Chrome

Chrome (chromium) is een spoorelement: een mineraal waar je maar weinig van nodig hebt. Toch is het een belangrijk mineraal voor je lichaam. Het speelt een rol bij de werking van insuline en de koolhydraatstofwisseling. Waar vind je chroom in en welke vorm van chroom gebruiken wij in onze supplementen?

Zit in
Volkoren graanproducten, groente en fruit, en in mindere mate: vlees, vis en zuivel
Supplement
Glow
Vorm
Chroompicolinaat
Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
85 mcg voor vrouwen en mannen. Eén capsule Guud Glow bevat 187,5 mcg chroom
Maximale dagelijkse hoeveelheid 250 mcg
Chroom draagt onder andere bij tot
  • de instandhouding van normale bloedsuikergehalten
  • een normaal metabolisme van macronutriënten
Wat doet chroom in je lichaam?

Chroom speelt een rol bij de werking van insuline in het lichaam en de koolhydraatstofwisseling. Chroom wordt ook wel de glucosetolerantiefactor (GTF) genoemd.

Hoe weet je of je een chroom-tekort hebt?

Voor zover bekend komt een tekort aan chroom niet voor. Bij zeer ernstige ondervoeding kan een tekort aan chroom optreden. Dit kan leiden tot:

  • een verhoogde glucoseconcentratie in het bloed
  • verhoogde cholesterolwaarden in het bloed
  • gewichtsverlies

Deze symptomen kunnen toegeschreven worden aan andere tekorten of problemen, dus raadpleeg altijd een arts als je ze langdurig ervaart of je zorgen maakt.

In welke voeding zit chroom?

Je vindt chroom in kleine hoeveelheden in groenten, fruit, volkoren graanproducten en vlees en lever. In de meeste producten zitten minder dan 5 microgram per portie, maar in graanproducten kunnen hogere gehaltes chroom voorkomen.

Hoeveel chroom mag ik innemen?

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid chroom is afhankelijk van je leeftijd, geslacht en je persoonlijke situatie, maar ligt rond de 85 mcg per dag voor een volwassen vrouw, met een maximale dagelijkse hoeveelheid van 250 mcg. Eén capsule Guud Glow bevat 187,5 mcg chroom.

Hoelang mag ik chroom innemen?

Of en hoelang je chroom kunt innemen, hangt af van je individuele behoeften en persoonlijke situatie. Zorg dat je genoeg buitenkomt, genoeg chroom binnenkrijgt via je voeding en vul je dieet indien nodig verder aan met een supplement. Raadpleeg een arts als je een chroom-tekort vermoedt en advies op maat wilt.