Vroeg zwangerschapsverlies (miskraam)
Deel
Reviewed door
Uwe Porters - Mid-wife / Pregnancy & Postpartum Expert
Een onderwerp waar nog een groot taboe op rust bij vrouwen en koppels is het verlies van je baby in de eerste weken van een zwangerschap. Ook wel gekend onder de nog vaak gebruikte term miskraam. Bij Guud gebruiken wij liever het woord ‘vroeg zwangerschapsverlies.’ In dit blog vertellen we je er meer over.
De emoties van een vroeg zwangerschapsverlies
Een verlies brengt veel verschillende emoties en gevoelens van rouw met zich mee. Het is vaak moeilijk te begrijpen of te verwerken. Het verliezen van een kindje op welke manier dan ook, is een moeilijke, ongelofelijke en onbeschrijfelijke gebeurtenis en kan veel stress en onbegrip als gevolg hebben.
De oorzaak van een vroeg verlies is bijna altijd een aanlegstoornis. Dit betekent dat het vruchtje niet in orde was. Meestal speelt een chromosoomafwijking die bij de bevruchting ontstaat een rol. De natuur vindt als het ware een logische oplossing: het vruchtje groeit niet verder en het lichaam stoot het af.
Het verlies van een baby is een ingrijpende gebeurtenis, ook al neemt dit plaats tijdens de eerste weken van je zwangerschap. Het moederschap begint vroeg. Tijdens de eerste weken van je zwangerschap bouw je al een band op met je baby. Als vrouw verandert je lichaam ook al vanaf dag één. En dat heeft ook een invloed op hoe jij je voelt en hoe je denkt. Plus, een kindje maken vraagt voorbereiding. Meestal zul je samen met je partner al langer gefantaseerd hebben over hoe jullie leven er anders zal uitzien.
Symptomen van een verlies < 12 weken
- Overvallen worden door verdriet en tranen
- Bloedverlies (kan in het begin weinig zijn en later meer)
- Soms stolsels (bloedklonters)
- Zwangerschapssymptomen, zoals pijnlijke borsten en misselijkheid nemen af
Wat kun je doen na het verlies?
- Neem de tijd om het verlies te laten bezinken en spreek er open over met je eventuele partner en ook eventueel je omgeving als je dat fijn vindt, misschien waren ze op de hoogte van je zwangerschap.
- Laat je begeleiden door een vroedvrouw die je kan helpen in het rouwproces. In België heb je immers recht op minstens 3 terugbetaalde vroedvrouwen visites na je verlies.
- Je hoeft niet per se te wachten als je kinder- en zwangerschapswens groot is. Bij het hernemen van je cyclus kan je in principe gewoon weer vrijen voor een nieuwe zwangerschap.
Ben jij 1 op 6?
Wist je dat een op de zes vrouwen te maken krijgt met een zwangerschapsverlies? En toch is het iets waar we nauwelijks over praten. Misschien is het ook omdat het ook gewoon enorm lastig is. Want het doet zo'n ongelooflijke pijn.
Maar eens in de zoveel tijd zien we een prachtige, warme beweging ontstaan die onze gevoelige snaar raken. Een voorbeeld hiervan is Ik ben 1 op 6, een beweging en podcast van Julie van der Steen:
"De zomer van 2022 ga ik nooit meer vergeten. Ik was zwanger. De zwangerschap kwam onverwacht maar ik wou ervoor gaan en dat nieuws liefst zo snel mogelijk met iedereen delen want ik was echt heel gelukkig.
Tot ik dit hoorde van de dokter “Ik vrees dat ik slecht nieuws heb..”
De dag voor mijn NIP-test. Ik was 12 weken ver. Mijn wereld stond stil en ik voelde helemaal niets meer. Die zin klinkt nog élke dag door mijn hoofd.Al mijn dromen en verwachtingen weg omdat er plots geen hartslag meer te horen was bij de echo. En dat was behoorlijk traumatisch. Dat is het nog altijd als ik heel eerlijk ben.
En daarom wil ik dit ook heel eerlijk delen. Vergis u niet, dit is écht heel moeilijk voor mij om te vertellen. Maar ik voel dat het moet. Omdat 1 op de 6 vrouwen dit meemaakt.Da’s echt heel veel.. Het zijn er waarschijnlijk nog veel meer. Maar dat zijn dus ook zoveel vrouwen die net zoals ik denken dat er iets mis is met hun lijf.
Maar soms lukt het gewoon niet. Er kan natuurlijk iets mis zijn, maar dat is vaak niet het geval. En dat vergeet je snel als je enkel de goeie verhalen ziet passeren op social media waar er 9 maanden later wél een kindje is. Of dat vergeet je snel omdat er zo’n taboe rond zwangerschapsverlies hangt. Uit schaamte of schuldgevoel wordt er amper nog over gepraat en vooral verwacht dat je er snel weer over bent. Maar “het mocht niet zo zijn” of “de natuur heeft dat zo beslist…” geven nu eenmaal geen troost op dat moment."
Julie had zelf veel aan de verhalen die ze kon vinden van andere vrouwen en daarom wil ze haar verhaal delen. Dit doet ze in een prachtige podcastserie '1 op 6' om het stille verdriet en de eenzaamheid te proberen doorbreken. Maar ook om antwoorden te vinden op haar vragen. Over zwanger zijn, over het verlies, het rouwproces.
In de podcast (onder andere te luisteren op Spotify) spreekt ze met bekende en onbekende lotgenoten en experten.
Lees er meer over op de Instagram van Boundbreakers en natuurlijk op de Instagram van Julie van der Steen zelf.
Wat met een verlies na 12 weken?
Bij een miskraam wordt meestal gesproken over het verlies van een kindje vóór 12 weken, maar het kan ook voorkomen dat je het kindje na 12 weken verliest. Er wordt dan gesproken van een late miskraam.
Na 12 weken wordt de placenta gevormd. Indien je dan je baby hebt verloren, zal je waarschijnlijk een curettage moeten ondergaan
Wat is een curettage?
Het komt vaak voor dat na de bevalling van het vruchtje de moederkoek (placenta) in z’n geheel of gedeeltelijk achter blijft in de baarmoeder en niet geboren wil worden. Het lichaam laat dit niet los omdat het fysiologisch gezien nog te vroeg is.
Omdat de baarmoeder bij het achterblijven van de placenta niet goed kan samentrekken en het risico op fors bloedverlies bestaat, zal besloten worden om de placenta operatief te verwijderen. Dit gebeurt onder narcose door een gynaecoloog op de operatiekamer. Het is een relatief kleine ingreep die ongeveer vijftien minuten duurt.
Hoe kun je je lichaam voorbereiden op een volgende zwangerschap?
- Stress
- Levensstijl
- Voeding
- Zorg ervoor dat je genoeg folaat in je lichaam hebt, door te supplementeren met foliumzuur. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus.
- Zorg voor voldoende voeding met omega 3 (DHA). Verschillende onderzoeken laten zien dat de inname van docosahexaeenzuur (DHA) bijdraagt tot de normale ontwikkeling van de ogen en de hersenen bij de foetus. Omega 3 zit onder andere in vette vis, avocado, olijfolie, noten en zaden.
De partner
Ook jouw partner (indien man) kan een steentje bijdragen. Er zijn 3 factoren die een rol spelen om de kwaliteit van het sperma te bepalen.
- Motiliteit (mogelijkheid om spontaan te bewegen) van het sperma. Wanneer de zaadcellen onvoldoende beweeglijk zijn, kunnen zij niet bij de te bevruchten eicel komen en vindt er geen bevruchting plaats. Onderzoek toont aan dat de beweeglijkheid van het sperma afneemt met de leeftijd.
- Morfologie (grootte en vorm): Een lager aantal normaal gevormde sperma resulteert in een afname van de mannelijke vruchtbaarheid, aangezien sperma met een abnormale morfologie minder snel een eicel bevrucht. Studies tonen aan dat de normale morfologie van het sperma met 0,2 - 0,9% per jaar afneemt.
- De hoeveelheid zaadcellen. Bij iedere zaadlozing komen normaal tussen de 100 en 200 miljoen vrij wanneer dit aantal lager is spreekt men van oligozoöspermie (weinig zaadcellen). Zaad volume kan doorheen de jaren verminderen maar onderzoek heeft dat niet kunnen bevestigen dus de impact van zaadvolume op mannelijke vruchtbaarheid is niet duidelijk.
Welke voedingsstoffen zijn belangrijk voor een man?
Er zijn verschillende voedingsstoffen, vitaminen en mineralen die kunnen bijdragen tot de vruchtbaarheid van de man. We noemen er vier: Zink, Seleen, Foliumzuur en Omega 3.
Zink draagt bij tot een normale vruchtbaarheid en voortplanting. Goede bronnen van zink zijn oesters en mager rood vlees, maar ook noten, sesamzaadjes, bonen en volle granen.
Seleen draagt bij aan de kwaliteit van het sperma.
Seleneem (ook wel selenium genoemd) zit in vis en bepaalde soorten noten (vooral paranoten).
Foliumzuur en omega 3 lijken ook eeen positief effect te hebben op de vruchtbaarheid van de man. Dit blijkt uit veel verschillende onderzoeken, maar de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid heeft deze gezondheidsclaim nog niet opgenomen in de database van toegestane gezondheidsclaims.
Wil je praten over het verlies, of ben je op zoek naar antwoorden, neem contact met ons op. We zijn er voor je.