Reviewed door

Morgane Leten – Nutrition & Fertility Coach

Back

Vitaminen en mineralen voor je perimenopauze

Reviewed door

Morgane Leten – Nutrition & Fertility Coach

De perimenopauze is de natuurlijke fase in je leven die je zo rond je veertigste ingaat. Het is de vooravond van je menopauze en deze overgang kan je flink bezighouden met opvliegers, stemmingswisselingen en onregelmatige regels. Het hoort er allemaal bij, maar je hoeft er echt niet onder te lijden, want de meeste klachten kun je verlichten met wat simpele veranderingen in je levensstijl. Verschillende onderzoeken tonen aan dat bepaalde vitaminen en mineralen kunnen helpen om de symptomen van de perimenopauze onder controle te houden. In dit artikel vertellen we je er alles over.

Vitamine B6

Vitamine B6 (ook bekend als pyridoxine), speelt een belangrijke rol bij het aanmaken van serotonine. Serotonine is een neurotransmitter (stofje dat signalen doorgeeft in de hersenen) voor je gemoed.

Maar naarmate je ouder wordt, schommelt je serotonineniveau en daalt deze uiteindelijk. Deze schommelingen kunnen bijdragen aan stemmingswisselingen, energieverlies en depressieve gevoelens die vaak voorkomen tijdens de (peri)menopauze.

Voor vrouwen tussen de 19 tot 50 jaar is de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid (ADH) vitamine B6, 1,3 milligram per dag. Vrouwen van 50 jaar of ouder wordt aangeraden iets meer, namelijk 1,5 milligram binnen te krijgen.

Overweeg om een vitamine B6-supplement toe te voegen tijdens en na de menopauze, omdat dit je dus kan helpen bij het verlichten van deze symptomen.

B-vitaminen

Wist je dat onze bijnieren (het orgaan dat hormonen produceert) een belangrijke rol spelen bij de oestrogeenproductie? Wanneer je eierstokken minder geslachtshormonen aanmaken tijdens de overgang, grijpen de bijnieren in om het hormoon DHEA te maken, wat daarna wordt omgezet in oestrogeen. Het is een mooi voorbeeld van hoe ons lichaam zich aanpast om ervoor te zorgen dat je gezond en blij blijft.

Het ondersteunen van je bijnieren is daarom superbelangrijk, omdat zij de belangrijkste bron worden voor het aanmaken van zowel oestrogeen als testosteron. Maar omdat je bijnieren het tijdens het alledaagse leven al druk genoeg hebben, kan deze nieuwe taak net iets te veel extra werk geven. Hierdoor kunnen je progesteronspiegels afnemen, wat kan leiden tot een uitputting van de bijnier, wat kan zorgen voor vermoeidheid, angst en slaapveranderingen.

Om je bijnieren te ondersteunen is het goed om te bekijken hoe je genoeg B-vitaminen kunt binnenkrijgen. B-vitaminen kunnen een belangrijke rol spelen bij het helpen van de bijnieren om te reageren op stress en de hormoonproductie op peil te houden.

Als je te weinig B-vitaminen binnenkrijgt, kunnen de bijnieren niet optimaal presteren. Overweeg om B-Active Plus, een uitgebreid vitamine B-complex, in je dieet op te nemen om er zeker van te zijn dat je alle B-vitaminen binnenkrijgt die je lichaam nodig heeft.

Vitamine D

Vitamine D heeft veel voordelen, zoals het sterk houden van je botten, maar wist je dat het ook helpt bij symptomen van de menopauze zoals opvliegers en vaginale droogheid en dat het je risico op borstkanker vermindert?

Naarmate je ouder wordt, daalt je oestrogeengehalte en neemt het risico op botaandoeningen toe. Dit is een van de redenen waarom sommige artsen aanraden om vitamine D te nemen.

Omega 3

We hebben het bij Guud Woman vaak over omega 3-vetzuren, en daar is een goede reden voor. Ons lichaam maakt ze niet zelf aan, dus we moeten ze uit onze voeding halen.

Het leuke is dat ons natuurlijke oestrogeen helpt om de plantaardige omega-inname om te zetten in essentiële omega 3. Dit maakt het nog belangrijker om vette vis te eten of omega 3-supplementen te overwegen.

Hoewel omega 3 wordt aangeprezen als een manier om vervelende opvliegers te verlichten, wachten we nog wel op meer onderzoek om te bevestigen of ze echt alle voordelen bieden die ze beloven.

Zink

Je testosteronspiegels spelen een belangrijke rol bij de perimenopauze. Dit hormoon is als het ware het geheim van vitaal ouder worden – maar zoals al het goede in het leven, daalt ook je testosteronspiegel als je ouder wordt. Het kan zorgen voor minder libido en spiermassa, haaruitval en gewichtsproblemen.

Zink kan nuttig zijn, omdat het die testosteronspiegels in toom kan houden, zodat ze niet op hol slaan.

Vitamine E

Vitamine E kan een goede vitamine zijn om toe te voegen als je last hebt van de symptomen van de perimenopauze. Om te beginnen is vitamine E nuttig als je last hebt van opvliegers.

Vitamine E kan ook helpen bij het reguleren van je geslachtshormonen, dus het kan perfect zijn als je last hebt van vaginale droogheid. Dit veelvoorkomende symptoom, dat begint tijdens de perimenopauze, kan penetratie ongemakkelijk maken.

Magnesium

Tijdens de perimenopauze daalt je melatonineniveau (slaaphormoon), dus het verhogen van je magnesiuminname kan goed zijn.

Magnesium is belangrijk voor je lichaam om voedsel en supplementen om te zetten in de energie die je nodig hebt om de hele dag actief te blijven. Als je te weinig magnesium binnenkrijgt, kunnen de voedingsstoffen die je binnenkrijgt niet goed worden omgezet in energie, waardoor je je moe en futloos voelt.

Vitex agnus-castus (monnikspeper)

Vitex agnus-castus, ook bekend als monnikspeper, is een aanbevolen kruid voor vrouwen in de menopauze die te maken hebben met onregelmatige regels. De Duitse gezondheidsautoriteiten hebben vitex zelfs goedgekeurd voor de behandeling van verschillende gezondheidsproblemen bij vrouwen, waaronder PMS, pijnlijke borsten en onregelmatige menstruatiecycli. Als je meer wilt weten over vitex, lees dan dit onderzoek.

Conclusie

Supplementen toevoegen om je perimenopauzeklachten te ondersteunen kunnen een goed idee zijn om alle veranderingen in goede banen te leiden. Maar onthoud: het gaat niet alleen om supplementen; het gaat om een holistische benadering.

Combineer supplementen met een gezonde levensstijl, regelmatig bewegen, goed omgaan met stress en voldoende slaap, om de overgang naar de menopauze met vlag en wimpel te doorstaan.

Wil je meer informatie over meer manieren om je door de menopauze heen te helpen? Bekijk deze blogpost voor alles wat je moet weten, zoals wat het is, wat symptomen zijn en welke en veranderingen in je levensstijl je kunnen helpen.

Wil je weten welk supplement het beste bij jou past? Doe onze snelle en makkelijke quiz en kom erachter. Twijfel je nog of wil je met iemands preken? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.