijdens je door cyclus veranderen. Het heeft met hormonen te maken.

Meer over je cyclus en alcohol lees je in ons blog Cheers to Being a Woman.

Laat naar bed

We zeiden het net al: tijdens de feestdagen zijn er genoeg feestjes. Of het nu gaat om feestjes van werk, familie of een gezellige avond met vrienden, er zijn veel momenten waarop je misschien later naar bed gaat. Maar onderschat de rol die slaap speelt in je menstruatiecyclus niet. Zelfs als je symptomen mild zijn, heeft je lichaam meer rust nodig tijdens de premenstruele of menstruele fase. Ga je te vaak laat naar bed en slaap je weinig, dan zul je merken dat je klachten erger worden.

Te veel eten

Het is heel verleidelijk om tijdens de feestdagen toe te geven aan die heerlijke gerechten. Elk samenkomen lijkt om eten te draaien en maar weinig ervan is echt voedzaam! Maar al die zalige gefrituurde hapjes en heerlijke desserts kunnen bijdragen aan ontstekingen die je PMS-symptomen zoals krampen en vermoeidheid kunnen verergeren.

Stress en burn-out

Hoe leuk de feestdagen ook zijn, ze geven vaak veel stress. Stress kan een grote invloed hebben op je menstruatiecyclus. En als je al last hebt van stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, depressie of wanneer je een slecht humeur hebt, kan het heftig zijn als je nog meer stress erbij krijgt.

Studies hebben verbanden gevonden tussen stress en veranderingen in lengte en pijn tijdens menstruatie. Als je gestresst bent, neemt het cortisolgehalte in je lichaam toe. Dit kan een vecht- of vluchtreactie veroorzaken – een instinctieve reactie die meestal goed is omdat het ons helpt beschermen tegen gevaar. Maar het kan schadelijk zijn voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid als je voor een langere periode in deze modus zit (zoals de hele maand december!).

Zo verlicht je je PMS-symptomen tijdens de feestdagen

Gun jezelf rust

Er is al genoeg drukte – Halloween, Sinterklaas, Kerst, Oud en Nieuw... neem daarom wat tijd voor jezelf! Vind een moment om tot rust te komen en geef jezelf de tijd om te ontspannen. Probeer een selfcare-ritueel als kerstcadeau voor jezelf. Denk aan:

  • een warm bad met geurkaarsen
  • een voedzame maaltijd
  • een kerstfilm
  • een rustige wandeling in het park of bos
Wat het ook is, onthoud dat zelfzorg iets is dat je het hele jaar door moet beoefenen – niet alleen tijdens kerst. Want rust en herstel zijn belangrijk voor je mentale en fysieke gezondheid, en al helemaal tijdens je menstruatie! Blijf dus altijd naar je lichaam luisteren.

Drink niet te veel

We zeggen niet dat je alcohol helemaal moet vermijden. Maar je kunt wel dingen doen die de invloed van alcohol op je hormonen en je cyclus verminderen. Kies bijvoorbeeld voor drankjes met een lage glycemische index zoals wijn of champagne. Eet altijd tijdens het drinken en drink nooit op een lege maag! En neem na elk glas alcohol door een glaasje water of een mocktail.

Eet slim

We zijn geen Grinch en zeggen dan ook zeker niet dat je niets van het heerlijke kersteten mag eten. Wij houden ook wel van zalige hapjes, maar zoals bij alles in het leven gaat het om balans. Eet tijdens de feestdagen meer fruit, groenten en gezonde vetten, zodat je meer antioxidanten en ontstekingsremmende voedingsmiddelen binnenkrijgt. Zo houd je een goede balans en kan je lichaam het minder voedzame eten beter verwerken.

Meer over hoe je je cyclus kunt hacken met eten, lees je dit blog

Zet slaap op één

Als je tot in de kleine uurtjes wilt feesten, probeer het dan zo te plannen dat je 's ochtends kunt uitslapen en bijkomen. Als je regelmatig je normale slaappatroon verstoort, zul je het namelijk echt merken.

Als je niet kunt uitslapen en suf wakker wordt, kan het een goed idee lijken om een ​​gigantische tas koffie te pakken om je te helpen wakker te worden. Maar drink niet teveel cafeïne, want dit kan je hormonen in de war brengen.

Wil je meer weten over hoe slaap je cyclus beïnvloedt? Lees ons blog: Slaap en je cyclus, hoe zijn ze verbonden?

Overweeg een supplement

Bij Guud Woman geloven we in de kracht van vitaminen, mineralen en kruiden. Met een gebalanceerd dieet zit je goed. Vul je voeding eventueel aan om zeker te zijn dat je alles binnenkrijgt wat je nodig kunt hebben! Bekijk waar jij wel wat extra's kunt gebruiken met onze quiz!