Selenium

Selenium of seleen is een spoorelement dat je vindt in de bodem en water. Je krijgt selenium binnen via je voeding. Je lichaam maakt het niet zelf aan, daarom wordt het ook wel een ‘essentieel’ spoorelement genoemd. Een spoorelement is een mineraal waar je maar weinig van nodig hebt. Hoeveel selenium heb je nodig, hoe krijg je voldoende binnen en wat moet je er nog meer over weten?

Zit in
Vis, kip, vlees, (para)noten en volkorengraan
Supplement
Glow
Vorm
L-seleniomethionine
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
70 mcg voor vrouwen en mannen. Eén capsule Guud Glow bevat 100 mcg selenium.
Maximale dagelijkse hoeveelheid 200 mcg

Guud for...

  • Immuunsysteem
  • Haar
  • Oxidative stress
Selenium draagt onder andere bij tot
  • de instandhouding van normaal haar en normale nagels
  • de normale werking van het immuunsysteem
  • de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade
  • de normale werking van de schildklier
  • een normale spermatogenese
Wat doet selenium in je lichaam?

Selenium beschermt cellen tegen oxidatieve schade, draagt bij tot de normale werking van het immuunyssteem en draagt bij tot het in stand houden van haar en normale nagels.

Hoe weet je of je een seleniumtekort hebt?

Bij een langdurig te lage inname van selenium kan een tekort ontstaan. Een tekort kan leiden tot spierzwakte en een ernstig tekort tot hartproblemen, maar gelukkig komen selenium-tekorten nauwelijks voor. 

Deze symptomen kunnen toegeschreven worden aan andere tekorten of problemen, dus raadpleeg altijd een arts als je ze langdurig ervaart of je zorgen maakt.

In welke voeding zit selenium?

Selenium zit in veel voedingsmiddelen, vooral in vis en noten. De paranoot is erg bekend vanwege de hoeveelheid selenium: een paranoten bevat al bijna 100 mcg selenium. Je vindt selenium ook in vlees, kip, volkoren graanproducten en zuivelproducten

Hoeveel selenium mag ik innemen?

Je lichaam maakt geen selenium aan. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium 70 mcg met een maximale dagelijkse hoeveelheid van 200 mcg. 

Een Guud Glow capsule bevat 100 mcg selenium.

Hoelang mag ik selenium innemen?

Of en hoelang je selenium kunt innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Hoelang je selenium kunt innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Zorg dat je genoeg voeding binnenkrijgt via je voeding. Raadpleeg een arts voor advies op maat.

Wat voor soorten selenium zijn er?

In dierlijke en plantaardige producten komt selenium voor in de vorm van selenomethionine, selenocysteine, seleniet of selenaat. Selenomethionine en selenocysteine zijn de vormen die je het meeste in voeding vindt. Deze vormen neemt het lichaam beter op dan seleniet of selenaat.

Selenium en de wetenschap