De maan en je cyclus – is er een link?
Partie
Revue par
Morgane Leten - Nutrition & Fertility Coach
Kan de maan je menstruatiecyclus beïnvloeden? Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar er zijn al lange tijd theorieën dat de menstruatiecyclus van een vrouw en de maan synchroon lopen, in lijn met de 29,5 daagse cyclus van de maan. Daarom associëren zoveel culturen de maan met vruchtbaarheid. In dit artikel duiken we er verder in, en onderzoeken we of er een link is tussen de vrouwelijke cyclus en de maan.
Is onze vrouwelijke cyclus gelinkt aan de maan? 🌝
De invloed van de maan op de vrouwelijke cyclus wordt vaak afgedaan als een mythe, maar het komt niet helemaal uit de lucht vallen.
Er zijn onderzoeken die laten zien dat er een link is tussen de maanstanden en je slaap en humeur. We weten ook dat er een link is tussen onze cyclus en slapen (we schreven er hier over). Het is dus interessant om je af te vragen of je lichaam op die manier synchroon loopt met de maan.
In een ander onderzoek, gepubliceerd in Science Advances, bestudeerden onderzoekers de menstruatiegegevens van 22 vrouwen. Ze ontdekten dat sommige vrouwen tijdens bepaalde levensfases synchroon liepen met de maanfases.
Het onderzoek toonde ook aan dat met de leeftijd en blootstelling aan kunstlicht in de avonduren (hallo, computer en telefoon), de cyclussen van vrouwen korter werden en niet meer samenliepen met de maan.
De hypothese van de onderzoekers is dat de mens haar voortplanting baseerde op de verschillende fases van de maan (zoals sommige andere dieren). Kunstlicht en onze moderne levensstijl zou dit gedrag hebben veranderd.
Maar, dat er een overlap is tussen de vrouwelijke cyclus en de maan, kan in dit geval toeval zijn. De onderzoekers hadden namelijk niet zoveel gegevens. Het ging om slechts 22 vrouwen, die 32 jaar werden gevolgd.
We bleven dus in het duister tasten…
En dit is precies waarom menstruatie-tracking app Clue het opnieuw heeft onderzocht. Hun conclusie? De menstruatiecyclus loopt niet synchroon met de maancyclus. De studie was gebaseerd op de 7,5 miljoen cyclussen, dus daar valt niet over te twisten.
De maancyclus en de gemiddelde menstruatiecyclus zijn in principe even lang, dus de twee cyclussen zullen voor sommige vrouwen logischerwijs op bepaalde punten samenvallen. Clue merkte ook op dat de woorden ‘menstruatie’ en ‘maan’ afkomstig zijn van Latijnse en Griekse woorden die maand (mensis) en de maan (mene) betekenen, dus de associatie is begrijpelijk.
De culturele betekenis van de volle maan en je cyclus
Hoewel de wetenschap het er niet mee eens is, geloven veel culturen toch wel in een verband tussen onze cyclus en de maan. De Ojibwe-indianen noemen hun menstruatie bijvoorbeeld 'maantijd' (leuk hè?) En vrouwen zoeken tijdens hun menstruatie hun toevlucht in hun huizen om te rusten en na te denken. Misschien kunnen we hier iets van leren…
En bij veel hindoeïstische en boeddhistische tradities is er een verband tussen de maancyclus en menstruatie. Volgens de Ayurveda wordt bloed geregeerd door Chandra, de maan. Vrouwen worden verondersteld gezonder te zijn als hun cycli synchroon lopen met de maan.
Volgens de Vasishta Samhita, een middeleeuwse yogatekst, werden vrouwen beschouwd als van nature maanachtig, terwijl mannen als zonnig werden beschouwd. Daarom geloofde men dat de cyclus van de maan invloed had op de verschillende stadia van de menstruatie.
Alicia Meek, oprichtster van Wild Moon Sacred Cycles, beoefent Wicca, een moderne heidense religie. Ze leidt vrouwen in ceremonies die ontworpen zijn om "oude vrouwelijke handelingen te behouden en voort te zetten, terwijl het cyclische bewustzijn op aarde wordt hersteld."
Wat betekent dit precies? Ze gelooft duidelijk dat je menstruatiecyclus verband houdt met de maan. Hoewel er weinig wetenschappelijk bewijs voor is, is Meek ervan overtuigd dat de vier belangrijkste maanfasen perfect overeenkomen met je menstruatiecyclus:
Menstruele fase = nieuwe maan
Folliculaire fase = wassende maan
Ovulatie fase = volle maan
Pre-menstruele fase = afnemende maan
In haar boek heeft Meek het ook over de verschillende soorten maancycli en hun relatie met onze menstruatiecyclus. Ze gelooft dat als je op bepaalde momenten in de maancyclus menstureert, dat bepaalde eigenschappen naar voren kan brengen. Hier zijn een paar voorbeelden:
Witte Maan Cyclus
Als je menstrueert bij nieuwe maan en ovuleert bij volle maan, dan heb je een cyclus van witte maan. Sommigen geloven dat dit type cyclus optreedt wanneer je 'vruchtbaarst' bent of het meest klaar bent om moeder te worden. Er wordt ook gezegd dat het een reflecterende kwaliteit naar boven brengt – waarschijnlijk een goede zaak als je een kinderwens hebt!
Cyclus van de rode maan
Als je menstrueert bij volle maan, dan heb je een cyclus van de rode maan. Als dit het geval is, dan is het een kans om je gepassioneerde, outgoing en seksuele kant te omarmen. Let's go!
Roze maan cyclus
Als je menstrueert bij een wassende maan, dan zit je in een roze maancyclus. Dit wordt geassocieerd met een tijd van overgang.
De paarse maan cyclus
Als je menstrueert bij afnemende maan, dan zit je in een paarse maancyclus. Deze cyclus wordt geassocieerd met genezing.
Onze mening
Wij denken dat er iets heel magisch is aan het idee dat ons lichaam synchroon loopt met de natuur. Ondanks dat veel onderzoeken een verband weerleggen, zijn er veel culturen die betekenis hebben gevonden in het verband tussen menstruatie en de fasen van de maan.
Is er dan een manier om je menstruatiecyclus met de maan te synchroniseren?
Niet echt. Maar als je een app of ouderwets pen en papier gebruikt om je cyclus bij te houden, kun je kijken of er een verband is met de maan. Als je wilt experimenteren met een app, lees dan onze blogpost over de beste apps om je menstruatie bij te houden.
Houd bij met welke maanfase je cyclus overeenkomt en werk dan met je natuurlijke flow om je op je best te voelen, elke dag van de maand. Neem bijvoorbeeld de tijd om uit te rusten en na te denken tijdens je menstruatiefase en gebruik je ovulatiefase om een zware workout te doen of je to-do lijstje af te werken.
En als er niets anders is, is het misschien wel een manier om je meer verbonden te voelen met je lichaam en het universum.