Hoe zorg je voor comfort en balans tijdens de menstruatie?
Deel
Reviewed door
Julie Deseck Menstrual Cycle Coach
Menstruatie is een unieke tijd in de vrouwelijke cyclus waarin het lichaam om een ander ritme vraagt. Het is een fase waarin de ups en downs van onze hormonen duidelijk voelbaar zijn, en het is belangrijk om naar die signalen te luisteren. Maar wat gebeurt er precies in je lichaam tijdens je menstruatie? Welke verlangens komen naar boven, en hoe zorg je ervoor dat je deze vervult, zodat je je comfortabel, ondersteund en gevoed voelt?
Wat gebeurt er in je lichaam tijdens je menstruatie?
Je menstruatie is het begin van een nieuwe cyclus. Fysiek gezien betekent dit dat de baarmoeder het opgebouwde baarmoederslijmvlies afstoot omdat er geen bevruchting heeft plaatsgevonden. Dit proces gaat gepaard met een aantal hormonale veranderingen die je fysieke en emotionele toestand beïnvloeden.
- Daling van oestrogeen en progesteron: Op de eerste dag van je menstruatie zijn je oestrogeen- en progesteronspiegels het laagst. Deze hormonen dalen in de dagen vóór je menstruatie, wat je energieniveau en stemming kan beïnvloeden.
- Basale lichaamstemperatuur daalt: Je basale lichaamstemperatuur, die doorgaans stijgt in de luteale fase (de fase na de ovulatie), zal vlak voor of op de eerste dag van je menstruatie plotseling dalen. Dit komt door de afname van progesteron.
- Je "mannelijkste" fase: Omdat zowel oestrogeen als progesteron op het laagste niveau zijn, worden je hormoonspiegels in deze fase soms vergeleken met die van een man. In feite is dit een periode waarin je hormonen evenwichtiger zijn tussen de vrouwelijke en mannelijke hormoonspiegels, wat kan zorgen voor een andere focus en soms zelfs meer helderheid in denken en beslissingen.
De voordelen van menstrueren: waarom is het een teken van gezondheid?
In plaats van menstruatie als iets "vervelend" te beschouwen, is het belangrijk om te begrijpen dat het een teken is dat je hormoonsysteem goed werkt. Het is een natuurlijk proces dat het einde van een cyclus en het begin van een nieuwe markeert. Een regelmatige menstruatie is een indicatie dat je lichaam gezond is en in balans, en het heeft ook andere voordelen:
- Een teken van een gezond hormoonsysteem: Elke maand menstrueren betekent dat je lichaam hormonale veranderingen goed doorloopt. Als je een regelmatige cyclus hebt, is dat een signaal dat je voortplantingssysteem in goede gezondheid verkeert.
- Een kans om te reflecteren: Omdat je hormonen op hun laagste niveau zijn, ben je in deze periode vaak meer naar binnen gericht en heb je een grotere neiging om te reflecteren op jezelf en je leven. Dit is een perfect moment om even stil te staan bij je emoties, je doelen, en wat je nodig hebt om vooruit te gaan. Je hersenen veranderen ook doorheen de cyclus; tijdens de menstruatie wordt de communicatie tussen de linker en rechter hersenhelft verbeterd, wat kan zorgen voor meer zelfinzicht en helderheid in denken.
- Een reset voor je lichaam en geest: De menstruatiecyclus functioneert als een maandelijkse reset voor je lichaam. Dit is een moment om te rusten, te herstellen en je opnieuw voor te bereiden op de komende weken van je cyclus.
Comfortproducten die je menstruatie aangenamer maken
Het vervullen van je verlangens tijdens je menstruatie gaat niet alleen over emotionele en mentale rust, maar ook over fysiek comfort. Hier zijn enkele producten en tips die je kunnen helpen om je menstruatie gemakkelijker te maken:
- Menstruatie-ondergoed: Dit speciaal ontworpen ondergoed is super absorberend en biedt een comfortabele, lekvrije oplossing voor je zwaarste dagen. Het geeft je een veilig en droog gevoel zonder dat je telkens tampons of maandverband moet wisselen.
- Menstruatiecup: Voor veel vrouwen is een menstruatiecup een revolutionaire manier om hun menstruatie te beheren. Het is milieuvriendelijk, kan uren blijven zitten zonder lekken, en helpt je om je verbonden te voelen met je cyclus op een natuurlijke manier.
- Warmtekussen of kersenpitkussen: Krampen kunnen een van de grootste ongemakken tijdens je menstruatie zijn. Een warmtekussen of kersenpitkussen kan helpen om je buik te verwarmen en de pijn te verzachten. Het geeft directe verlichting en ontspanning.
Voeding en mineralen: waar heeft je lichaam extra behoefte aan?
Tijdens je menstruatie verlies je bloed, en daarmee ook belangrijke mineralen zoals ijzer, magnesium en zink. Het is daarom van groot belang om je voeding aan te passen om deze tekorten aan te vullen en je energieniveau stabiel te houden.
- IJzer: Omdat je bloed verliest, kan je ijzerniveau dalen, wat kan leiden tot vermoeidheid. Zorg ervoor dat je ijzerrijke voeding eet, zoals spinazie, linzen, rode biet, quinoa en rood vlees. Combineer deze voedingsmiddelen met vitamine C-rijke voeding (zoals citrusvruchten of paprika) om de opname van ijzer te verbeteren.
- Magnesium: Magnesium helpt je spieren te ontspannen en kan menstruatiekrampen verminderen. Voedingsmiddelen rijk aan magnesium zijn onder andere noten en zaden (zoals amandelen en pompoenpitten), donkere bladgroenten, avocado’s en pure chocolade.
- Zink: Dit mineraal speelt een belangrijke rol in je immuunsysteem en helpt je lichaam herstellen tijdens je menstruatie. Zinkrijke voedingsmiddelen zijn oesters, kikkererwten, bonen, cashewnoten en volle granen.
Winter van je cyclus: warmte en comfort in je voeding
De menstruatieperiode wordt vaak gezien als de "winter" van je cyclus. Dit is een tijd waarin je lichaam behoefte heeft aan warmte, zowel emotioneel als fysiek. Net zoals je je kunt omringen met zachte dekens en warmtekussens, kun je warmte ook in je voeding vinden. Tijdens deze fase kan je lichaam meer verlangen naar troostrijke en verwarmende maaltijden. Denk hierbij aan:
- Warme soepen: Soepen op basis van bouillon, zoals kippensoep of misosoep, zijn voedzaam en hydraterend. Ze vullen je mineralen aan en geven je een gevoel van comfort.
- Stoofpotjes: Rijke stoofpotten, gevuld met bonen, linzen, wortelgroenten, en eventueel vlees of vis, zorgen voor langdurige energie en vullen je mineraalvoorraden aan.
- Geroosterde groenten: Geroosterde groenten zoals zoete aardappelen, pompoen, wortels en pastinaak geven je lichaam de benodigde voedingsstoffen en houden je warm. Ze zijn ook licht verteerbaar, wat fijn is als je last hebt van een opgeblazen gevoel.
- Comfortfood: Natuurlijk kun je ook zin hebben in wat meer "comfortfood", zoals een stevige pasta met tomatensaus of een verwarmende curry met rijst. Het belangrijkste is dat je luistert naar wat je lichaam nodig heeft.
Voel je niet vies: geur en je cyclus
Veel vrouwen merken dat ze tijdens hun menstruatie gevoeliger zijn voor geuren en misschien zelfs het idee hebben dat hun lichaam anders ruikt. Dit is helemaal normaal. Tijdens de menstruatie verandert de pH-waarde in je vagina, wat invloed kan hebben op de geur. Het is belangrijk te weten dat deze veranderingen natuurlijk zijn en niets te maken hebben met een slechte hygiëne.
Als je je toch onzeker voelt, kun je overstappen op ademende, natuurlijke stoffen zoals katoen en producten die speciaal zijn ontworpen om geurtjes te neutraliseren, zoals menstruatie-ondergoed. Het belangrijkste is om je lichaam te omarmen en te weten dat deze veranderingen tijdelijk zijn en volledig normaal.
Vragen die je jezelf kan stellen tijdens je menstruatie:
- Hoeveel rust heb ik nodig tijdens mijn zwaarste dagen?
- Heb ik behoefte aan steun van anderen, zoals mijn partner of vrienden?
- Hoe kan mijn partner, vriend(in) of collega mij het beste ondersteunen?
- Wat wil ik wel of niet doen qua werk of huishoudelijke taken?
- Luister ik liever naar muziek of geniet ik van stilte tijdens mijn menstruatie?
- Welke taken kan ik uitbesteden om stress te verminderen?
- Vind ik het fijn om fysiek comfort te krijgen, zoals een knuffel of troost van een geliefde?
- Heb ik specifieke voedingsbehoeften of wil ik iets bepaalds drinken?
Pak een pen en papier en brainstorm over deze vragen. Durf je verlangens duidelijk te maken, en wedden dat je je menstruatie aangenamer en positiever zult ervaren?
Wedden dat iedereen om je heen ook blijer wordt?
Door tijd en aandacht te geven aan wat jij nodig hebt, zul je merken dat de rest van je cyclus ook soepeler verloopt. Minder klachten, minder stress en een beter humeur zijn het resultaat van goed voor jezelf zorgen tijdens je menstruatie. Zelfs met een druk leven is het mogelijk om je verlangens te volgen en zo balans te vinden.
Weet je niet waar te beginnen en heb je veel vragen over hoe je je cyclus in je voordeel kan gebruiken? Neem dan contact op met Julie van Vrouw in Cyclus.
Onder haar begeleiding mag je verwachten dat jullie samen onderzoeken hoe jij als meisje of vrouw doorheen je cyclus in je kracht kan staan, en zo jezelf én de wereld op een zachtere manier tegemoet kunt treden. Julie begeleidt elk meisje en elke vrouw naar meer energie, minder klachten, meer voelen en minder stress.
Als je met experten wil praten over je cyclus, je verlangens of wat je ervaart, chat dan met ons. We zijn er voor je en ons team van deskundigen kan je hierbij helpen.