Vitamin B12

Vitamin B12 (also called cobalamin) is one of the many B vitamins. You mainly get vitamin B12 through animal products. It plays a major role in red blood cell production, metabolism, psychological function and more. Below we tell you how much vitamin B12 you need, how to get enough and more.

Found in
Animal products such as dairy, meat and meat products, fish and eggs
Supplement
Flow
Vorm
Methylcobolamine
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Between 2.8 and 4 mcg. One capsule of Guud Flow contains 8 mcg of vitamin B12.
Maximum daily amount No acceptable upper limit has been established for this vitamin. In these cases, a maximum of 5 times the recommended daily amount is used.

Guud for...

  • Immuunsysteem
  • Energie
  • Psychologische Functie
  • Fatigue
Vitamine B12 draagt onder andere bij tot
  • een normale psychologische functie
  • de vermindering van vermoeidheid en moeheid
  • de normale werking van het zenuwstelsel
  • een normaal energieleverend metabolisme
  • de normale werking van het immuunsysteem
Wat doet vitamine B12 in je lichaam?

Vitamine B12 is onder andere belangrijk voor de aanmaak van rode bloedcellen. Rode bloedcellen zijn nodig om zuurstof in je bloed te vervoeren. Ook is vitamine B12 belangrijk voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Hoe weet je of je een vitamine B12-tekort hebt?

Een tekort aan vitamine B12 wordt meestal veroorzaakt door een verstoorde opname van de vitamine in het spijsverteringskanaal. Veganisten, die langdurig geen dierlijke producten eten, lopen ook het risico op een vitamine B12-tekort. Het duurt vaak jaren voordat de symptomen van zo'n tekort zichtbaar worden, omdat het lichaam een voorraad vitamine B12 kan opslaan.

Een gebrek aan vitamine B12 kan ook leiden tot een tekort aan vitamine B11 (foliumzuur). Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de werking van het zenuwstelsel en het immuunsysteem.

Een tekort aan vitamine B12 kan ook pernicieuze anemie veroorzaken, een vorm van bloedarmoede. Symptomen hiervan zijn vermoeidheid, kortademigheid, angina pectoris (pijn op de borst) en verminderde eetlust. Bovendien lijkt vitamine B12 een rol te spelen in het geheugen en denkvermogen. Ouderen met een vitamine B12-tekort kunnen problemen ondervinden met hun geheugen.

Een vitamine B1-tekort kan daarom verschillende klachten geven:

  • Een vorm van bloedarmoede. Door bloedarmoede kun je last hebben van bijvoorbeeld moeheid, duizeligheid, hartkloppingen en oorsuizen.
  • Tintelingen in de vingers (paresthesie)
  • Geheugenverlies
  • Coördinatiestoornissen
  • Spierzwakte in de benen  

Deze symptomen kunnen toegeschreven worden aan andere tekorten of problemen, dus raadpleeg altijd een arts als je ze langdurig ervaart of je zorgen maakt.

In welke voeding zit vitamine B12?

B12 een wateroplosbare vitamine. Dat betekent dat het in het vocht van voeding zit. Ze worden meteen opgenomen in je bloed, en als je lichaam ze op dat moment niet nodig heeft, worden ze bijna meteen uitgeplast. Het is daarom belangrijk dat je B12 regelmatig binnenkrijgt. Vitamine B12 vind je vooral in dierlijke producten zoals melk en melkproducten, vlees en vleeswaren, vis en eieren.

Vitamine B12 en veganisme

Vitamine B12 zit bijna alleen in dierlijke producten. Om voldoende vitamine B12 binnen te krijgen worden veganisten algemeen aangeraden om een vitamine B12-supplement te slikken of producten te gebruiken met toegevoegd vitamine B12.

Hoeveel vitamine B12 mag ik innemen?

Er is geen vastgestelde bovengrens voor vitamine B12. In deze gevallen wordt er meestal uitgegaan van maximaal 5 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid per dag, dus tussen de 14 en 19 mcg per dag.

Eén capsule Guud Flow bevat 8 mcg vitamine B12.

Hoelang mag ik vitamine B12 innemen?

Of en hoelang je vitamine B12 kunt innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Zorg dat je genoeg vitamine B12 binnenkrijgt via je voeding en vul je dieet indien nodig verder aan met een supplement. Raadpleeg een arts als je een vitamine B12-tekort vermoedt en advies op maat wilt.

De link tussen vitamine B12 en foliumzuur

Foliumzuursuppletie kan symptomen van bloedarmoede door een vitamine B12-tekort maskeren. Klachten verdwijnen, of leken te wijten te zijn aan een foliumzuurtekort, terwijl het onderliggende B12-tekort onbehandeld blijft. 

Door tegelijkertijd met foliumzuur ook vitamine B12 in te nemen, wordt dit maskeringseffect voorkomen. Daarnaast werken vitamine B12 en foliumzuur samen in het lichaam. Door beide vitamines samen in te nemen, kan je ervoor zorgen dat deze processen optimaal worden uitgevoerd, wat gunstig kan zijn voor de algehele gezondheid.

Vitamine B12 en de wetenschap